Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím holky/paní, které pracují v mateřské školce, aby mi objasnily, jak to tam chodí.
Jsem trošku rozčarovaná z chování paní učitelek a chtěla bych blíže vysvětlit, proč a jak to je, a jak to vidí ony z druhé strany.
Syn nastoupil teď 8.11. do školky, jako čerstvě tříletý, první den úplně super, druhý den poplakával, dneska jsem došla, měl fialové kruhy pod očima, že plakal, ráno prý hodinu! ![]()
Paní učitelka není příliš sdílná, při mluvení se mi skoro nedívá do očí, vždy někam pospíchá, jen mi řekne co potřebuje, v podstatě nečeká mou odpověď nebo dotazy. V pátek mi řekla, že syn neumí chodit po schodech (bydlíme ve 3.patře bez výtahu, chodí do schodů od 1,5 roku), pak z malýho vylezlo, že ho učitelka táhla za bundu, nechápu, proč ho nevzala za ruku, ale budiž.
Zajímá mě, jak to funguje ve třídě, kde je 28 dětí, jedna učitelka, druhá je tam od 10-12:30. Je problém utišit jednotlivce, věnovat se mu? Vím, že malý takhle neplakává a je snadno zaměstnatelný a jde převést jeho pozornost jinam. Jak se na to díváte vy, učitelky? Chápete, že si musí zvyknout, za jak dlouho poznáte, co jednotlivé děti potřebují a co na ně platí?
Chci to vidět z druhé stránky a tak lépe pochopit jednání učitelek. Připadám si odbytá a učitelka na mě v podstatě nemá čas ![]()
@Ewule0712 pokud pláče pouze jedno dítě je čas se mu věnovat, ale z vlastní zkušenosti říct, že je to mnohdy horší, pokud nezaberou klasické finty odvedení pozornosti a podoobně, je lepší nechat bobánka, ať si popláče, je mu smutno, tak má nárok to porjevit a ne poslouchat dokola, že maminka přijde a podobně…že tak dlouho většinou nepláče je super, ale ve školce se může projevovat úplně jinak než doma
proč ho tahala za bundu netuším, ale děti to taky často vidí úplně jinak, než to ve skutečnosti bylo (např. zakopnul a ona ho za tu bundu zachytila) ale nechci se paní učitelky zastávat, neznám ji, netuším, jaké má praktiky, ale pamatuj, děti to vážně často vidí jinak, než to bylo! Doporučila bych se slušně zeptat, nebo to nechej plavat, to záleží na tobě, taky bych chtěla, ať mi vysvětlí ty schody.
Jak s tebou komunikuje mě trošičku zaráží…ano, jsou okamžiky, kdy opravdu není čas se s rodiči dlouze vybavovat, ale pokud si ho vyzvedáváš v běžnou hodinu k tomu určenou, tak by až na vyjímky, kdy zrova realizuje náročnější program, měl být čas na rozhovor s rodičem…obzvláště s rodičem nově nastupujícího dítěte!!!
Snad jsem to popsala srozumitelně a za případné chybičky se omlouvám ![]()
Děkuji elis an3, a je to časté, že takhle děti pláčou? Myslím, že nedělá nějaké scény, je spíš lítostivý, ale jde ho lehce zabavit, ale samozřejmě je v jiném prostředí atd. Cítím se tak zvláštně, odbytě, odstrčeně. Myslela jsem si, že se mi v tomto směru budou více věnovat, o to víc, když jsme nastoupili až teď a ostatní děti už jsou v klidu.
Děti ráno chodí postupně, takže pláčí taky postupně
To jen pro odlehčení. Určitě jde vzít plačící dítě za ostatníma dětma, ukázat mu s čím si hrají, nabídnout mu hračku a „přidělit“ mu staršího kamaráda. Starší děti se obvykle rády „starají“ o mladší, pomáhají p. učitelce a jsou důležití, to oni rádi
Učitelku neznám, nechci se jí dotknout, ale to se měla teda čím pochlubit, že prcek tak dlouho plakal!
Co se týče té výtky, že neumí chodit po schodech..některé děti to opravdu ve 3letech ještě neumí. Ale pokud je zvyklej chodit do bytu po schodech, tak pochybuju, že ve školce mu to najednou nejde. Napadá mě, jestli nějak nepospíchali a malej na schodech nestíhal…Může to být i tak jak píše elis…Na to bych se uč. určitě zeptala a řekla jí, že dítě je zvyklé chodit po schodech, tak kde je problém.
Způsob komunikace teda nechápu, pokud sis pro něj šla v dobu, kdy se děti vyzvedávají, tak čas na krátký rozhovor teda určitě je. A pokud fakt nemohla, měla říct, at se stavíš v daný den a danou hodinu.
@janca84 píše:
Děti ráno chodí postupně, takže pláčí taky postupněTo jen pro odlehčení. Určitě jde vzít plačící dítě za ostatníma dětma, ukázat mu s čím si hrají, nabídnout mu hračku a „přidělit“ mu staršího kamaráda. Starší děti se obvykle rády „starají“ o mladší, pomáhají p. učitelce a jsou důležití, to oni rádi
Učitelku neznám, nechci se jí dotknout, ale to se měla teda čím pochlubit, že prcek tak dlouho plakal!
Co se týče té výtky, že neumí chodit po schodech..některé děti to opravdu ve 3letech ještě neumí. Ale pokud je zvyklej chodit do bytu po schodech, tak pochybuju, že ve školce mu to najednou nejde. Napadá mě, jestli nějak nepospíchali a malej na schodech nestíhal…Může to být i tak jak píše elis…Na to bych se uč. určitě zeptala a řekla jí, že dítě je zvyklé chodit po schodech, tak kde je problém.
Způsob komunikace teda nechápu, pokud sis pro něj šla v dobu, kdy se děti vyzvedávají, tak čas na krátký rozhovor teda určitě je. A pokud fakt nemohla, měla říct, at se stavíš v daný den a danou hodinu.
No malý mi řekl, že ho táhla za bundu a on by si to vážně nevymyslel, myslím, že možná se zdráhal, říkal, že ostatní šli ve dvojci a on sám a možná nešel dost rychle, tak ho učitelka chytla, to už je fuk, je mi jasný, že s každým se mazlit nemůžou, když tam mají tolik dětí, ale mohla ho vzít za ruku no. Každopádně po schodech sejde 3-4 patra klidně sám, jen jdu před ním, kdyby padal třeba.
No a vyzvedává se od 12:30 a já jsem tam vždy v 12:30 přesně. tak nevím, vždy se otočí na podpatku a ani nečeká na mou reakci nebo odpověď a jde ![]()
@Ewule0712 píše:
No malý mi řekl, že ho táhla za bundu a on by si to vážně nevymyslel, myslím, že možná se zdráhal, říkal, že ostatní šli ve dvojci a on sám a možná nešel dost rychle, tak ho učitelka chytla, to už je fuk, je mi jasný, že s každým se mazlit nemůžou, když tam mají tolik dětí, ale mohla ho vzít za ruku no. Každopádně po schodech sejde 3-4 patra klidně sám, jen jdu před ním, kdyby padal třeba.
No a vyzvedává se od 12:30 a já jsem tam vždy v 12:30 přesně. tak nevím, vždy se otočí na podpatku a ani nečeká na mou reakci nebo odpověď a jde
Předpokládám, že v té době jsou tam už dvě učitelky, kdy jedna bude končit ranní a druhá má odpolední. Takže čas na rozhovor uričtě má, ta druhá může v klidu děti odvést na spaní a ty si s uč. v klidu můžeš promluvit. Zdá se, že paní uč. je přepracovaná už na zač. školního roku nebo co.Na rovinu bych jí řekla, že by jsi měla na ni pár otázek. Měla by ti dát prostor. Pokud to nepůjde, řešila bych to s ředitelkou.
Jinak nově příchozí děti-když už pláčí, tak týden,dva.Pak je to většinou přejde, zvyknou si, zjistí, že ve školce je to lepší jak doma a většinou se těší. Ale na tom všem musí mít obr zásluhu samozřejmě učitelka. Pokud je protivná, na děti jen křičí, tak se tam dítě asi těšit moc nebude.
No dneska mi malej říkal, že křičela na chlapečka, kterej se počural, ať už se obleče a mračila se prej. Tak mám pořád divný pocit.
@janca84 píše:
@Ewule0712 Jak je stará, odhadem?
Cca 54-58. Druhá je cca 45-48 letá, ta podle mě bude lepší, ale malej tam byl teprve 3 dny a převážnou dobu s touto starší.
Já nechci vypadat jako nějaká outlocitná, ale třeba se ani neptali, jak co zvládá apod., žádné konkrétní otázky na vlastnosti a dovednosti ![]()
Malej tam bývá od 7-12:30, první den absolutně bez problémů
Ale počítala jsem s tím, že to nebude jen tak, ale chování učitelky mě zaráží maličko.
@Ewule0712 možná je to vážně nějaká učitelka - gestapačka, to my vědět nemůžeme
Ano mi se stávalo, že mi děti plakaly i hodinu, úplně normální to není, většinou se chytí na nějakou hračku, činnost, ale někdo bohužel chce být sám.
Jedna holčička dokonce šla sama do šatny a když jsem se jí ptala, proč nejde za námi, že si spolu budeme kreslit atd, tak mi řekla, že chce být sama a že si chce poplakat…doslova takhle…tvářila se důležitě
asi ji doma učí, že pláč není žádná ostuda a že by se to nemělo zadržovat…nevím, ale poplakala si a po čtvrt hodině přišla, utřela oči a začala kreslit (neměla tři, byla starší) takže děti se projevují různě
@elis_an3 píše:
@Ewule0712 možná je to vážně nějaká učitelka - gestapačka, to my vědět nemůžeme
Ano mi se stávalo, že mi děti plakaly i hodinu, úplně normální to není, většinou se chytí na nějakou hračku, činnost, ale někdo bohužel chce být sám.
Jedna holčička dokonce šla sama do šatny a když jsem se jí ptala, proč nejde za námi, že si spolu budeme kreslit atd, tak mi řekla, že chce být sama a že si chce poplakat…doslova takhle…tvářila se důležitěasi ji doma učí, že pláč není žádná ostuda a že by se to nemělo zadržovat…nevím, ale poplakala si a po čtvrt hodině přišla, utřela oči a začala kreslit (neměla tři, byla starší) takže děti se projevují různě
Malý teda pokud pláče podle mě bezdůvodně, tak taky musí jít do pokoje se uklidnit a chodívá i sám a vrátí se za chvilku a je to ok, ale když smutní, tak se mu snažím domluvit a vždy se domluvíme, zeptám se: jsme domluvení a on: ano. takže spíš mám pocit, že se mu nevěnují, jinak by přestal. Ale kdo ví ![]()
@Ewule0712 píše:
Cca 54-58. Druhá je cca 45-48 letá, ta podle mě bude lepší, ale malej tam byl teprve 3 dny a převážnou dobu s touto starší.
Já nechci vypadat jako nějaká outlocitná, ale třeba se ani neptali, jak co zvládá apod., žádné konkrétní otázky na vlastnosti a dovednosti
Malej tam bývá od 7-12:30, první den absolutně bez problémůAle počítala jsem s tím, že to nebude jen tak, ale chování učitelky mě zaráží maličko.
no některé starší učitelky se bohužel chovají mnohdy špatně.
My se na dovednosti taky neptáme, to není žádná katastrofa, co by si rodiče potom o nás řekli? Já si sama vypozoruju, co dítě umí, co ne a v čem je šikovné, potom až probírám s rodiči, že je třeba šikovný a umí krásně barvičky, že jde vidět, že se mu věnují, nebo když je nějaký problém, tak se na to taky vyptám, ale to až po čase…pokud je teď s tou starší, tak příští týden by měl být s tou mladší, měly by se střídat.
Hodně dětí ve školce začne plakat až třeba po týdnu i více, i když se mu nic nestalo, nikdo mu neubližuje…
@Ewule0712 píše:
Já nechci vypadat jako nějaká outlocitná, ale třeba se ani neptali, jak co zvládá apod., žádné konkrétní otázky na vlastnosti a dovednosti
Malej tam bývá od 7-12:30, první den absolutně bez problémůAle počítala jsem s tím, že to nebude jen tak, ale chování učitelky mě zaráží maličko.
No ono je to vlastně jedno, věk ji neomlouvá. Tuto práci nemůže dělat každej druhej, ne že bych se chtěla chválit
Na dovednosti se neptáme taky, zas to není škola, kde by musel už něco umět. Předpokládá se, že ve školce se naučí hafol věcí. Co musí umět je se najíst a částečně se umět obléct, ale tady těm malinkým dětem se dost pomáhá. Jo a taky udržování hygieny. Ptáme se na případné alergie. Spíš ty jako maminka by jsi učitelce ráno při předání mohla říct, např. rád si hraje s puzzle. Učitelka se tak má čeho chytit a zkusí mu nabídnout puzzle a chvíli s ním může skládat. Ale ráno bývá dost práce, některé děti si volně hrají, některé dělají pracovní listy, tvoří se něco na nástěnku. Různě se činností střídají.
@Ewule0712 píše:
Malý teda pokud pláče podle mě bezdůvodně, tak taky musí jít do pokoje se uklidnit a chodívá i sám a vrátí se za chvilku a je to ok, ale když smutní, tak se mu snažím domluvit a vždy se domluvíme, zeptám se: jsme domluvení a on: ano. takže spíš mám pocit, že se mu nevěnují, jinak by přestal. Ale kdo ví
jenže ty jsi maminka, to je jiné, než nějaká učitelka
tím chci říct, že se to stává i mě a to si myslím, že jsem na děti milá a hodná, teda vždy mě měly děti rády a těšili se, až tam budu a už vyhlížely v šatně, jestli tam jsem já a podobně a taky se mi vždy nepodaří s dítětem domluvit, ať nepláče…tohle ho snad přejde…a snad si zvykne i na přísnou paní učitelku ![]()
NApíšu, jak to bylo u nás ve školce.
Děti plakávaly, jeden chlapeček plakával docela dlouho a opravdu na něj nic nezabíralo. Chtěl sedět na židličce a koukat na nás a když si vzpomněl na maminku tak plakal. Některým dětem dýl trvá, než si zvyknou na odloučení. Tomu bych dala čas.
Ad schody.Taky jsem měla dítko od sousedů, co doma lítalo po paneláku nahoru, dolů a ve školce stálo pod schody, všichni už nahoře a dítko se dožadovalo ruky a po schodech chodit nechtělo.
Po obědě má dopolední učitelka „padla“.Pokud zrovna nemá čas, mohla říct, ať chviličku vydržíš, že hned přijde až pomůže s tím a tím.
A na začátku roku nebo u nových dětí jsem s rodiči u nás vyplňovala papír, kde právě bylo co dítě umí, neumí, chce, nechce a všechny podrobnosti, papír se potom zakládat dítku do složky, kvůli pokrokům a tak…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.