Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mám 6-ti měsíční miminko, od miminka špatně spí, první 3 měsíce usínala sama, skoro pokaždé naspala 30-40 minut a pak už se jen budila, a já ji vždy jen podala dudu, nyní už jí uspávám v náručí a po té 30-40 minutách ji zase uspávám, někdy zabere na 10 minut jindy je hned jak ji položím vzhůru, a tak si nejsem extra jistá kdy je vyspinkaná, protože se většinou na mě hned směje. Chci se zeptat jeslti jí mám nechat spát tu půl hodku a pak at si jde spát kdy zas chce? třeba půjde spát 5× za den, ale když bude po půl hodině hodně protivná tak ji budu horko těžko hned znovu uspávat, nebo jí mám furt uspávat dokud se mi nezdá že je už vyspala? uspáváte taky někdo takhle furt? nebo necháváte dítě co si naspí ačkoliv je potom protivné? ![]()
@janicel Ahoj já mám teda zatím jen 4 měsíční mimi, ale nechávám ho ať si sám řekne, kdy chce spinkat. A až se probudí, tak se probudí. Někdy spí hoďku, jindy třeba jen 10 minut. Akorát večer se snažím dodržovat, že jde spinkat kolem 19:00 plus mínus půl hodina ![]()
@janicel Já bych uspávala tak jak potřebuje a zároveň bych se snažila, aby když je vzhůru vydržel co nejdéle. Hodně se mu věnovat, dělat blbosti, zabavit. A nechala bych určitě spát kolik potřebuje. Já nikdy nebudím. A taky uspávám v náručí. Mám 6,5 měsíčního Kubu a nemůžu ho naučit aby usnul sám. joo to je to chování u maminky ![]()
@janicel Ahoj já mám taky 6ti měsíčního mimi a mě přes den spí max 2× a to dopoledne 10-40 min jak kdy a odpoledne spí tak hodinku.
Rika se, ze v tomhle veku deti vydrzi 1,5-2hod vzhuru a pak si musi jit lehnout.
U nas to naprosto platilo/stale plati - probudi se v 7.30,da si snidani, usne v 9,spi do 11,pak si da obed, jde ve 12.30 spat, spi do 14,pak si da svacu, jdem ven a nekdy spi, nekdy ne, kazdopadne je 18 a jde se koupat, da si kasi a jde spat. Budi se jednou za noc
Zkus to, treba ti to taky prinese uzitek ![]()
Mě to přijde šílený. Dcera už měsíc spí 1,5-2 hodiny odpo i dopo.Mezi temito dvěma spanky je vzhuru 3,5hod. před nocnim spaní taky
@janicel mám půlročáka, když spí 20 minut, tak je to zázrak. znovu neuspávám. Někdy s probudí prdelkou napřed, někdy s úsměvem, ale na 99% znovu neusne. Dá si takhle přes den 3-4× šlofíka a hotovo. Né každé dítě musí spát hodiny ![]()
@martina.se píše:
@janicel mám půlročáka, když spí 20 minut, tak je to zázrak. znovu neuspávám. Někdy s probudí prdelkou napřed, někdy s úsměvem, ale na 99% znovu neusne. Dá si takhle přes den 3-4× šlofíka a hotovo. Né každé dítě musí spát hodiny
máš pravdu asi to tak je, ona vydrží ty 3 hodinky a pak ji uspávám aby ty 2 hodky spala, ale před večerním spaním už je hotová a vydrží jen 2 hodky
@janicel píše:
máš pravdu asi to tak je, ona vydrží ty 3 hodinky a pak ji uspávám aby ty 2 hodky spala, ale před večerním spaním už je hotová a vydrží jen 2 hodky
nenuť spát. Navíc si zbytečně dítě naučíš na uspávání, když to není třeba. Já pozoruju, pokuj je unavený, nakrmim, dam do postýlky a když je fakt utahaný, t ak prostě usne. Jinak to nemá smysl. Jako závidím všem, kterým mrně spí pár hodin v kuse přes den, u nás je to utopie ![]()
@janicel píše:
Ahoj mám 6-ti měsíční miminko, od miminka špatně spí, první 3 měsíce usínala sama, skoro pokaždé naspala 30-40 minut a pak už se jen budila, a já ji vždy jen podala dudu, nyní už jí uspávám v náručí a po té 30-40 minutách ji zase uspávám, někdy zabere na 10 minut jindy je hned jak ji položím vzhůru, a tak si nejsem extra jistá kdy je vyspinkaná, protože se většinou na mě hned směje. Chci se zeptat jeslti jí mám nechat spát tu půl hodku a pak at si jde spát kdy zas chce? třeba půjde spát 5× za den, ale když bude po půl hodině hodně protivná tak ji budu horko těžko hned znovu uspávat, nebo jí mám furt uspávat dokud se mi nezdá že je už vyspala? uspáváte taky někdo takhle furt? nebo necháváte dítě co si naspí ačkoliv je potom protivné?
Ahoj, mám tříměsíční mimi a máme to hodně podobné. Vymyslela jsem to takhle:
1. Mezi snídaní a svačinou, když se vzbudí po 20 minutách, tak ještě udržuju klidový režim, pokud nepláče, nechám ho v postýlce pod kolotočem, snažím se, aby aspoň odpočíval, když nespí.
2. Mezi svačinou a obědem, když se vzbudí třeba po 10 minutách spánku, tak na něj hodně mluvím, vaří se mnou nebo uklízí, zpívám, a protože je unavený a trochu mrzutý, tak podávám dudlík, utěšuju atd., ale znovu spát nedávám.
3. Po obědě, jakmile je unavený, vyrážíme ven a spí v kočárku až do svačiny.
4. Po svačině je vzhůru, kolem 5-6 dám spát, vydrží 15 minut, pak už ho udržuju vzhůru, hrajeme si.
Takže tak, v podstatě nikdy opakovaně nedouspávám, připadá mi to nepřirozené, ale taky jsem o tom hodně přemýšlela…
@Kakachna píše:
A nepomohlo by ji dát do kočáru a jít s ní ven?
pokud nebudu jezdit nebude spát
@janicel ja to taky resim, mne proste dyl jak 30 min nespi, zaroven nevydrzi byt bdelej dyl jak 2 hodiny. A uspavani doma pres den peklo, zvlast odpo. Takze u nas to funguje takto: budicek v 7, spi kolem 9, 11, 14 a 16, 2× doma a 2× v kocare. Snazila jsem se protahnout bdeni, ze by spal dyl. Nefunguje-spal zase 30 min a akorat pak byl vic nevrlej…