Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky prosim co znamena pojem : douglas volna tekutina??? A taky mam prej zvetsenou sliznici 8,8mm mam tyden pred menstruci. Dekuji moc andrea
Neporadím moc, jen že Douglasův prostor je „oblast“ za dělohou, bylo mi kdysi řečeno (rovněž jsem měla tento nález), že ta volná tekutina se tam může v určité fázi cyklu vyskytovat (nevím jaké množství, aby to nesignalizovalo zánět), vyskytnout se může i např. díky hormonální stimulaci. Určitě mne tehdy gynekolog ničím neléčil, jen pozval za týden na kontrolu, zda se tekutina ztrácí.
Sliznice je vyšší právě před menstruací (pak se odlučuje), ale třeba i díky počátečnímu těhotenství.
Těžko říct, o co se jedná u tebe.
No dle me nejspis to ze mas v brichu nekde volnou tekutinu..ja mam za delohou taky uz nekolik let a nic to nedela
taky sem mela psano douglas volna tekutina ve zprave
prej asi pozustatek po nejakej male praskle cyste apod. dulezity je ze v tom neni krev.
No prave ze jeden doktor ma podezdreni na slepe strevo a druhy zas ne tak me poslali na gyndu jestli nemam cystu nebo nejsem tehotna ale cystu nemam jen to co jsem psala a na zjisteni tehotenstvi je jeste brzo.
Me rikala doktorka ze to ma kde kdo tu volnou tekutinu…neresi se to..neleci se to..asi teda taky zalezi na mnozstvi ![]()
@mikitaa píše:
Me rikala doktorka ze to ma kde kdo tu volnou tekutinu…neresi se to..neleci se to..asi teda taky zalezi na mnozstvi
Je tak to jsi me uklidnila ![]()
Volná tekutina v douglasově prostoru je i těsně po ovulaci, jinak je to prostor mezi dělohou a konečníkem, po ovulaci vystříkne z folikulu volná tekutina, která vyplaví vajíčko, záleží na tom, kolik té tekutiny je…
@ivodička píše:
Volná tekutina v douglasově prostoru je i těsně po ovulaci, jinak je to prostor mezi dělohou a konečníkem, po ovulaci vystříkne z folikulu volná tekutina, která vyplaví vajíčko, záleží na tom, kolik té tekutiny je…
Rikala ze jen trosku…no od ovulace uz ubehl tyden.
Ahoj ozivuji také mám ve zprávě psáno v CD volná anechogenni tekutina do 5 ml neví někdo co to znamená? Dr.mi nic nerekla ani ze tam něco takového vidí nebo že je to problém četla jsem to až doma a zajímá mě to kdyby měl někdo zkušenost nebo věděl budu ráda za každou odpověď ![]()
@Bambulka19 CD Cavum Douglasi, douglasuv prostor. Je to malo, neznamena to nic, byva to bezne
@blumen a to tam je pořád? Nebo jen někdy má to každá žena někdy? Docela mě to zarazilo ale Dr se opravdu ani nezmínila
@Bambulka19 muze a nemusi, ale tak male mnozstvi nestoji ani za zminku
@blumen aha tak děkuji za info. a ještě může mi meškat ms kvůli té tekutině?
Dobrý den mám takový dotaz při vnitřním UZ je hned viditelné těhotenství?? Nebo ne? Nevim jak to vysvětlit v některých konverzacich bylo napsané ze to při vnitřním UZ pozná podle změření čípku moc děkuji za názor
Dobrý den prosím vás setkal se někdo s volnou tekutinou v douglasu? Na konzultaci na laparoskopickou operaci jsem objednána až 13.3 nevím jestli je to nebezpečné nebo jestli není možné že mi to do ty doby praskne. Děkuji