Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám syna 27 měsíců. Dodnes nemá doočkované ani základní 3 dávky hexavakcíny… Ale začnu od začátku. Chodili jsme na kontrolu na neurologii, kde nám doporučila lékařka odložit očkování - silná hypertonie- až do věku 1 roku. Po prvních narozeninách jsem tedy šla s povolením od Dr syna naočkovat. Dostal první dávku hexy, týden na to atb na neustálé záněty v krku, 10 dní po dobrání atb další dávku hexy. Do týdne u syna nastal vývojový regres. Přestal se usmívat, žvatlat, zhoršil se i oční kontakt, jenom seděl a plival kolem sebe. Nechtěl si s ničím hrát, nic ho nezajímalo, jen hučel a vydával skřeky…Byla jsem z toho naprosto zoufalá a na svoji žádnost jsem další očkování stopnula. Po poradě s lékařem z Očkovacího centra v Praze, jsem se dozvěděla, že toto může u citlivých jedinců nastat, ale že by se to mělo vrátit tak do 3 měsíců do normálu - snad…Naštěstí po 2 měsících začal syn zase reagovat a vše celkem dohnal. Umíte si představit jak jsem z toho šílela…
Teď ale přede mnou stojí otázka, zda syna doočkovat poslední dávkou hexy… Pokud to stihnu do jeho 3 let, stačí jedna dávka. Pokud bych to přešvihla, musí na vše znova. Nedávala jsem mu zatím ani očkování MMR, které prý je ještě větší humus než hexa…Jak byste se rozhodly Vy? Riskovat, že z dítěte bude např. autista nebo zase že může dostat nějakou nemoc…MMR můžu očkovat až do jeho puberty, záleží na mne - tak mi to aspoň řekl dětský Dr. Ale ta Hexa mě fakt trápí…díky za reakce
@Sesa A co na to v očkovacím centru? Kamarádky kluk měl příšernou reakci po Hexe a pak mu očkovali nemoci z Hexy zvlášť (nevím jestli je teda monovakcína na vše), Hexu jako takovou už ne..
Jinak malá teda očkování snášela celkem v pohodě, no já se začala zajímat až později, takže nás čeká poslední Hexa a MMR možná někdy v budoucnu.. Uvidíme možná jednu dávku před školkou, aby neměli moc řečí.. Dr. do papírů napíše rozočkováno..
@Sesa Sama píšeš Riskovat, že z dítěte bude např. autista nebo zase že může dostat nějakou nemoc… Je to risk, ty jsi jeho matka, ty se musíš sama za sebe rozhodnout. Nikdo ti dopředu neřekne, jestli z něj po doočkování bude autista, nebo tu nemoc chytne a nebo se nestane vůbec nic ![]()
Ja za sebe v teto situaci bych uz neockovala…poradne bych si procetla neco o tech nemocich co jsou zac a pak pripadne naockovala jednotlive zvlast a zloutenku vynechala.
MMR v zadnem pripade, nechala bych do puberty, pokud neonemocni a opet si procetla nemoce a jejich rizika v dospelosti (rozdil mezi chlapecky a holcickami)
V tomhle případě bych neočkovala! Sice jsem pro očkování, ale tady je to opravdu prokazatelně velký risk a do toho bych nešla.
Zapoměla jsem napsat, že osobně bych doočkování taky neriskovala ![]()
Neockovala bych, nebo bych sla do nejake setrnejsi varianty (monovakciny)…Zajdi do ockovaciho centra. Pokud bys mela i potvrzeni, ze tveho syna ze zdrav. duvodu neni vhodne ockovat podle kalendare, meli by ti ho i vzit do skolky. Zdrave deti se pry ockuji plosne prave kvuli detem, co ockovane byt nemuzou
Ale teda realita asi bude trochu jina no
![]()
Já odkládám MMR u dcery na neurčito, nechci zas riskovat epilepsii. Neurolog mi říkal, že on osobně se spíš setkává s většími průšvihy u Hexy než u MMR.
Po takovém regresu bych už hexu 100% nedala. Můžeš se rozmýšlet mezi Infanrix-hib, nebo doočkovat jednotlivě jen to, co je naprosto nezbytně nutné. Já osobně bych určitě nedala žloutenku B, u batolat je téměř k ničemu. Hodně bych zvažovala obrnu, u nás se nevyskytuje a pokud necestujete do rizkových zemí…
U dalších chorob bych si zjistila riziko onemocnění (výskyt chorob v čr za posledních x let se dá na netu najít) a případné následky vzhledem k synově věku a pak zvážila co vše doočkovat.
Já bych to teda úplně minimalizovala, možná neočkovala vůbec, ale nevím, je to složité a nezávidím to dilema.
Ne, nenechala bych dat uz nic, vubec nic. Pokud nastane po ockovani neco horsiho, uz to nevratis. Kdyby lekari tlacili, napis si pro ne „dopis“, ze prebiraji veskerou zodpovednost a v pripade jakehokoliv poskozeni ponesou financni nasledky, budou platit osetrovatele, rehabilitace, lecebne pobyty, medikaci, uniky vydelku. Myslim, ze Ti daji pokoj… L.
Naprostý souhlas s @Lindusa …naprat to do dětí hlava nehlava to jim jde, ale nést zodpovědnost to ne..
Já bych neočkovala..
Nedala bych už nic - my měli podstatně mírnější reakce, prd jsem o tom věděla, takže máme naočkované všechno povinné a s následky bojujeme už několik let (ale vypadá to, že se z toho snad nakonec vyhrabeme).
@alifie můžeš mi prosím říct jaké následky po očkování máte? Díky