Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
zrovna řeším spaní naší malé (19 měsíců) na cestě do Chorvatska. Cesta by měla trvat asi 14 hodin, pojedeme na noc, ale právě proto mě trápí, jak se asi vyspí v autosedajdě, když je tam pořád v jedný poloze(můžu jí samozřejmě naklonit, ale co to pomůže?). Máme sice Maxi cosi XP Topline, ale i tak.
Jak to přečkalo vaše dítě? Bylo v pohodě nebo se často budilo?
Malá je zvyklá se v postýlce pořád převalovat a navíc hodně spí na boku a to v sedačce nemůže, tak nevím. Mám z toho strach.
Uklidněte mě, prosím!!!!
Vichy
Ahojky,
tak my frčíme v pátek do Itálie.....cesta asi 15 hodin…snad. Taky jedem na noc a malou samo taky v autosejdě…
Jen si říkám, že když by špatně spala, tak do pak dospí v postýlce tam…takže se nestresuju, někdo mi radil Panadol, ale já myslim, že to zmáknem. Beru do auta dost zobání, aby měla kdyžtak co jíst a taky pití, ale víc asi nezmůžeme. Třeba budou spinkat celou noc…U nás je problém, že se nesmí moc stavět, to malou budí…tak uvidíme!!
Tak hezkou dovču…
Ahoj holky,
tak přesně tohle řeším taky. Jedeme do Itálie. Kluci (6 a 3 roky) jsou zvyklí vydržet dlouhé cesty, tak jsem naznala, že noční cestu k moři prostě už zvládnou. Jenže teď mi teprve začalo vrtat hlavou, že se vlastně nebudou moct „převalovat“. Navíc ten starší už dávno nemá polohovací sedačku. Zvažovala jsem i variantu, narvat ho do půjčené polohovací, ale to by z toho chudák dost přečuhoval. Jednu, resp. dvě noci to snad prostě přežijí. Cestování zdar
!
Esterka
Ahojky,
tak my jsme byli prvně s dětma v Chorvatsku, když Adélce bylo 15 měsíců a Karolce necelé 3 roky - jeli jsme na noc a dojeli 2.den v poledne. Celou noc spaly v sedačce jak zabité, dokonce i když jsme stáli a taťka si chtěl schrupnout venku na nafukovačce. Jediné, kdy už se do té autosedačky nechtěly vrátit, bylo v poledne, kdy jsme si vyzvedli klíče na recepci a měli jsme popojet asi 300m do apartmánu
. A to nemáme polohovací autosedačky…byly jen vzadu trochu podloženy dečkou, aby byly zakloněné…ale fakt v pohodě (rozhodně lepší než o 2 roky později, kdy jsme jeli dál, přes den a holky furt něco vymýšlely, takže jsme často stáli).
Letos zvažuju cestu i s miminkem (4-5 měsíců) - kdo máte zkušenost??? pište - díky.
Ahoj,
my jeli poprve autem Oslo - Kladno, kdyz bylo Christovi 8 mesicu. Cesta trvala 21 hodin (z toho 4 hodiny na lodi). Probehlo to naprosto v pohode.
Podruhe jsme jeli, kdyz mu bylo 2r a 8m, a taky cesta bez problemu. Ted v 6 letech je to mnohem horsi, po hodine se mu zda, ze uz jedeme moc dlouho. Nase mladsi, tak uz tak rada v aute nejezdi a asi by to bylo docela vysilujici ![]()
Myslim, ze v sedacce (natoz polohovaci) jednu noc v pohode vydrzi.
Asi taky zalezi i na diteti. Jestli rado jezdi v aute, jestli se mu nedela spatne atd.
Prejeme hezkou dovolenou
Mika
Ahojky,
taky přidám svou zkušenost. Poprvé na dlouhou cestu jsme jeli s malou ve 3.měs.do Itálie.Cestovali jsme přes noc 14 hod.a nebyla to žádná sláva.Těšila jsem se,že tak malá a v noci bude v pohodě,ale ne.Mnohem lepší byla cesta zpátky a to přes den.Takže od té doby už pro nás žádné cestování v noci.Teď má Viki 2 roky a má toho nacestované dost.Nejvíc se nám osvědčilo přenosné DVD do auta.Nedám na něj dopustit.Pustím Krtka nebo Dádu a máme na 2 hoďky pokoj.
Ahojky.
Díky.Jsem ráda,že se tu tohle téma objevilo.My letos jedeme s ročním prckem na Slovensko.Chystáme se jet taky přes noc.Teď je v sedačce docela v pohodě,většinou usne.Tak to snad bude v poho i za tři týdny.
Holky, díky za odpovědi, uklidnily jste mě.
Taky hodně jezdíme, ale ne na tak dlouhý tratě a Niky v pohodě v autě usne. Jenže....... prostě mě drala ta noc.
Ještě jednou díky!!!!!
Samozřejmě si ráda ještě přečtu i další zkušenosti.
Pa
Ahoj Vichy,
tak i já Tě můžu uklidnit, my jsme jeli na dovolenou do Itálie minulý rok v září a to bylo Davídkovi 22 měsíců. Také jsme jeli na noc, myslím si, že to je pro dítě nejlepší. Spal celou noc a vzbudil se až kolem 5 hodiny ranní. Takže cesta proběhla úplně úžasně a to se Davídek také v noci v postýlce pořád převrací a nejraději spí na boku a nebo na břiše
. Tak se ničeho neboj, určitě Vám cesta proběhne dobře. Užijte si pěknou dovolenou.
Pa Zuza
Ahojky,
my jeli loni v září také na noc do Chorvatska, to bylo Dádovi 17 měsíců. Měla jsem z toho trochu strach, poněvadž v autě už vůbec nespal, naopak velmi rád plakal. Ale proběhlo to úplně skvěle, budil se akorát na kojení a hned potom zase usnul. V postýlce spinká nejraději na bříšku, občas na boku; na zádech nikdy, ale v sedačce mu ta poloha vůbec nevadila. Máme Maxi Cosi Priori XP (snad jsem to nezkomolila
). Chystáme se jet zase v září a jedině na noc
.
Ahoj Vichy my sme boli v chorvatsku ked mal L. 8m a potom aj ked mal 9m a podla mna je lepsie ist na noc.
Cestou tam sme isli na noc a nebol ziaden problem (az na unaveneho tatku) moc sme zastavovat nemohli, to ho budilo.
Ja som ho vzdy nakojila bez toho aby som ho vyberala zo sedacky (naklonila som sa a dala mu) prvy raz sme zazmetkovali a vytiahli ho zo sedacky a potom nejaky cas trvalo, kym zaspal. Zvladol to super.
Cestou spat sme sli cez den a to uz bolo horsie.
Sli sme stylom, ze spal, potom sa zobudil 2h sme niekde preckali na odpocivadlach zase spal zase 2h pauza, takze nic moc.
Teraz by som uz mozno sla aj cez den, mame tiez MC priori a v tej vydrzi aj 2h sediet a kukat von, ani nepotrebuje zabavat.
Spanie v sedacke mu nevadilo a to sa tiez inokedy prevracia. Budil sa presne v takych casoch ako normalne doma.
Tak prajem peknu dovolenku ![]()
Ahoj, jsem ráda, že jsem tady našla tuhle diskusi, i když popravdě řečeno ne odpověď na to, co mě trochu trápí. Původně jsme chtěli jet do Chorvatska, pak jsme to odřekli, že ne, že je Honzík takový a makový, no prostě tehdy by jiný, než dnes. Dneska si už řekne, že ho něco bolí a taky už něco napovídá a je to vcelku pohodář. Takže jsme se rozhodli, že bychom to riskli třeba v září. JENŽE!! Můj manžel zrovna noční jezdec moc není, zkrátka v noci se mu jezdí hůř, to jsem vždy řídila já. Jenže já si cestu přes Vídeň apod. nerisknu, takže chceme jet přes den. Kdo jste jeli přes den, jaké máte zkušenosti?? Samo že bych vzala spoustu jídla a dobrot
, ale co dál?? Nějaké knížky?? Jelikož jsme s Honzíkem nikdy nebyly takhle daleko, chceme zkusit nějaký výlet po CZ a pak by se vidělo, ale stejně. Vyjet ráno, no já nevím. Máme totiž strach z toho, co dělat, až by nám v půli cesty začal vyvádět. Třeba to proběhne v klidu, ale … Zkuste mě uklidnit, kdo jste takhle jeli. Honzíkovi v té době bude 20 měsíců.
Díky, Šárka ![]()
ahoj Packo,
tak ja te trochu uklidnim,ju? ![]()
Sice jsem byla v Chorvatsku s prckem uz loni(10m),takze je to kapku jine,ale presto…u nas to bylo presne naopak nez u vetsiny-cestu tam jsme jeli pres noc,naplanovala jsem vyjezd presne na spanek,aby vse stelovalo…
a nespalo se vubec,tahle cesta byl fakt zahul,hlavne ve Vidni,to byl rev…ale i tak se dalo,zalezi taky jak ktere dite je spac,to me potrebuje absolutni klid,zadne svetla,zadne zvuky…chapes ![]()
Vzdy kdyz uz zabiral,zrovna se zastavilo-benzin,hranice,WC…a zase nanovo,opravdu trosku narocne.
Ale cesta zpet byla podle toho uzasna,jeli jsme pres den,vyjezd naplanovan na poobedni spanek.Maly byl v pohode,koukal ven,pobrukoval,schrupnul si..takze jsme valili o stosest.
Toz tak,proste to bylo presne naopak nez jsem si myslela,takze ono se ani moc predpokladat neda
Ale i tak to bylo uzasne a nezapomenutelne,myslim,ze ditka snasi to cestovani lip nez my(prcek byl, i presto ze opravdu tu cestu tam velmi malo spal,po 12h ceste rano naprosto cily s chuti si chtit hrat,kdezto ja byla uplne na mraky…
)
Hezkou dovcu
Any
Jéé ahooj Packo…že také žiješ holka kam a kdy chcete jet písni mi meil nebo sz,třeba bysme se trefili a vyjížděli s váma a dětem bylo lépe…My právě řešíme zda jet s Filipkou také měl by v té době asik 13.měsíců.Chtěli bysme jet Chorvatsko nebo Černou horu,ale bojíme se aby malej v autě nevyváděl.A co pak s ním u moře,když to bude začátečník v chození apod…Jinak tuto diskuzi velice vítám najde zde plno maminek rady a dle toho se můžou rozhodnout.Tatka by nejraději jel bez malého,ale to nechci já chudák dítě,aby ho tejden hlídala bud kámoška nebo moje máma no vztah k dítkům moc nemá/bála bych se/.Má to být rodinná dovča tak holt i s dítkem pište vše co Vás napadne ohledně cestování.Ten kdo diskuzi založil má 1s hvězdičkou.
Packa neboj aj cez den sa da ![]()
Sestra sli cez den, malemu brali odrazadlo, vzdy na pumpe ho vypustili a on sa na nom vydrandil.
Super, je nahrat do kamery (ak mate) nejake rozpravky, to tiez deti zabavi. Na tom vyklapacom okienku moze pozerat ![]()
My sme kupovali celu tasku novych hraciek, ktore pred tym nemal, dostal ich az v aute a vyuzili sa aj na dovolenke. ![]()
V chorvatsku je teraz uz mnoho odpocivadiel a ked ste 2 vodici, tak to fakt mate zmaknute rychlejsie. Jedine co je riziko, ze budu ucpavky, preto skor ist mimo sezony a niekam, kde vam umoznia iny den prichodu ako vikend. Proste ist napr. od pondelka do pondelka.
Na krizy do auta vzdy beriem bublifuk, ten nam pomohol prekonat najvasci rev, kym sme mohli zastavit.
Doporucujem do chorvatska ist cez madarsko, nie rakusko.
V madarsku nepotrebujes na tom useku dialnicnu znamku a nebyvaju zapchy.
Rakusko sice su dalnice, ale tradicne tam byvaju kolonie. vascina slovakov chodi cez madarsko, ale zase neviem ako to mate od vas z ciech ci by to nebola moc obchadzka.
V madarsku su aj dobre restiky, penizony, sme tam s maly jedli, bolo tam ihrisko, proste super.
Nikkol ciernu horu nedoporucujem, ta je priserne daleko, pojdete dam tak 15-20 hodin a este k tomu vraj tam nie su bohvieake hygienicke podmienky ![]()
Idealna sa mne zda severna dalmacia, tam uz clovek stretne aj piesocnu plaz, alebo okruhliaky, nie je to daleko ako juh, v okoli je dost ostrovov a je sanca, ze tam este bude teplo aj v septembri.
Istria je v septembri uz dost studena a plaze zvasca betonove.
Vynimka je Rabac, tam sme mali plaze fakt krasne.