Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím Vás:)
Ráda bych se zeptala na jednu věc, a jestli s tím nemá někdo podobnou zkušenost.
6 let jsem barala HA, pak jsem ji přestala užívat, ale začaly se mě dělat cysty, tak mi doktorka doporučila ji brát zase, takže ji teď beru asi rok. Jenže je zvláštní, že už 4 cyklus, vždycky začnu špinit, ještě dřív, než platíčko doberu ( tak 5 pilulek do dobrání). Byla jsem s tím u Dr. ta to přiřazuje začátku menstruace. Ale nikdy jsem to neměla, a hlavně, jak to tělo ví, že to mám dostat, když menstruace se má nastartovat až po dobrání platíčka, kdy se má udělat sedmidenní pauza.
Je možné, že tělo pořád funguje v nějakém cyklu? A nebo nemůže to způsobovat zase cysta? No prostě nikdy jsem to tak neměla, tak je mi to divný:) Teď teda doberu poslední tři pilulky, a pak začne snažení o mimčo, tak jsem zvědavá, jak to půjde-nepůjde. Děkuji za reakce ![]()
Ahoj,
mám něco podobného nebo spíš měla. Stále stejné HA již několik let, 2 roky špinění 10-7 den před menses a teď to samo přestalo.
což jsem samo ráda. Přístup gyndr byl ten, ře HA neberu pravidelně, což jsem zcela popřela. Po roce už teda začala uvažovat o změně HA, protože tím, jak to špinění bylo přesné jak hodinky, vžda ve stejnou dobu, tak byla vyloučená chyba v braní HA. Nakonec jsme ji nezměnili, protože už stejně budu vysazovat, tak jsme nechtěli riskovat nežádoucí účinky jiné HA, když tato mi vyhovuje. No a nakonec to špinění přešlo samo
čím to bylo, kdo ví ![]()
ahoj
většinou to způsopbuje nevhodná antikoncepce, prostě ti už nesedí množství hormonů, mudr je divná, že ti jí nemění. jinak já , když jsem měla cysty, tak vždy s bolestma, tak jestli to nebolí.....
Proč přichází takhle dřív, to nevím. Ale kamarádce (byla s cystama i na operaci) doktorka řekla, že HA brát už nikdy nemá, ani hormony v tělísku, bo při dlouhodobém užívání způsobují rakovinu ženských orgánů i prsu. A moje teta je teď pár dní po mastektomii a v onko poradně jí řekli o HA to samé a k tomu, že po hormonální substituci po menopauze je o 50% vyšší riziko rakoviny prsu, zejména při delším užívání. Snad pochopíš anonym..
Mně také dělalo to stejné a gzn.mi změnil antikon. a vše ok,teď už mám tělísko bez hormonů a nemusím koukatjestli jsem náhodou nezapomněla
jizvíková píše:
ahoj
většinou to způsopbuje nevhodná antikoncepce, prostě ti už nesedí množství hormonů, mudr je divná, že ti jí nemění. jinak já , když jsem měla cysty, tak vždy s bolestma, tak jestli to nebolí.....
Ahojky, děkuji z reakci, asi máš pravdu, ale minule mě cysta sama o sobě nebolela, ale až mě praskla, to bylo peklo.
No jinak s tou mojí doktorkou je to taky divný, přemýšlím, že ji změním, ale není zas tak špatná, tak ještě uvidím.)
Anonymní píše:Proč přichází takhle dřív, to nevím. Ale kamarádce (byla s cystama i na operaci) doktorka řekla, že HA brát už nikdy nemá, ani hormony v tělísku, bo při dlouhodobém užívání způsobují rakovinu ženských orgánů i prsu. A moje teta je teď pár dní po mastektomii a v onko poradně jí řekli o HA to samé a k tomu, že po hormonální substituci po menopauze je o 50% vyšší riziko rakoviny prsu, zejména při delším užívání. Snad pochopíš anonym..
Ahojky, já už jsem z těch názorů doktorů zmatená, každej řekne něco jinýho.
A aby si pak člověk vybral sám, i když sevtřeba rozhodl pro tu špatnou variantu. Ale je to těžký, protože nikdo nám neřekne na stoprocent, co je špatný, a co je dobrý. respektive, nikdy se na tom ani většina neshodne ![]()
lucavlachova píše:
Mně také dělalo to stejné a gzn.mi změnil antikon. a vše ok,teď už mám tělísko bez hormonů a nemusím koukatjestli jsem náhodou nezapomněla
Ahojky, tak na změnu je už pozdě. Jak jsem psala, vysazuji HA a začne snažení, takže to asi teď nezjistím, v čem byl zakopaný pes ![]()