Dostanu něco na nové MD?

714
7.10.10 18:39

Dostanu něco na nové MD?

***Ahoj všichni. Možná tu už tento případ je, ale já ho nenašla. Tak se omlouvám, pokud se opakuju.

Jsem na RD, Terce budou příští rok v září tři roky, mám tříletou mateřskou. Plánujeme, resp. chystáme se na druhé mimi. Ale mě dneska napadlo. Z čeho se mi bude počítat mateřská? Před nástupem na tuhle MD a RD jsem pracovala na částečný úvazek na dobu určitou. Po skončení té doby jsem nastoupila na MD. Zároveň studuju VŠ. A dneska mě kamarádka zaskočila otázkou, jakou budu mít mateřskou s tím druhým mimi. Bude se to počítat z výplaty u zam-tele u kterého už nepracuju? Nebo z min. mzdy jako že nepracuju? A co když se nám mimi hned nepovede a já budu nějakou dobu doma (jasně že na pracáku a tak) ale z čeho se mi pak bude MD počítat?

Nerada bych pak byla zaskočená a honila něco na poslední chvíli, jako s Terezkou. To mi na sociálce špatně řekli a já pak byla doma měsíc zadarmo bez peněz. Proto se s důvěrou obracím nejdřív na vás. :think: :palec: ***

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3040
7.10.10 18:40
vesna píše:
***Ahoj všichni. Možná tu už tento případ je, ale já ho nenašla. Tak se omlouvám, pokud se opakuju.

Jsem na RD, Terce budou příští rok v září tři roky, mám tříletou mateřskou. Plánujeme, resp. chystáme se na druhé mimi. Ale mě dneska napadlo. Z čeho se mi bude počítat mateřská? Před nástupem na tuhle MD a RD jsem pracovala na částečný úvazek na dobu určitou. Po skončení té doby jsem nastoupila na MD. Zároveň studuju VŠ. A dneska mě kamarádka zaskočila otázkou, jakou budu mít mateřskou s tím druhým mimi. Bude se to počítat z výplaty u zam-tele u kterého už nepracuju? Nebo z min. mzdy jako že nepracuju? A co když se nám mimi hned nepovede a já budu nějakou dobu doma (jasně že na pracáku a tak) ale z čeho se mi pak bude MD počítat?

Nerada bych pak byla zaskočená a honila něco na poslední chvíli, jako s Terezkou. To mi na sociálce špatně řekli a já pak byla doma měsíc zadarmo bez peněz. Proto se s důvěrou obracím nejdřív na vás. :think: :palec: ***

Ahoj, tak mateřskou nebudeš mít žádnou a po porodu nastoupíš rovnou na 4letý rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
7.10.10 18:46
lemaz píše:
vesna píše:

Nerada bych pak byla zaskočená a honila něco na poslední chvíli, jako s Terezkou. To mi na sociálce špatně řekli a já pak byla doma měsíc zadarmo bez peněz. Proto se s důvěrou obracím nejdřív na vás. :think: :palec: ***
Ahoj, tak mateřskou nebudeš mít žádnou a po porodu nastoupíš rovnou na 4letý rodičák.

Takže budu mít od začátku 7 600,– ? 8-o No lepší než nic, že jo. Bála jsem se, že MD vůbec nedostanu, ale až budu mít nárok, po těch x týdnech, dostanu až RD. Takže jsi mě mile překvapila. Děkuju :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
7.10.10 18:49
vesna píše:
lemaz píše:
vesna píše:

Takže budu mít od začátku 7 600,– ? 8-o No lepší než nic, že jo. Bála jsem se, že MD vůbec nedostanu, ale až budu mít nárok, po těch x týdnech, dostanu až RD. Takže jsi mě mile překvapila. Děkuju :palec:

A po urcitych mesicich ti klesne na 3800. Nechci tvrdit kdy, protoze se to ma od noveho roku menit a jasne to zatim neni.

• Citovat
  • Upravit
10249
7.10.10 18:49

Ahoj Vesno včera jsem v novinách četla jak by to mělo být od příštího roku a pokud půjdeš takhle tak těch 7600 budeš mít do 9 měsíců dítěte a pak jen 3800

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
7.10.10 18:52

přesně tak, nárok na mateřskou nemáš a půjdeš rovnou na 4letý, který je do 9. měsíců 7600 a od 10tého měsíce 3800,–. Pokud nemáš manžela, který by šel na mateřskou místo tebe a následně na rodičák a ten pak převedl na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
7.10.10 18:59
Pettulle píše:
přesně tak, nárok na mateřskou nemáš a půjdeš rovnou na 4letý, který je do 9. měsíců 7600 a od 10tého měsíce 3800,–. Pokud nemáš manžela, který by šel na mateřskou místo tebe a následně na rodičák a ten pak převedl na tebe.

No a může manžel jít na mateřskou a chodit při tom do práce? Jako že dítě bude v péči rodiny (mě)? Nebo by nechodil do práce? Promiň, že se takhle ptám, ale tahle oblast je pro mě tabu. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
7.10.10 19:11

může jít na týden na mateřskou, ale nejdříve po šestinedělí, tzn. že musí být alespoň ten týden doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
7.10.10 19:11

A mě by zajímalo, jak bych to měla já, když jsem zatím stále zaměstnaná ale doma s dítětem na rodičáku. A šla bych z RD na MD.

vesni - taky jsme nad touto variantou přemýšlela, a asi by to šlo a pokud jsi studentka pod 26 let, neměl by to být problém. Jinak si musíš sama platit zdravotní a sociální poj. - předpokládám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
7.10.10 19:13

Matka, která si neplatila nemocenské pojištění (typicky nezaměstnaná), má nárok jen na čtyřletou variantu rodičovského příspěvku - tedy nejméně výhodnou.

Přesto i ona může většinou legálně získat tříletou variantu, byť komplikovaně:

Pokud si otec dítěte platil nemocenské pojištění (typicky jako zaměstnanec) a má tedy nárok na peněžitou podporu v mateřství, může požádat o tuto podporu. Současně ale musí nastoupit na mateřskou dovolenou, tedy dočasně přerušit práci, k níž se nemocenské pojištění vztahuje.

Stačí ale, když si otec vezme mateřskou dovolenou na jediný týden (nejdříve ale po šestinedělí). Poté požádá o rodičovský příspěvek (místo matky) a hned si zvolí dvou- nebo tříletou variantu. Tu následně může převést zpět na matku, přičemž volba varianty čerpání už je neměnná .

Pobírání rodičovského příspěvku už neomezuje otce v práci, pokud se o dítě místo něj stará matka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
7.10.10 19:14
Markit.Hl píše:
A mě by zajímalo, jak bych to měla já, když jsem zatím stále zaměstnaná ale doma s dítětem na rodičáku. A šla bych z RD na MD.vesni - taky jsme nad touto variantou přemýšlela, a asi by to šlo a pokud jsi studentka pod 26 let, neměl by to být problém. Jinak si musíš sama platit zdravotní a sociální poj. - předpokládám

Pod 26 let bohužel už nejsem. :cry: Ale to bych si i klidně platila, jen když pak už bysme dostávali víc než ty hrozný necelý 4 tisíce. Proberu to s manžou, až přijde. Holky moc dík. :potlesk: Máte můj obdiv, že se v tom takhle vyznáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
7.10.10 19:18

Markit, tak bys to měla normálně, pokud by ti vyšla MD akorát po skončení RP, RD na starší dítě, tak bys rovnou začala pobírat MD a můžeš si zvolit kterou variantu. Pokud by ti to nenavazovalo, tak že by ti do MD po skončení RP,RD pár týdnů, měsíců, dní zbývalo, tak by asi nebyl problém se domluvit s dr. na neschopence a nebo se zaměstnavatelem na pracovnim volnu, ale zřejmě neplacenym a nebo jít na tu chvíli do práce a pokud by ti MD vycházela ještě v pobírání RP, tak by se ti zřejmě RP zrušil a začala ti být vyplácená MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat