Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravim vsechny maminky. Poprve se pokousim o narozeninovy dort. Mam na Vas par otazek. Jaky tvar dortu se lepe potahuje fondanem, dale v cem rozdelat barvu, aby nebyl fondan flekaty a v jedne barve..v alkoholu nebo vode? A na zaver, kdyz trochu stuhne, cim ho naredit, aby se s nim lepe pracovalo. Moc diky za rady ![]()
@Pampelinka Barvy gelové…ideál…jinak práškové nejlíp v kapce alkoholu, ve vodě NE. Kapku barvy vmáčkneš do kousku fondánu a promačkáváš, dokud není stejnoměrně obarvený…víc kapek=tmavší barva…můžeš dělat/míchat různé kapky…modrá + žlutá=zelená…atd.
Pokud fondan ztuhne, neředit, dát na pár vteřin do mikrovlnky…změkne (pozor, může pálit!!!)
Marcipán je přizpůsobivý, dobře se mi potahuje kruh, když ho položíš a necháš ho at si sám dolehne, jen ho po stranách hladíš, on se ti přizpůsobí a vytvaruje se ti podél stěn, aniž bys kdekoli měla nějaký fald.
rozdělávám v trošce vody- v té vodě, kterou dávám do marcipánu (dělám li ho doma) a barva mi nedělá nejmenší problém- zásadní je dobře ho do marcipánu zapracovat, a dělat to naráz, neodcházet během doby kdy zapracováváš barvu - není to složitý. Alkohol je taky v pohodě, ale není to nutná. Barva se v marcipánu rozkládá, proto je za pár hodin po uležení barva výraznější!
neřeď ničím - nahřej ho (třeba v mikrotenovém sáčku v mikrovlnce) a bude krásně měkký - pár sekund, jinak ho spálíš. ( nejen, že by pálil tebe, ale zčernal by)
Jinak potáhnout se dá cokoliv…klasika kulaté i hranaté…vyválenou placku položíš na dort (na máslový krém nebo marmeládu, nutelu apod…ne šlehačku nebo takové ty mokré krémy, zakysanka a pod…fondán by se promočil a trhal) a opatrně uhladíš…a stáhneš dolů…pokud máš takovou tu „uhlazovací stěrku“…uhladíš to s ní…jinak opatrně rukama. Spodek dortu „začistíš“ válečkem (dlouhý had) z fondánu…a pak zdobíš dle fantazie.
@Pampelinka
https://www.youtube.com/watch?…
videí je plné you tube…hledej…
bude to lepší, když se koukneš.
@Pampelinka Není zač…projdi si víc videí, ať máš víc „nápadů“ k realizaci…je tam i výroba ozdob na dorty, různé tvary dortů…atd.
Jeste jsem se chtela zeptat. Klasicky marcipan, kupovany. Lze skladovat v mrazaku do dalsiho pouziti?
@Pampelinka píše:
Jeste jsem se chtela zeptat. Klasicky marcipan, kupovany. Lze skladovat v mrazaku do dalsiho pouziti?
Já ho skladuju v lednici…mrazák není nutný. Ale jak chceš, rozhodně ho neznehodnotí. Rozmrazovala bych v pokojové teplotě, pokud bude tvrdý po rozmražení, dát na talířek na pár vteřin do mikrovlnky…změkne.
Ahoj zeny, chci vedet vas nazor…
Nejaky ten marcipanovy dort uz mam za sebou, ale nikdy ne pro sebe, budu mit narozky tak sem si rikala, ze uz by mohlo dojit i na me…a napadlo me upict puncak a potahnout marcipanem. Bojim se ale aby se mi na puncaku hmota neroztekla, prece jen je puncak mokry dortik…co myslite?