Je tu nějaká knihovnice?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.11.22 15:32

Dotaz na knihovnice

Možná budete vědět? Dá se z nějakého informačního systému zjistit, kolikrát byla knížka půjčena? A existuje třeba nějaké nařízení, kdy má kniha být vyřazena z oběhu atd? Dost často se mi stává, že si chci půjčit knížky a nejsou k dispozici, přesto je knihovna vede. Nejde o žádné staré vzácné tituly, některé jsou odbornějšího rázu, jiné třeba 60 let staré, ale řekla bych, že i beletrie…Po jaké doby se knížky vyřazují? Eviduje se třeba to, že o knížky je malý zájem?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
64943
8.11.22 15:43
@Anonymní píše:
Možná budete vědět? Dá se z nějakého informačního systému zjistit, kolikrát byla knížka půjčena? A existuje třeba nějaké nařízení, kdy má kniha být vyřazena z oběhu atd? Dost často se mi stává, že si chci půjčit knížky a nejsou k dispozici, přesto je knihovna vede. Nejde o žádné staré vzácné tituly, některé jsou odbornějšího rázu, jiné třeba 60 let staré, ale řekla bych, že i beletrie…Po jaké doby se knížky vyřazují? Eviduje se třeba to, že o knížky je malý zájem?

u nás každou chvíli vyřazují nějaké knížky, v podstatě téměř vždy, když dostanou nové. NEmají prostory. Zřejmě si určí sami v té dané pobočce, co vyřadí. A občas se stane, že mají v systému knížku, která se ale nedá najít, prostě ji někdo nevrátil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
8.11.22 16:14

Pokud se kniha vyřadí, tak už v systému není možné ji objednat, prostě ji tam neuvidíš.
V našem systému ti jsem schopná říct kolikrát kniha byla půjčena, ale jenom od data, kdy se na automaticky knihovní systém najelo.
O tom, že by se nějak pravidelně mělo vyřazovat nevím, to má na starost někdo jiný. Ale mám pocit, že vyřadit se může dokument, který určitou dobu nebyl půjčený (možná pět let) nebo, že ho má knihovna víckrát a už o něj není takový zájem, nebo je kniha úplně zničena komplet, tak se vyřadí.

Nevím kam do knihovny chodíš a jaký tam mají systém - jestli si knihy bereš z regálu nebo je musíš dopředu objednat přes systém. Není nic jednoduššího než se zeptat, že o tu knihu máš zájem a proč není k dispozici. Taky se knihy mnohdy nedají dohledat… blbě se zařadí nebo nedej bože si ji někdo vezme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9647
8.11.22 16:44

To se mi stalo několikrát, že kniha byla v systému jako volná, ale fyzicky nebyla. Většinou u nějakých starších - položila jsem dotaz a knihovnice knížku dohledala (většinou byla ve skladu, protože v regálech měly přednost novější a více půjčované knihy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64943
8.11.22 17:39
@smile_xxx píše:
U mamky ve městě je vyřadí, ale nevyhodí. Mají je někde v suterénu. Když má někdo zájem, tak mu je na požádání vyloví.

u nás právě prodávají za dvě koruny, něco dávají zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
8.11.22 17:55

Ja si jednou pujcila knizku, ktera strasne smrdela kourem. Pri vraceni jsem to knihovnici rikala a ta ji hned vyradila a to byl relativne novy titul…ale fakt puch desny…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat