Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevidím problém.
Pokud jsme letěli, tak jsme určitě vyrazili z domu o několik hodin dříve - právě kdyby něco po cestě. Podotýkám, že jezdíme vlaky.
Místenky jsou důležité spíše na hlavních spojích a určitě ve vytížených časech.
Kolik kufrů chceš brát?
My v takových případech (2dosp.+2 děti) měli jeden kufr a jeden 30-60l batoh a stačilo to.
Projeli jsme vlaky celou Evropu a hlavně balkán.
Prostě mezi spoji udělat dostatečné proluky, případně časové rezervy.
Pokud se letělo v noci, tak jsme třeba do 22 hodin nějakým způsobem courali po městě, a pak čekali na letišti.
Pokud brzy ráno, tak jsme přespali v hotelu.
Tak letiště není jen v Praze
a kdybych letěla nevím v kolik, tak prostě přijedu o den dřív a půjdu na hotel ![]()
Vlakem z jakého důvodu? Jste bez auta? my necháváme auta na letištních parkovištích. Cena přijatelná, hlídané.
@pikola píše:
Tak letiště není jen v Prazea kdybych letěla nevím v kolik, tak prostě přijedu o den dřív a půjdu na hotel
od nás lidé, když letí z Prahy, tak také jedou den dopředu a přespí v Paze
Příspěvek upraven 12.01.23 v 20:57
@Evkad píše:
Nevidím problém.
Pokud jsme letěli, tak jsme určitě vyrazili z domu o několik hodin dříve - právě kdyby něco po cestě. Podotýkám, že jezdíme vlaky.
Místenky jsou důležité spíše na hlavních spojích a určitě ve vytížených časech.Kolik kufrů chceš brát?
My v takových případech (2dosp.+2 děti) měli jeden kufr a jeden 30-60l batoh a stačilo to.Projeli jsme vlaky celou Evropu a hlavně balkán.
Pokud se letělo v noci, tak jsme třeba do 22 hodin nějakým způsobem courali po městě, a pak čekali na letišti.
Prostě mezi spoji udělat dostatečné proluky, případně časové rezervy.
Pokud brzy ráno, tak jsme přespali v hotelu.
a nemáte některé jiné letiště blíž? Brno, Ostrava?
jestli ne, pak ta rada s přespáním v Praze
Zbytecne v tom hledas komplikace… presne takto mi cestu ( kamkoli) popisuje manzel - protoze se mu nikam nechce a chce me odradit
.
Jela bych o den dopredu a v Praze prespala, tak budes v klidu a pripadne mega zpozdeni te nerozhodi.
@Veerr píše:
Vlakem z jakého důvodu? Jste bez auta? my necháváme auta na letištních parkovištích. Cena přijatelná, hlídané.
My jsme Pražáci a cena je docela mazec, vloni jsem platila 2500 za parkování přímo na letišti, jsem ho zapomněla objednat za včas a zbylo na nás jen tohle v podstatě asi druhá nejlevnější varianta přímo na letišti. Bylo tam doporučení pro malé a střední auta a oba máme SUV, takže byla sranda se tam vytočit. Předchozí roky jsem vždy platila něco přes tisícovku nebo občas ty parkoviště za letištěm bývají v ceně zájezdu. Jo a to bydlíme 15 minut autem, děláme si srandu že příště taxi, že to vyjde levněji.
@Gortyna tak to bych vážně příště řešila tím taxi
my teď naposledy platili něco přes 1000,– cca 5 min od letiště a svoz zajisten. Vždy vybíráme parkoviště s dojezdem. Přímo na letišti je drahý no. Ale zase pak když je Last minute, tak se bere, co je, to je fakt. Ale i tak to, když to jde přes cestovku, umí zajistit.
Pokud bych to měla vlakem s několika přestupy, jela bych den dopředu. Teda ale s dvěma dětmi budete mít problém v lastech něco najít. Záleží tedy, jak jste nároční, já třeba hodně. On je pak problém, že pokud je ubytování, nejsou letenky a naopak… My proto raději nakupujeme na první moment. Pak si i vybírám časy letů, protože nemám ráda cestování přes noc. Pak jsi na hotelu brzo dopoledne a několik hodin čekáš na pokoj atd.
@Gortyna máme to na letiště podobně daleko a roky už jezdíme taxíkem. Je to mnohem pohodlnější a cenově nastejno.
A musite nutne letet z PRahy? Kdyz pises 4 hodiny vlakem do Prahy? Nemate neco bliz? Lita se i z Ostravy, Brna, Pardubic a neco bude i z Budejovic… jinak my cestujem hodne, ale jet do Prahy vlakem mi prijde v pohode, lety nejsou urcite kolem pul noci.. ale i pres den. Podle me nad tim zbytecne moc premyslis… vyber zajezd, zjisti v kolik musis byt na letisti a podle toho uzpusob dopravu. Kufru snad nebudes mit milion? Jsme ctyri, kufry jsou dva a deti maji kazdy svuj batuzek. Takze co chces tahnout do vlaku? ![]()
Jinak mít to na letiště 4 hodny pojedu den dopředu určitě. Protože po takové cestě ještě čekat na letišti plus pak let, to by bylo moje smrt ![]()
Nevím o tom, že by na letiště jezdil vlak. Ale staví tam autobus StudentAgency. Opravdu musíte jet vlakem se čtyřmi přestupy?
Co se týče parkování, vedle hotelu Mariott (?), je služba valet parking (Smile Parking se, myslím, jmenují). Už několikrát jsem využila. Přijedu až na letiště. Nechám jim auto a odcházím pěšky do odletové haly, oni auto později odvezou někam na své venkovní nebo garážové (podle přání) parkoviště a přistaví ho v datum a čas mého příletu. Cena příznivá. Vždycky všechno klaplo rychle a hladce. Taky nemám potřebu vytáčet se v těch úzkých parkovacích domech, které jsou navíc dražší.
Plánovali jsme, že bychom po dlouhé době zase vyrazili k moři. S dětmi jsme byli pouze 1× v Chorvatsku, před dětmi s manželem asi 3×, ale už je to minimálně 12 let zpátky…Chtěli jsme letos letecky, ale když si řeknu, jak komplikované by to vlastně bylo, tak si říkám, jestli to stojí za to. Museli bychom cestovat na letiště vlakem, což by znamenalo několik přestupů…když si představím ty nervy, že by určitě musely být zajištěné místenky, protože bez místenky dnes vlakem snad ani cestovat nejde…teď…chtěli jsme nějaký last minute…co když žádný kloudný spoj s volnými místy ve vlaku nebude…no nevím…nemluvě o tom, že lety prý bývají často kolem půlnoci…normálně cesta do Prahy vlakem od nás trvá cca 4 hodiny, samozřejmě s přestupy. Teď co když nastane nějaký problém, vlak bude mít zpoždění…nebo něco…nemluvě o přestupování - když jeden vlak přijede a druhý pokračuje, čas na přestup je pár minut…teď honem hledat správný vagon, správná místa..s těmi kufry…no nějak se toho děsím…