Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dítka mají už 16 a 18 let a já ti doporučuji - jeď. Když bylo staršímu pět let, jela jsem na týden do Paříže na French open. Táta bez problémů zvládl obě děti. Důležité bylo, že jsou doma a stará se o ně blízká osoba. Vůbec neřešili, že nemají maminku. Pokud bývá dítko v pohodě, neměj obavy a užij odpocinek ![]()
Příspěvek upraven 16.06.24 v 08:05
@Amálka531 píše: Více
Kdyz byly deti male, nenapadlo me jezdit nekam bez nich, nebo bez pritele…na to budu mit dost casu, az vyletnou z hnizda ![]()
@Anonymní píše: Více
Každý dítě je jiný a vy jste taky partneři nejen rodiče a nějaký čas ve 2 potřebujete, jinak to ten vztah pak odnáší, my po narození mladší nebyli pořádně někde sami kromě občasného 1 večera jako třeba na 2-3 dny 5 let…a prostě to není dobře a pak se na to partnerství, když jste jen rodiče už blbě navazuje… naši hlídání neměli když jsem byla dítě takže povazujou za samozřejmost že se na všechny dovolene jezdí s dětma…my pak byli asi 2× na wellness vikend a uzili si to, děti zadnou ujmu z toho neměly - babičky nebydlí od sebe daleko takže si je orohodily podle potřeby a 1 noc spal kluk i u kamaráda. Mladší by klidně u nějaké kámošky spala taky ale zatím mimo rodinu byla jenom párkrát u mojí kamarádky co ma cca stejně starého syna, u ni jsem byla v klidu brala je na výlety a hodně mi pomohla v době kdy ji naši ještě moc hlídat nechtěli. Takže pokud máte možnost hlídání, zkusila bych prostě postupně prodloužený vikend pak týden a uvidíte, oni ty děti si potřebujou taky budovat vztah s těma babičkama aj. a nebýt fixovany jen na vás, nám to teda děti nijak nevyčítaly že jsme jeli třeba na nějaký ten wellness, protože byla i společná dovolená ten rok a spousta jiných výletů. jasně že ta hlavní byla vždy s nima. Ale to že vyrazite na pár dní sami tak berte že děláte i pro to dítě - budete odpočatějsí, spokojenější a tím i lepší rodiče;) pro dítě je důležitý vidět i že se mate rádi a když mu obětujete veškerej spolecnej cas ale vy spolu v pohodě nebudete, nedáte si ani pusu pomalu, začněte se hádat a odcizovat jako to bylo u nás, stejně vycítí že je něco blbě. U nás už to těch par víkendu nezachránilo, ještě u staršího to bylo v pohodě a hlídání bylo,
v jeho 2,5 už jsme byli na celý víkend pryč, ale mladší už moc nikdo nechtěl neměli na ni asi už dost energie a byla jsem ráda za hlídání u tchánů kvůli práci, i to byla dost velká pomoc a o prázdninách je tam taky měli pár dní ale my opět v práci samozřejmě. Zato kolegyně mladý si teď odjeli na týden a zapojili obě babičky i do běžného provozu škola kroužky akce a nikdo nikomu nic nevyčítal. Když pojedete pak na dovču i s dítětem tak za mě úplně v pohodě a 2letý dítě vám fakt nadávat nebude pokud je na babičku zvyklé a je tam spokojené. Ale je to na vás samozřejmě. Jestli byste si to uměli užít nebo se celý týden trápit to pak nemá smysl…
Příspěvek upraven 16.06.24 v 06:08
Takhle, 10 dní se mi zdá hodně, ale ne kvůli tomu, že by to dítě nezvládlo, ale mě samotné by se stýskalo. Jinak já i manžel občas někam vyrazíme, nejdéle to bylo na cca týden, a je to velmi osvobozující. Děti ty transporty, cizí prostředí, dibmy jídlo a podobně moc nemají rady, tak nemá smysl je mordovat, kdyz chteji byt radsi na zahrade u bazénku, a zase aby člověk roky jen seděl doma, no na to taky nejsem zvědavá
takže jestli nezemřeš žalem, tak jeď
Já bych jela, není to až tak dlouhá doba. Na reset ideální. Užij si to. ![]()
@Jahudka82 no my máme mladší i starší dítko a pokud tak asi na tajnacku.. děti se to nesmí dozvědět protože je ochuzuji o výlet
Jezis tak jim řekni že jedete pracovně nebo já nevím na návštěvu tetičky z 5. kolene a že by je to tam nebavilo, a když je vezmete na výlet předtím nebo potom tak o nic ochuzeny být nemusí a spíš je to o tom jak si to srovnáte vy hlavě, to že někomu dítě vyčetlo výlet nemusí znamenat že to vaše bude reagovat stejně ne…
Když z vás dítě nebude cítit pochybnosti spisto bude v pohodě než když si to budete vyčítat. O některých věcech děti nemůžou rozhodovat, i když je teď moderní se jich ptát na všechno…
@Jahudka82 píše: Více
Doma to máme vykomunikované, byla jsem teď celé roky doma, příští rok bych chtěla otěhotnět s druhým takže vyhlídky na dovolenou s kamarádkama a sama, můžu zase na x let zapomenout. Tak je to takových výjimečných 10 dní ![]()
@Sonarka píše: Více
My samozřejmě jezdíme pořád spolu někde, kde je to hlavně rodinné a pro deti. S kamarádkama jedeme do destinace kde jsou hory a bude to taková akčnější dovča, nic pro dítě. Přítel už si taky parkrat vyrazil, ne na tak dlouho, ale už několikrát. Než vyletí z hnízda se mi čekat nechce, nasi to tak meli a beru to jako odstrašující případ- často nam to prehazovali, ze kvuli nam nikde nejezdili atd, cítila jsem vinu uz jako dite, ze se pro nas obětují. a taky nerada odkladam veci na potom, zivot je křehký a cas omezeny. Potom už se mi bude chtit jen na pohodovejsi dovče a ne na takove akcni ![]()
@Amálka531 píše: Více
Jestli vam to predhazovali, tak jsou hloupí..
jinak na kazdou dovolenoj jde vzit dite, i na tu kde jsou hory, jde o to jen chtit.
Kazdej to ma ale nastaveny jinak, my samostatne na dovoleny nejezdime, jezdime jako rodina. A ne, nikdy bych to detem nepredhazovala…
@Sonarka tak hlavně, aby se ti to splnilo a vydrželo Tí zdraví…my se odstěhovali a naším už se k moři samotným nechtělo, ale už dvakrát nám starší dceru vzali letecky k moři a moc si to všichni užili, měla necelé 4 roky a 4,5 a kousek…s námi a s malou sestřičkou si ještě užije 14dni na podzim u moře ![]()
Jestli je s tatínkem v pohodě, tak bych to neřešila a jela hned. Já takhle jela na týden a měla jsem spíš obavy o takový drobnosti, jakože jestli ji pořádně umeje zadek, nebude ji krmit jen párkama a tak 😃. Po asi 4 dnech mi po ní začalo být smutno, ale když jsem viděla, že se má s tátou nebo babičkou dobře, tak jsem se uvolnila a užívala si to. Byl to krásnej relax ![]()
Tak snad jsi dětem nedala přítelovo příjmení
taky bych přítele okamžitě poslala na rodičovskou, ať si to užije se vším všudy ![]()
Dobrý den. Buďte v klidu. Většina otců funguje úplně normálně a děti jsou pro ně absolutně vše. Buďte ráda že máte tuto možnost. Já bych k moři bez dětí nejel a doba je velmi nákladná kort když mají kluci dva domovi a jak říkám. Málokomu se poštěstí takhle. Odpocinete si
@DandátkoP píše: Více
To ano zpočátku jsem ani nepřemýšlela a automaticky jsem ji chtěla vzít. No při plánování už mi to nepřišlo jako vhodný nápad, brzké vstávání nebo naopak pozdní návraty- nebo naopak večer si nikam nevyjít kvůli jejímu spánku atd a to vše dát dohromady s jejími potřebami..Madeira je krásná a chceme projet a projít vše kdoví jestli se tam ještě někdy dostanu:) bylo by to bez tatínka o to náročnější. ![]()