Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky potrebuji radu. Dnes jsem byla s rocni holcickou na ockovani INFANRIX a PREVENAR 13. Mela teplotu 38,2 po 15 min. 38,8 tak jsem ji dala tekuty paralen. Doktor me ujistoval, ze toplotu mit urcite nebude, tak se chci zeptat jestli je to normalni, ze ma teplotu? A jeste ma kolem jednoho vpichu cerveny flek. Neni nekde nejaky problem? Je hodne unavena. Moc vam dekuji za odpovedi. Jinak vim, ze teploty byvaji u ockovani, ale ted me fakt doktor ujistoval, ze urcite teploty mit nebude. Pri prvnim a druhym ockovani teplotu mela u tretiho ne a ted zase znovu
Pred tydnem mela zanet hrtanu a 40 horecky, ale podle poslechu uz je v poradku
@Janinka F Promiň, že budu hnusná, ale ty dáváš 2 očkování TÝDEN po 40 horečkách a ještě se divíš, že má teplotu ![]()
Nechápu, na základě čeho ti doktor tvrdil, že tentokrát mít reakci nebude, obzvlášť když ji měla po každém očkování ![]()
Já bych spíš řekla naopak, že pokud měla reakci 3×, tak bude mít i počtvrté.
Pokud je ten červený flek horký, tk můžeš chladit obkladem
Mě spíš přijde hodně zvláštní reakce toho doktora - to má křišťálovou kouli, že vidí do budoucnosti a řekne, co se bude po očkování dít? Že horečku mít určitě nebude? Buď za horečku ráda, je to dobře, že jí po očkování má.
Ja doktora premlouvala at ockovani jeste odlozi mela byt spravne ockovana v dobe nemoci, ale rikal, ze neni potreba to znovu odkladat, ze si ji poslechne a pak se uvidi no a rek ze se muze ockovat hned
A ten flek na ty nozicce nevadi to? Asi ji boli nozicky nechce na ne moc stoupat ani lest ![]()
@Janinka F O tom, zda se bude nebo nebude očkovat rozhoduješ ty, není třeba doktora přemlouvat…
Jinak flek bude asi reakce, jak je tělo oslabené, tak bývá více nežádoucích účinků.
Očkovat dítě po týdnu od 40 horeček a nemoci, zároveň dvěma očkovacía látkama je podle mýho docela hazard. K takovému doktoru bych už asi neměla důvěru.
O očkování svých dětí rozhoduješ ty, ne doktor, případné následky poneseš taky ty, ne on. Takže doktora příště nepřemlouvej, ale řekni očkovat dnes nebudu, přijdu až bude dcera alespoň 3 týdny v kuse zdravá, nazdarbazar.
A k tomu fleku nevím, jak jsem se tady dočetla, někdy bývá bv místě vpichu zatvrdlina/flek i několik týdnů. Jestli je to obvyklé a je třeba to nějak řešit nevím, když tak lékaři zavolej mu a zeptej se ho. Pokud by horečky trvaly déle, nedaly se srážet a dítě bylo hodně neklidné, tak bych ho radši nechala zkontrolovat.
Tak ať je malá ok, ale já bych třeba hexu/infanrix hib nebo co to dostala, dohromady s prevenarem nedávala. Už tak je to zátěž jak prase.
Červený flek v místě vpichu, případně boule a teplota jsou po očkování nejčastější reakcí. pro příště doporučuji s očkováním počkat až bude dítě delší dobu po nemoci zdravé, minimalizuješ tím nežádoucí reakce.
jinak další vakcína, která vás čeká, je MMR vakcína (spalničky, zarděnky, příušnice) - běžně se dává kolem 15-18 měsíců. doporučuji ti trošku si to načíst dopředu, ať máš sílu bránit se argumentům lékaře. vím, že s prvním dítětem je to složitější ![]()
Moc vam dekuji za odpovedi snad bude moje holcicka v poradku porad se o ni hrozne bojim je to nase vymodlene miminecko
Starší měl takovouhle reakci taky, ale očkovanou měl jen samotnou hexavakcínu, prevenar dostal až později… Ta poslední dávka ho sejmula tehdy hodně :-/ a to byl očkovanej když byl dobu zdravej… Příště si na to dej větší pozor a pediatrovi bych to omlátila o hlavu nebo ho rovnou změnila…