Dovednosti dítěte v 15 měsících

64
30.1.22 15:49

Dovednosti dítěte v 15 měsících

Maminky, co uměli/umi vaše děti kolem 15 měsíce? Naše mala chodí od roka, ukazuje na věci, říká par slovíček (máma, táta, ťap, ne, malá, hají).. umí udělat “malá”(pohladit) pápá a paci paci a ukázat kde má nos, tancovat no a to je vše. Ze zvířátek umi jen kočičku a driv uměla i pejska, ale to už nevím proč nedělá :D no každopádně mě moje máma vystresovala, ze my s bráchou jsme už uměli vetsinu zvířátek a víc věcí typu jak jsi veliká atd.
Jinak základním povelum rozumí (Hačí, pití, ne…)
Tak se chci zeptat jestli vaše děti toho uměli podobně ale přesto jsou vývojově v pořádku.
Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34322
30.1.22 16:12

Muj pes umi sedni, lehni, zustan, misto, ke mne.
Asi to dite blbe cvicis!

(Ted vazne. Jestli chces mit cvicenou opicku, tak ji to uc, jestli normalni mimino, tak na to kasli, zadny „tak je velka“ k zivotu nepotrebuje.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
30.1.22 16:17

@Lucie_Sx rozhodne z ni cvičenou opici mít nepotrebuji, jen bych nerada něco zanedbala nebo prehlidla. Ja ji nějak “nedrtim” aby uměla všechno, ale potom co se moje mamka začala strachovat, aby byla ok jsme znervoznela, i když mě připadá v pohodě :D člověk se v roli matky pořad učí a ujišťuje. A ja jsem zrovna teď znejistila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
30.1.22 16:23

Syn v tomto věku byl spíše pomalejší. Nemluvil, jinak velmi šikovný a zručný ( i stíhal nůžkami, kreslil vodovkami…), jezdil na odrážedle. Dcera furt chce stačit staršímu bráchovi a teda je asi ve všem napřed. Už v tech cca 15-17 měsících mluvila hezky a ve větách, jezdila také na odrážedle, zpívala, dělala kotrmelce a tak. Myslím, že pokud máš dítko jedno, nemá vzor a nemá důvod se drát dopředu. To ale neznamená, že je pozadu, pouze si na vše musí přijít samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
30.1.22 16:23

Popisuješ úplně normální batole. Moje dcera v patnácti měsících uměla hodně zvířátek, ale zas neuměla chodit. Každé dítě v tomhle věku zvládá trochu něco jiného, je zbytečné nechat se rozhodit poznámkami příbuzných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1441
30.1.22 16:26

Vsadím se, že zase ty s bráchou jste v tomto věku neuměli spoustu věcí, co už umí tvoje malá. Každé dítě je v tomto originál a ne každé je jako cvičená opička, co všechno hned opakuje. Mám stejně starou dceru. Takové základní věci jako paci paci, jak je veliká, tak tak všelijak, umí už nějakou dobu. Zato začala chodit až teď v 15 měsících. Co se týče zvířátek, tak všechno je teď haf 🤷 Každé dítě rozvíjí určité věci v určitou dobu. Někdo je dříve šikovnější na jemnou motoriku, někdo zase na hrubou, ale nakonec to všechny budou umět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
30.1.22 16:30

@Tyna4321 syn v tomto věku neuměl nic z popsaného. Postupně to dohnal a aktuálně by nikdo nepoznal, že měl „pomalejší rozjezd“.
Zrovna dneska jsme diskutovali o tom, že mu nůžky připomínají Eiffelovku a že ta je v Paříži a Paříž je hlavní město Francie. Syn je prvňák. :mrgreen:
Minulý týden jsme řešili T. G.M. a Havla.
Pokud jde ve vývoji dopředu a doktorka je v pohodě, tak bych to neřešila.
Mě máma plašila u prvního, jak je pomalý. U druhého jsme to už neřešila ani jedna :lol:

• Citovat
  • Upravit
15995
30.1.22 16:37

@Tyna4321 : babicky mivaji trochu selektivni pamet, na to prd :lol: Jinak muj starsi teprve v 15.5 mesicich zacinal chodit, prvni slovo rekl v roce a pul a nejake saskarny ani nevim. Je naprosto normalni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13001
30.1.22 16:53

Moje starsi v 15m jeste nechodila, delala jen uh-uh, to byl jako pes. Rozmluvila se az pred nastupem do skolky. Mladsi v tomhle veku behal jak cert, celkem hezky mluvil - prvni slovo rekl pred prvnim rokem.

Normalni jsou oba :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
30.1.22 16:58

Malé je 15 měsíců, a teprve začala chodit, umí akorát máma, tata, ham ham, ne ne, není. Víc z ní nedostanu.Ale spěchat na ni nebudu, mě taky matka drala nervy že je opožděná. Prvně že nesedí, nechodí, nemá zuby. Nakonec sedí, chodí, a zubů už má taky dost.Tak se nehodlám zalamovat. Však se všechno naučí postupně. Starší holky už ji učí blbosti, tak nemám obavy že by byla zaostalá. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.1.22 17:20

Můj umí hlavně výborně ne.. Míšo, opovaz se sáhnout na tu myš a přepnout mi to. A mladý s blahosklonným úsměvem jde k PC a se slovy ne ne ne samozřejmě klikne a přepne.. už se mu povedlo poslat zprávu přes bakaláře, no ostuda prostě… :mrgreen: :lol: Jinak každé dítě je jiné, neřeš nesleduj, bud v klidu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelahee
30.1.22 17:30

Je to sice jen pár měsíců, ale nějak si ani nevybavuji, co vlastně uměl. Akorát chodit začal na začátku v 15 měsíci. Jo vlastně, zkoušel hlavou tvrdost všeho okolo :mrgreen: :zed: a dělal různé srandičky, ale to pořád :dance:
A jinak je to šikovný, zdravý a chytrý kluk. Nesrovnávám, ani není s kým, věnuji se mu a taky ho nechávám, ať si poznává a hraje sám.
Myslím, že stresy z toho co má umět podle ostatních jsou zbytečné. Myslím, že opravdový problém by každá máma poznala, tak proč si je vymýšlet zbytečně.

• Citovat
  • Upravit
Ounou
30.1.22 22:30

@Tyna4321 Nechat se znervóznit je fakt jednoduché. Pokud ti mamka řekne, že vy jste toho “v tomto věku” uměli mnohem víc, může to taky znamenat rozmezí 15 měsíců až dvou let ;)

Můj syn má teď dva roky. Abych ti mohla odpovědět, musela jsem se podívat na fotky a podle toho si ty dovednosti vybavit 🙂

Uměl-chodit, běhat, kopnout do balónu, hodit balón. Občas i chytit, ale to bylo spíš dílo náhody. Najedl se lžíci, ke konci 15. měsíce i vidličkou. Odnesl si špinavé oblečení do koše na špinavé prádlo, utíral po sobě rozlitou vodu, odnášel odpadky do koše. Uměl celkem dost slov, jaké si přesně nepamatuju. Zvířata takové ty bězné jo. Taky uměl omotat půlku bytu toaleťákem a pokreslit za minutu troje dveře 🤦🏻‍♀️

Ale! vůbec se nenech rozhodit tím, co které děcko umí. To srovnávání je cesta do pekel (hlavně pro dítě) a pro mě osobně snad nejotravnější věc na mateřství.

• Citovat
  • Upravit
6440
30.1.22 23:37

Každé dítě je strašně moc jiné a vyvíjí se individuálně, pomůže ti, když ti napíšu, že moje malá začala chodit na nočník, snědla polévku lžící, jela na dětské motorce, obula si sama boty? Asi ne, viď. Některé děti brzo mluví, jiné brzo chodí, jiné mají svoje tempo na všechno a je to tak v pořádku. Když s dítětem něco je, většinou to maminka pozná, je prostě jiný, například nekomunikuje vůbec. A ani to nemusí nic znamenat. Mamku neposlouchej, ony umí občas nějakou poznámkou dobře vystresovat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí