Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
najde se někdo, kdo poradí? Chceme prodat byt mimo RK a potřebovala bych nějak aspoň přibližně zjistit, kolik stojí sepsání kupní smlouvy u právníka a kolik je daň z prodeje nemovitosti.
Daň z příjmu se nás v tomto netýká. byt je majetkem 17 let.
Daň z převodu nemovitosti je 3% a cenu smlouvy nevím, já si jednoduché dělám sama, ale myslím, že kamarád platil za jednoduchou darovací 4500,– takže tipuju, že kupní bude dražší.
my kupovali nemovitost (pozemek) od obce a poplatek za sepsání smlouvy, včetně ověření podpisů a vkladu na katastr byly asi 8000
Ahoj, jsem z Ostravy, pokud nepotrebujes vylozene „smlouvu od pravnika“ ale jde ti jen o to, aby byla kupni smlouva s navrhem na vklad spravne napsana, napis mi SZ, bude to rozhodne za mene nez 4500 Kc ci dokonce 8000 KC!!!
Jinak ti pravnici si okolo tech peti tisic reknou minimalne… ![]()
Daň z nemovitosti je 3% z kupní ceny pokud není vyšší cena odhadní, je potřeba nechat vypracovat posudek - odhad ceny nemovitosti (posudek bytu se pohybuje od cca 1500,– - 2500,–, jak který odhadce má ceník)
Kupní smlouva a návrhy na vklad - to se taky liší podle toho, jestli je píše právník, který spolupracuje s RK nebo nějaký Tvůj, externí. Pokud je v RK, tak většinou se hradí z provize, kterou dostane makléř (není v každé RK podmínkou), cena se může pohybovat kolem cca 2000-3000,–. Návrh na vklad kupních smluv do katastru je 500,– za kolek.
Ahoj,
Chci kupovat být, ale zajímalo by mě kolik bych u právníka zaplatila pouze za tyto dvě položky. Za kupní smlouvu smlouvu a za smlouvu o smlouvě budoucí (o převedení z družstevního vlastnictví do osobního a poplatků, který by proběhl do roka od sepsání smlouvy)