Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla bych se vás zeptat, jaké máte zkušenosti s odmítnutím nebo dlouhodobým odložením povinného očkování?
Nikde se nemůžu dopátrat informací, jak to je.
@marca46 Ahoj, zeptej se tady https://www.emimino.cz/…kovani/3169/, holky ti poradí. Hrozí pokuta od hygieny, návštěva sociálky, při neočkování mohou odmítnout dítě vzít do školky. Ale při dnešní obsazenosti školek to potká i očkované děti. Odkládat můžeš MMR, tam není horní hranice očkování daná, bez postihu. Jen ta školka, záleží na pediatrovi.
@marca46 Taky jsem zjistovala. Hygiena by na tebe musela natrefit nahodou. A socialku by na tebe mohla zavolat Mudr. pokud by chtela menim pediatra. Socialka se vola pri patrnem zanedbani ditete. Diskuze o tom najdes urcite.
@marca46 jo a na odklad mas narok! Za to postih neni. Hexa do 18mesicu. MMR neni hranice, jak je psane vyse.
U nás to bylo tak, že malá měla neuro potíže, extrémní dráždivost, a neurolog nedoporučil první hexu do půl roka. MMR doporučil nejdřív mezi 2 - 3 rokem, ale to jsem ho požádala kvůli rodinné anamnéze a sestře, která mě každou návštěvu straší, jaký hrozný věci se malé stanou…
Takže zkusit neurologa…
Záleží na pediatrovi jak je informovany a jak je při uplnem neočkování odvážný. Někdo respektuje požadavek rodiče, někdo vyhrožuje údajům na OSPOD a někdo to udělá. Nekteri rodiče tuto problematiku řeší i s právníkem. Lze lékaře informovat, dát přečíst všechno potřebné. Neni to totiz tak jednoznacne, jak je jim to prezentováno. Neočkování dítěte nemusi být vždy zanedbání. Je to POUZE NA POSOUZENÍ DANÉHO LÉKAŘE jestli nahlásí na OSPOD nebo ne. Pokud ano, sociální pracovnice pripad prošetří, pozve si matku na pohovor. Někdy stačí podepsat prohlášeni, že se o děti starame vzorne, někdy stanovi pokutu. 10000 snad ještě nikdy nikdo nedostal. Naposledy to bylo 1500 za jednoho rodiče.
@Suzann Já Hexou očkovat nebudu. Když, tak půjdeme do Pediacelu a ten má být naočkován do 4 let.
@marca46 Vždy záleží na pediatrovi a jak je ochotny připadne o věci komunikovat.
@kaštinka Tak to za boj stojí. Klidně bych tu pokutu zaplatila. ![]()
@kaštinka píše:
@marca46 Vždy záleží na pediatrovi a jak je ochotny připadne o věci komunikovat.
V tom máš 100% ní pravdu. Asi budu u nás první, kdo po ní bude chtít takové věci, tak nevím, jak bude reagovat. Zatím s ní byla rozumná řeč.
Kdybych byla na Tvém míste, obrátila bych se na právníky z ligy lidských prav, jestli by Ti mailem poslali vše potřebné k této problematice. Lékaři jednají podle toho, co jim říká právník z lékařské komory a jelikoz se v tom sami neorientuji, tak provedou, co se jim říká. Ale povinnost v případe neočkování nahlasovat nemaji. Je to zabaleno do ZANEDBÁVÁNÍ PECE.
I v případe MŠ může pediatr napsat např. individuální očkovací plán nebo rozockovano a dítě může být přijato. Jenže někdy v MŠ chtějí i kopii očko průkazu a to je taky lehce protiprávní. Proste někdo seshora velmi tlačí na ockovani.