RD - nemocenská a OČR?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
RD - nemocenská a OČR -mám nárok?
Ahoj, prosím o radu - jsem na RD - 3-letá varianta, pobírám rodičovskou, zároveň chodím na 1/2 úvazku do práce- tehdy malého hlídají babičky. Jak je to s výplatou nemocenské (v případě mé nemoci) či ošetřovného kdyby byl malý nemocný - mám na ně nárok?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
díky za bleskovou odpověd
A jak postupovat když malý bude nemocný -zatím jsem si vždycky vzala na pár dnů dovolenou - ale může se stát, že bych s ním musela být doma dýl (např. neštovice) - jak obhájit v práci nepřítomnost? Asi dám potvrzení od dr. že se musím starat o malého, jen nedostanu ošetřovné?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jojo, přesně tak, můžeš si ho nechat od dr. vypsat a použít jako omluvenku v práci, ale nebudeš ho mít placený. Naopak pokud budeš nemocná ty, tak může jiný člen domácnosti dostat OČR (psaný na tebe) aby se mohl starat o malého místo tebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
na OČR má Irčina nárok, i na proplacení samozřejmě. ptž nemůže pracovat z důvodu péče o nemocné dítě. na OČR by naopak neměl nárok třeba Irčin manžel, ptž na nemocné dítě pobírá Irčina rodičovský příspěvek, tedy by se o něj v případě nemoci měla primárně postarat ona.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jinak v zákoně je to konkrétně tady:
zákon o nemocenském pojištění, paragraf 39, odstavec 3 píše:
Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu31);http://business.center.cz/…cast3h5.aspx
čili osoba, která na dítě RP nepobírá, na něj OČR mít nemůže. osoba, která na dítě RP pobírá, není zmíněna, že by nárok neměla, čímž pádem ho má.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Oživuji diskusi,
od nového roku jsem po rd zpět v práci, ještě pobírám rodičák na mladšího syna. Otázka zní, schválí mi očr na staršího syna?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, to omezení očr platí pouze pro děti, na něž se příspěvek čerpá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blecha72 moc děkuju
bála jsem se, že tím že pobírám rodičovský příspěvek bych neměla nárok. Tak moc děkuju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misa.dotaznikk:
Na dotazníky je tu speciální diskuse, nemusíš to cpát do všech témat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit