Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím, je mi 25let a měřím cca 143cm. Musím mít podsedák v autě? Všude píší dětský podsedák/dětská autosedačka a já už nejsem dítě 😄 😄. Není to omezeno i věkem? Poprvé mě čeká cesta do zahraničí, v Česku jezdím bez podsedáku a nikdy problém při kontrole nebyl, ale nerada bych třeba na hranicích řešila nepříjemnosti/platila pokutu.. Nebudu řídit, budu spolujezdkyně.
Podsedák musíte mít, pokud vám není více než 12 let, neměříte alespoň 150 cm nebo nevážíte aspoň 36 kilo. Stačí splnění jedné té podmínky, čili ne, vy ho mít nemusíte.
@lucad77 píše:
Podsedák musíte mít, pokud vám není více než 12 let, neměříte alespoň 150 cm nebo nevážíte aspoň 36 kilo. Stačí splnění jedné té podmínky, čili ne, vy ho mít nemusíte.
Není těch 12 let už dávno zrušené?
@Havlova píše:
Není těch 12 let už dávno zrušené?
Že by? O tom teda nevím. ![]()
Příspěvek upraven 22.08.22 v 17:14
@lucad77 píše: Že by? O tom teda nevím.
Koukala jsem, od r. 2006.
@Havlova píše:
Koukala jsem, od r. 2006.
Jj máte pravdu, ale stejně se ta podmínka váhy nebo výšky podle mě týká jen dětí, ne dospělých, resp. jsem nikdy neslyšela, že by malý dospělý musel mít podsedák. ![]()
Musíš mít buď 150 cm nebo více, jak 36 kg. Pak můžeš jezdit bez.
@lucad77 píše:
To bych teda interpretovala úplně opačně. Jakože stačí jedna podmínka nesplněná a je povinnost podsedák mít.
Jinak v máme v Německu známého „malinkého“ a bez podsedáku nejezdí - bo by se uškrtil na pásech. ![]()
@Aduš8 píše:
Musíš mít buď 150 cm nebo více, jak 36 kg. Pak můžeš jezdit bez.
A existuje takové nařízení pro dospělého, osobu starší 18 let? Všude se mluví jen o dětech.
@lucad77 píše:
Jj máte pravdu, ale stejně se ta podmínka váhy nebo výšky podle mě týká jen dětí, ne dospělých, resp. jsem nikdy neslyšela, že by malý dospělý musel mít podsedák.
Taky si myslím, že dětí. Pro vlastní bezpečnost bych ale zjistila, zda jdou pásy nastavit tak, abych se na nich neuškrtila.
@Tomie píše:
To bych teda interpretovala úplně opačně. Jakože stačí jedna podmínka nesplněná a je povinnost podsedák mít.Jinak v máme v Německu známého „malinkého“ a bez podsedáku nejezdí - bo by se uškrtil na pásech.
Ano, kvůli pásům se ten podsedák dává. To musí ale vědět zakladatelka, zda se dokáže bezpečně připásat bez něj. Otázka zase je, zda se na něj vejde pohodlně zádelí. ![]()
@Tomie píše:
To bych teda interpretovala úplně opačně. Jakože stačí jedna podmínka nesplněná a je povinnost podsedák mít.Jinak v máme v Německu známého „malinkého“ a bez podsedáku nejezdí - bo by se uškrtil na pásech.
Ale zákonodárci to interpretují tak, že stačí 1 splnit.
@Havlova píše:
Taky si myslím, že dětí. Pro vlastní bezpečnost bych ale zjistila, zda jdou pásy nastavit tak, abych se na nich neuškrtila.
To určitě.
@Havlova píše:
Ale zákonodárci to interpretují tak, že stačí 1 splnit.
Stačí splnit jednu, buď výšku, nebo váhu. Ony ty podsedáky ani pro víc než 36 kilo dělané nejsou, takže když je děcko sice menší, ale cvalík… ![]()