Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda jste někdo měli doučování pro dítě v 1. třídě a zda vám to pomohlo. Syn má 7 let a v učení pokulhává. Manžel je do večera v práci a já se starám ještě o 4. měsíčního syna. Někdy je pro mě těžké to skloubit. Syn potřebuje, aby se s ním nekdo učil, což mi prijde v 1. třída, jako samozřejmé, tak zvažuji, zda mu domluvit doučování na hodinu 2× týdně u nás doma. Co si o tom myslíte? Připadám si jako neschopná, že už v 1. třídě potřebujeme pomoct…Díky
@Xanona píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda jste někdo měli doučování pro dítě v 1. třídě a zda vám to pomohlo. Syn má 7 let a v učení pokulhává. Manžel je do večera v práci a já se starám ještě o 4. měsíčního syna. Někdy je pro mě těžké to skloubit. Syn potřebuje, aby se s ním nekdo učil, což mi prijde v 1. třída, jako samozřejmé, tak zvažuji, zda mu domluvit doučování na hodinu 2× týdně u nás doma. Co si o tom myslíte? Připadám si jako neschopná, že už v 1. třídě potřebujeme pomoct…Díky
mě tak taky připadáš, ale ne proto, že dle tebe potřebujete UŽ v 1. tř. doučování, ale že nejsi schopna si to zorganizovat tak, aby ses byla schopna s dítětem chvíli učit, defakto se mu věnovat, byť každý den, ne jen 2× týdně, jsem fakt ještě neslyšela toto.
To máš děti jen do počtu nebo kvůli socdávkám - to je špatně, ty je musíš jako jejich máma vychovávat a věnovat se jim. A ne se jen zabývat prádlem a prát nesmyslně 10 praček denně.
Myslím si, že syn potřebuje tebe! Ne někoho cizího. Učíš se s ním každý den nebo jak to zvládáš skloubit s miminkem? Porid si šátek nebo nositko pro miminko a budou spokojeni oba. Miminko bude pořád ve tvé blízkosti a prvnackovi se bude více věnovat.
Já se s ním samozřejmě učím, v několika krátkých časových intervalech během odpoledne. Nedělám to kvůli sobě, že bych já potřebovala zvolnit, ale kvuli starsimu, ze by měl na to větší klid. Trpí ADHD, zvládá se soustredit jen kratší dobu a jsou dny, kdy na to nemá kvůli mladšímu klid. Ten se narodil jako nedonoseny, po tezkem porodu a je to dráždivé miminko. Je více plactivy. Díky za názory, taky mi to prijde hloupé, nějak se s tím popereme.
@Xanona a nemůžeš se občas „zbavit“ mimina a věnovat se mu v klidu? Co tatínek, babička, nemohli by si ho vzít do kočáru?
Taky mám syna s ADHD, taky jsme se museli v první třídě učit a učíme se stále, ale dá se to a to máme taky mladší dítě. Nikoho cizího na doučování bych nechtěla
@redbulka píše:
mě tak taky připadáš, ale ne proto, že dle tebe potřebujete UŽ v 1. tř. doučování, ale že nejsi schopna si to zorganizovat tak, aby ses byla schopna s dítětem chvíli učit, defakto se mu věnovat, byť každý den, ne jen 2× týdně, jsem fakt ještě neslyšela toto.To máš děti jen do počtu nebo kvůli socdávkám - to je špatně, ty je musíš jako jejich máma vychovávat a věnovat se jim. A ne se jen zabývat prádlem a prát nesmyslně 10 praček denně.
Děkuji za tvůj inteligentní komentář.
Já si myslím, že se vůbec nemusíte cítit špatně. Kde je napsáno, že se se synem musíte učit vy? Ano, čas který spolu trávíte je důležitý a já bych klidně doučování zaplatila. Věnovala bych se mu ale jinak. Třeba hraním si jen s ním bez mrňouse nebo jiným aktivitám, které má rád. Důležité je, jakého se dosáhne výsledku…syn aby byl připravený do školy a spokojený jak on, tak vy ![]()
@Moise píše:
@Xanona a nemůžeš se občas „zbavit“ mimina a věnovat se mu v klidu? Co tatínek, babička, nemohli by si ho vzít do kočáru?
Taky mám syna s ADHD, taky jsme se museli v první třídě učit a učíme se stále, ale dá se to a to máme taky mladší dítě. Nikoho cizího na doučování bych nechtěla
@Moise píše:
Takto to většinou děláme. Diagnostikovali mu ADHD teprve nedávno, až teď, když nastoupil do školy. Předtím jsme ho vnímali, jako živější dítě. Nedá se to tak praktikovat každý den (hlídává babička), jinak myslím, že pro to děláme co nejvíc. Přesto mám pocit, že mu to učení dává zabrat. Nemám to právě s kým porovnat, kamarádky děti s touto diagnózou nemají, takže možná je to běžné, že to těmto dětem trvá déle, než si některé věci osvětlí a natrénují.
Mám taky prvňáka a nechápu, co chceš doučovat?… co mu nejde? Rozhodně bych ho nemučila hodinu s někým cizím, spíš hravou formou nenásilně podávala informace, které potřebuje.
Počítejte ovoce, kostky, hledejte v textu písmenka, čtěte si,…
Pání, já měla miminko a se starším jsme dělali úkolové sešity (takové ty pro školkové děti) a měl jich hotových pět do měsíce, k tomu malování barvičkama, pastelkama, plastelína atd. atd. atd.
myslím že při miminku se to jistě dá, vždyť si ho dáš do šátku, nebo do košíku ke stolu a se starším můžeš přitom dělat všecko… při kojení přečtete kousek, po nakojení kousek napíšete, při spinkání namalujete…
a píšeš, že hlídává babička - když babička vezme miminko, tak má starší klid na práci s tebou… (ale tady nemám vůbec představu, já nemám hlídání nikdy, není komu děti dát ani na 5 minut)
na druhou stranu je fakt, že není nikde psáno, že úkoly s ním musí dělat rodiče
stejně uděláš jak uznáš za vhodné ![]()
Pokud to nezvladas, tak mu klidne najdi doucovani. A na reci jinych nedej. Dcera ma doucovani cestiny a nemciny, je uz tedy vetsi, takze pres skype a ja neustale posloucham reci okoli, proc ji to neucime sami. Treba proto, ze kdyz ji uci nekdo jiny, tak se soustredi a vysvetli ji to lip nez ja. A je to beze stresu pro vsechny strany. Navic ji to doucovani zacalo bavit.
Prvni trida je narocna na zmenu rezimu pro celou rodinu. Takze pokud citis, ze potrebujete pomoc s ucenim, tak do toho, csem se vam doma ulevi. Na supermatky, ktere tvrdi, ze jsi neschopna nedej, je to tvoje dite a vsichni mate jen jedny nervy.
Taky to nějak nechápu, děti mám tři, čtvrté přijde za měsíc..k prvňákovi, školkové a dvouleťáka..je to náročný zabavit všechny, aby se prvńačka mohla se mnou dvacet minut učit, počítáme, čteme, ale dá se to..a neumím si představit už takhle brzy doučovat někým cizím..a jsou tu další aktivity, kroužky, hudební nástroj..nějak nechápu, co řešíš s čtyřměsíčním miminkem, nikam ti nevleze, nebere malému penál, aktovku, nechce s ním psát úkoly atd.
A jestli má syn ADHD, což mi fakt přijde, že má už dneska každé druhé dítě, tak bych se tuplem s ním učila sama, než mu sehnat někoho, koho nezná..ale můj názor, přeju ať to zvládnete
Do prvni tridy mame daleko, ale jestli mas nekde pobliz nejakou pedagogickou skolu vyvesila bych tam inzerat, si to aspon studentky vyzkousi v praxi a treba od ni odkoukas nejake figle a casem nebude potreba…
@Xanona já být tebou, tak bych kašlala na řeči supermatek. Každý to má jinak a každý zvládne jiné věci. Já si myslím, že by doučování cizí osobou synovi pomohlo, většinou se děti líp soustředí, když jim učivo vysvětluje někdo jiný než matka, se kterou jsou pořád. A taky ta druhá osoba má při tom učení lepší nervy než ty. Moje rada, jdi do toho, pomůže to tobě i synovi ![]()
@stinga píše:
@Xanona já být tebou, tak bych kašlala na řeči supermatek. Každý to má jinak a každý zvládne jiné věci. Já si myslím, že by doučování cizí osobou synovi pomohlo, většinou se děti líp soustředí, když jim učivo vysvětluje někdo jiný než matka, se kterou jsou pořád. A taky ta druhá osoba má při tom učení lepší nervy než ty. Moje rada, jdi do toho, pomůže to tobě i synovi
ano když to pomůže jdi do toho, nikdo tady s tebou nežije a nemůže soudit, jak to je náročný, to že to zvládá jedna neznamená že automaticky musí druhá. Každý má jiné podmínky, zázemí, jiné děti. Mám díte s adhd a teď je v šestý třídě, učím se s ním každý den, chodím do práce a má ještě mladšího. Náročen to je, jelikož dítěti s adhd to nestačí vysvětlit jednou…a hlavně je nepozorný. Pokud vám to pomůže jdi do toho. Důležitý je výsledek!!! A pokud mu to pomůže a tebe tím pádem uklidní není co řešit