Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vy nemáte v poradně nějaké kurzy pro prvňáčky? Ono dítě s ADHD nevydrží klasické učení typu sednu a udělám. Musíš v pidikusech a s přestávkami. Právě ideální jsou takové ty úkoly teď mi třeba přepočítej mrkve, za chvilku třeba napiš to a to. Sednout a hodinu drtit po škole je u těhle dětí na nic.
@redbulka Ono opravdu není lehké učit se s dítětem s ADHD. Zvlášť pokud se s ním už nezačalo pracovat ve školce a bylo do té doby za „živé“ dítě. Jestli to @Xanona nezvládá, není nic špatného na tom, aby našla pomoc.
Pokud má syn poruchu pozornosti, není podle mě řešením domluvit doučko na 2 hodiny týdne, neboť takové dítě se hodinu v kuse bude těžko soustředit. Důležité je se učit vždycky chvilku, pár minut, opakovaně, vícekrát za den.
Není to lehké, neše dítě s Adhd je nesoudtředěné, vše mu trvá dlouho a musím mu hodně pomáhat s úkoly, to co zvládají jeho spolužáci samostatně v 6 třídě on nezvládne a kolikrát s ním sedim a dlouho nám trvá než uděláme třeba project na angličtinu. Někdy nám ani nezbyde čas na další dvě děti pořádně
@Xanona píše:
Já se s ním samozřejmě učím, v několika krátkých časových intervalech během odpoledne. Nedělám to kvůli sobě, že bych já potřebovala zvolnit, ale kvuli starsimu, ze by měl na to větší klid. Trpí ADHD, zvládá se soustredit jen kratší dobu a jsou dny, kdy na to nemá kvůli mladšímu klid. Ten se narodil jako nedonoseny, po tezkem porodu a je to dráždivé miminko. Je více plactivy. Díky za názory, taky mi to prijde hloupé, nějak se s tím popereme.
Myslim, ze ty kratke casove intervaly staci. Prvnacka bych nedusila doucovanim. Taky je teprve listopad, prvnak si zvyka na ten dospelacky rezim.
Muj syn treba chodi ze skoly dost unaveny a neumim si predstavit, ze by tu na nej cekala dalsi ucitelka a cosi po nem chtela.
Napiseme ukol, precteme par veci z citanky a hotovo. Maximalne jeste vecer me chvilku vystrida pri cteni pohadky.
Miminko ti urcite nekdy spi, tak vezmi na deset minut citanku nebo napis par prikladu, to myslim staci.
Vidim u znamych, jak dusi sve dite ucenim. Denne ho nuti sedet treba hodinu a pul nad ucenim (je to prvnacek), on uz pak place, nesoustredi se, kyzeny efekt se nedostavuje ![]()
@Xanona
spíš než doučování pro syna, si zkus sehnat 2× týdně chůvu, které dáš mimino, ať jde na procházku s kočárkem a ty se věnuj synovi, bude více v klidu s tebou než někým cizím a ty sama víš nejlíp co mu jde a nejde a co už jste opakovali, cizí člověk 2× týdně by nejdříve zjišťoval co umí a až pak s něčím začal
Sama jsem doučovala hodně a „cizí“ doučování je vhodné až od 2. stupně ZŠ, na prvním stupni rodiče ještě učivo zvládají a pro dítě je příjemnější být s nimi než někým „cizím“ (navíc když jsou celé dopoledne s „cizí“ učitelkou)
@redbulka píše:
mě tak taky připadáš, ale ne proto, že dle tebe potřebujete UŽ v 1. tř. doučování, ale že nejsi schopna si to zorganizovat tak, aby ses byla schopna s dítětem chvíli učit, defakto se mu věnovat, byť každý den, ne jen 2× týdně, jsem fakt ještě neslyšela toto.To máš děti jen do počtu nebo kvůli socdávkám - to je špatně, ty je musíš jako jejich máma vychovávat a věnovat se jim. A ne se jen zabývat prádlem a prát nesmyslně 10 praček denně.
To s tím prádlem jsi někde četla, nebo střílíš od boku?
![]()
@Xanona zdravím, informovala bych se v nejbližší pedagogicko psychologické poradně, jestli by syn nemohl docházet tam. Kvalita soukromých lektorů je různá a učit tak malé dítě s poruchou pozornosti není jednoduché, pokud se to má dělat efektivně. Mám doma jenom 1 dítě, ale jako malý byl hooodně dráždivý (zlepšilo se to až s jeho větší pohyblivostí) a dokážu si představit, že 20 minut by se za den našlo, ale pokud starší syn potřebuje víc a třeba rozloženě s přestávkami, tak může docházet ke konfliktům.(předpokládám taky, že s mladším musíš každý den několikrát cvičit) Dělám profesně soukromou lektorku a pro tak malé dítě na doučování je nejlepší odborník přímo z PPP nebo přinejmenším člověk s praxí. Ať si mají ostatní 10 dětí a každému z nich se stíhají individuálně věnovat, ale když tam ta možnost je, proč ji nevyužít?
@Xanona píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda jste někdo měli doučování pro dítě v 1. třídě a zda vám to pomohlo. Syn má 7 let a v učení pokulhává. Manžel je do večera v práci a já se starám ještě o 4. měsíčního syna. Někdy je pro mě těžké to skloubit. Syn potřebuje, aby se s ním nekdo učil, což mi prijde v 1. třída, jako samozřejmé, tak zvažuji, zda mu domluvit doučování na hodinu 2× týdně u nás doma. Co si o tom myslíte? Připadám si jako neschopná, že už v 1. třídě potřebujeme pomoct…Díky
Xanono, a má tvůj chlapeček ve škole k sobě asistentku? Jako ADHD by mohla škola na něho asistentku dostat, věnovala by se mu v době vyučování… určitě by pro něj pak samotná výuka byla efektivnější a domácí příprava by pro vás nebyla tolik náročná…
Je asi jedno, kdo bude doučovat, důležité je, aby znal problematiku ADHD a kluka zaujmul a opravdu doučil.
Jinak já mám dva školáky, prvňáka třeťáka, šikuly, ale stejně, musím se to odpoledne věnovat jim. Snažím se to skloubit a občas se to daří, abych nemusela je poslat v osm spát a pak jít na třetí směnu. Pokud vařím večeři, píšou si úkoly oba holt v jídelně na jídelním stole, jinak u sebe v pokoji na svých pracovních stolech. Čtení - čtou mi třeba potom u žehlení, slovíčka - jazyky - prakticky kdykoli. Výhoda je, že oba mají stejné či hodně podobné režimy (oproti školák/mimino). Edit - ač to vypadá, že dřeme školu od příchodu po spánek, není to pravda - zrovna třeba ta slovíčka se snažím nějak hrou a vůbec čas na hraní taky zbývá.
Pokud nezvládáš, tak hlídání pro mimino, klidně i placené a věnovat se staršímu osobně.
@kotyk píše:
@redbulka Ono opravdu není lehké učit se s dítětem s ADHD. Zvlášť pokud se s ním už nezačalo pracovat ve školce a bylo do té doby za „živé“ dítě. Jestli to @Xanona nezvládá, není nic špatného na tom, aby našla pomoc.
ADHD se ve většině případů diagnostikuje až ve škole. Můj syn prošel všemi testy ve školce naprosto v pořádku včetně ppp a na adhd se přišlo až v první třídě.
Já si myslím, že čím dřív se zakladatelka sžije se synem a učením, tím líp pro ně oba, protože učit se s ním bude muset prostě už pořád. První stupeň a zřejmě i druhý.
Na běžné učení doma není třeba nějaké odborníky ![]()
A hlavně tyhle děti mají většinou ke škole dost zvláštní vztah a pokud bych měla syna po příchodu domů předat další paní učitelce, tak mu celou školu akorát tak zprotivím ![]()
U nás to funguje tak, že syn má po škole nějakou aktivitu - v družině s dětmi, na sportovním kroužku. Pak přijde domů, odpočatý, vytáhne učení a pokud spolupracuje a má dobrou náladu, jsme hotoví za chvilku
Technicky si to dost dobře nedovedu představit, že by mi ho učil někdo jiný
Zvlášť když on se fakt nevydrží soustředit delší dobu ![]()
My to měli minulý rok..
Muísš si to prostě udělat tak, aby ti to vyšlo i s mimčem.. ale nemusíš se s ním učit, jako učit..
Třeba skládání mu děj 5 obrázků a to může skládat sám, pak to opraviš..ˇčetní teda s ním, psaní může sám..
My jsme měli učení po 15 min, čtení máme jeden řádek maminka, jeden on- nevím kolik už čtete, skládání, mohl samostatně to nemusíš u něho sedět.. vystřihneš pár obrázků a písmenka a skládá co munepůjde vynechá a pak mu s dítětem na ruce vysvětlíš co a jak ![]()
Doučování mi přijde mimo.. to chce mámu…
A ještě jedna věc. co mi řekla učitelka.. Ne každé dítě má v první třídě samé.. Jsou prostě děti, které mají dvojky, trojky a s tím se člověk musí smířit..
@Xanona ještě mě napadlo, byli jste už v PPP? Zřejmě ano
Zkus se poptat, my jsme v první třídě chodili na hodinu týdně na speciální kurz pro prvňáčky s těmito problémy. Pracovala tam s nima speciální pedagožka a psycholožka, dostávali jsme „úkoly“ na doma formou hry. Našeho to moc bavilo. Některé věci děláme doteď. Součástí toho byly i tři sezení rodičů s psycholožkou, což taky úplně nebylo od věci
Zkus třeba i tohoto využít, jestli něco takového máš poblíž.
@Janasas přesně tak. U nás měl v první třídě i samé jedničky na vysvědčení, ale paní učitelka mi říkala, že je to z velké části motivační, že ve druhé třídě už je mít nebude. Tady hrozně záleží na tom, jaká je paní učitelka a jestli s takovými dětmi umí pracovat ![]()
@Moise Mírnější případy ano, naše nejmladší má ale třeba papíry už od tří. Ale ta je opravdu učebnicová. Včetně poruch spánku, motoriky, afektivity, no však to asi v mírnější verzi znáš.