Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve třetí třídě jsem musela nosit podprsenku, v 9 letech jsem se učila jak holit nohy a v 10 letech přišel první menses. Už tehdy moji mámu ujistovala doktorka, že to je normální. Ale pro mě samozřejmě zacalo období, kdy moji vrstevníci byli pořád děti a já už řešila v čem cvičit abych neprotekla a nebo kde si ve škole vyměnit vložku, protože na prvním stupni nebyl koš vedle wc.
Buď dceři hlavně oporou.
Edit: Pomohla mi hodně knížka o dospívání, máma mi ji koupila když teda zjistila, že dospívám brzy a nechtěla abych byla zaskočena co se to děje s mým tělem. https://www.databazeknih.cz/…ostala-84071
Příspěvek upraven 10.07.23 v 21:24
Každý dospívá jinak. Moje nevlastní ségra měla první menses v 9 letech, já třeba až ve 14. Je to různý, Hlavně ať je dcera zdravá. To je důležitější než to že ji už rostou chlupy nebo ne…
@xxprincesscz píše:
Ve třetí třídě jsem musela nosit podprsenku, v 9 letech jsem se učila jak holit nohy a v 10 letech přišel první menses. Už tehdy moji mámu ujistovala doktorka, že to je normální. Ale pro mě samozřejmě zacalo období, kdy moji vrstevníci byli pořád děti a já už řešila v čem cvičit abych neprotekla a nebo kde si ve škole vyměnit vložku, protože na prvním stupni nebyl koš vedle wc.
Buď dceři hlavně oporou.
Dcera je úplně v pohodě s dospíváním
jediný kdo je z toho nervózní jsem já
je pravda, ze dcera vi docela od raného věku co je menstruace, že se tělo s věkem mění, takže to bere jako fakt a ma radost, že se z ní stává,,žena"
Hlavně jsem nikdy pred ni o tom nemluvila jako o něčem špatném nebo o něčem za co by se měla stydět. Teď když jsme kvůli tomu šli k dr. Tak jsem ji vysvětlila, že je v pořádku, že dospívá, ale ze se trošku bojím, aby nedostala již teď menstruaci, protože pak už dívky moc nerostou a chci se ujistit, že je ten průběh v pořádku. Ale ja ji mám stále za tu malou holčičku
Dcera hraje fotbal v dívčím týmu, ročník 2012/2011 - menstruuje jich už polovina. Taky mi to přijde hrozně brzo, ale je to prostě tak, dospívají dřív…
Moji dceři v 8letech vyrostl jeden pubicky chlup a doktorka nás poslala na endokrinologii. Teď je skoro 9let, chloupků má par, jinak nic. Na endokrinologii doktor usoudil, ze jde spis jen o nějaký nerovnoměrny vývoj a chodíme každý půl rok na kontrolu. Takže ne každý doktor to považuje za normální. V našem případě tedy asi spis protože dcera je malá a není žádoucí aby předčasně přišla puberta. Měří 127cm.
Dceři začaly růst prsa a ochlupení také v 8,5 letech. Nezdálo se mi to, tak nás dětská lékařka poslala na endokrinologii. Dceři byla diagnostikována předčasná puberta. Také hodně vyrostla. Poslali nás na vyšetření kostního věku a na MR. Menzes má od necelých 10 let. Takže už rok. Aktuálně měří 150 cm. V lékařské zprávě má napsáno, že odhadovaná výška bude cca 155 cm.
@Anonymní píše:
Dceři začaly růst prsa a ochlupení také v 8,5 letech. Nezdálo se mi to, tak nás dětská lékařka poslala na endokrinologii. Dceři byla diagnostikována předčasná puberta. Také hodně vyrostla. Poslali nás na vyšetření kostního věku a na MR. Menzes má od necelých 10 let. Takže už rok. Aktuálně měří 150 cm. V lékařské zprávě má napsáno, že odhadovaná výška bude cca 155 cm.
A mohu zeptat kolik zhruba měřila, když dostal MS?
Mám dceru které bude v říjnu 10 let. Měří 157 cm, nohu vel. 38. Má trochu nadváhu, dle pediatry je to příprava těla na pubertu. Pro jistotu jsou udělané všechny možné krevní testy, vše v pořádku. Ochlupení na intimních partiích má už cca 2 roky, poslední cca rok už musíme holit, protože jí to vadí. V podpaží zatim jen pár jemných chloupků. Menstruace se zatím zaplať pánbůh nedostavila, ale už jsem říkala manželovi, že doufám, že to aspoň tohle léto ještě vydrží. Teď ji začala svědit a růst prsa.Na nose se jí zacaly dělat černé tečky. Já jsem začala menstruovat ve 12 a byla bych ráda, kdyby to u ní nebylo dříve. Ale moc nadějně to nevidím.
@Alušáček píše:
Moji dceři v 8letech vyrostl jeden pubicky chlup a doktorka nás poslala na endokrinologii. Teď je skoro 9let, chloupků má par, jinak nic. Na endokrinologii doktor usoudil, ze jde spis jen o nějaký nerovnoměrny vývoj a chodíme každý půl rok na kontrolu. Takže ne každý doktor to považuje za normální. V našem případě tedy asi spis protože dcera je malá a není žádoucí aby předčasně přišla puberta. Měří 127cm.
Asi je to dané i tou výškou, protože dcera byla vždy o hlavu vyšší než její vrstevníci. Doktorka říkala, že než to dostane, tak ještě skokové vytáhne a pak po ms už jen cca 10 cm a to bude finální výška. Tak doufám, že ještě opravdu vytáhne než dostane menstruaci a v dospělosti bude mít aspoň 160cm
@werusha píše:
A mohu zeptat kolik zhruba měřila, když dostal MS?
Asi 147 cm.
Mám dceru osm a půl, je to úplne holatko, jen cca měsíc ma lehce zdurele bradavky. Měla jsem to v jejím veku stejne.
@werusha píše:
Asi je to dané i tou výškou, protože dcera byla vždy o hlavu vyšší než její vrstevníci. Doktorka říkala, že než to dostane, tak ještě skokové vytáhne a pak po ms už jen cca 10 cm a to bude finální výška. Tak doufám, že ještě opravdu vytáhne než dostane menstruaci a v dospělosti bude mít aspoň 160cm
Za 10 cm bych byla šťastná.
U nás starší dcera menses ve 12 a tři čtvrtě, první projevy dospívání asi 1,5 - 2 roky před tím, cca od 11 let. Od nástupu MS se vytáhla už jen o 2-3cm, ale ten poslední rok před MS vyrostla snad o 12cm.
Mladší bude v říjnu 11 a začínají jí být vidět bradavky, podprsenku nenosí, nikde ani chloupek.
Ale fakt je to u každého jiné, u mladší ve třídě jsou holky, co už menstruují a vypadají jako puberťačky.
@Anonymní píše:
Znám slečnu které předčasnou pubertu v tomto věku zastavili, pravě proto aby vyrostla a nezůstala na 150cm.
Ahoj holky, omlouvám se za anonym, ale je to trošku citlivé téma. Dcera 8,5 roku - v čerstvých 8 letech ji začalo růst jedno prso a teď v 8,5 letech se již objevil náznak pubickeho ochlupeni na přirození (tmavé krátké chloupky, jen pár). Je i dost vysoká, ma 143cm. Byli jsme minulý týden u doktorky, pač mi to přijde hrozně brzy, ale byla jsem ujištěna, že je to naprosto v pořádku a že je to vlastně dnes běžné a že se nemusím bát, že by teď už dostala menstruaci, že ta dorazí zhruba za 3 roky po těchto prvních projevech dospívání. I tak mi to přijde hrozně brzy, ale podle dr dnes dospívají holky dříve a je docela běžné, že začínají menstruovat i v 10 letech.
můžete mě někdo uklidnit, že projevy dospívání v 8,5 letech jsou i u vašich holek? A vy co máte deti starší, tak za jak dlouho od prvních projevu dospívání dostaly vaše holky menstruaci?