Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj aktivní maminky, čeká nás za měsíc dovolená na horách. Syn bude mít 20 měsíců. V kočárku už běžně nejezdí a chodí, ale velké vzdálenosti samozřejmě neujde. Také je tu otázka poledního spánku. Kvůli úspoře místa bych ráda na dovolenou jela jen s krosničkou. Syn si na ni zvyká, občas v tom i usne, bývají to ale nárazové výlety. Nyní nás čeká 7 dní výletování.
A teď babo raď, brali byste kočár nebo ne?
My brali takto kočár až do tří let. Měli jsme valco snap sport 4. Je skladný v autě, nafukovací kola, pohodlný pro dítě.
Na celodenní výlety určitě.
Brala bych kočár, na dovolené to usnadní život. Pořídila bych si malý skladný sporťák, golfky. Kdysi jsem měla valco snap, složil se na placku, byl, lehký a zároveň pohodlný pro dítě.
Jednoznačně hlasuji pro kočár. Klidně to můžeš podle trasy kombinovat s tou krosnou
@V61 Jaký teď používáš kočárek? já právě v roce a půl prodávala velký britax, a měnila za valco, ale ten sport, chtěla jsem nafukovací kola. A hodně posloužil až do tří let věku dítěte.
Jak dlouho po obědě spí, jak se mu spí v krosnicce, usne i v posteli nebo na dece? Jak daleko chcete chodit? Nám vyhovovali dva tři dny jen s krosnickou a pak den buď valeci na místě nebo s kočárkem, pro děti to prostě byla změna. Takže já bych na týden kočár spíš vzala, případně zjistila možnost půjčení na místě.
To hodně záleží hlavně na dítěti. Naše dítě v kočáře v těch 20 měsících už být nechtělo, takže jsme vozili už jen krosnu. Jo a v kočáře nikdy neusnulo, takže téma spánek jsme tam neřešili. Třeba ve 3 letech vůbec nevím co bych s kočárem na dovolené dělala ![]()
Ale každé dítě je jiné.
Byli jsme teda s o neco mensim (9-14m) a meli jsme nositko. V krosne se ve spanku ty deti vzdy tak divne hrouti ![]()
Pak ve 2 letech jsem kocar mela, ale u more, tam jsme se vzdy sli odpo projit a mohl si zdrimnout, pokud usnul…ale v te dobe se mu kolikrat uz ani nechtelo
![]()
Kočár bych vzala, aj kdyby se v něm vezla jen moje kabelka a svačina. A dítě šlo vedle něj.
My jsme teda vozili na výlety, šlo hlavně o odpočinek pro dítě po obědě. Rádi si po o chrupli. Jak máme dva mladší 18 měsíců děti od sebe. Běžně jsem tandem nevyžadovala, ani jsme ho nepořídili. Ale na výlety, delší trasy, pobyty jsme si vezli každý svůj kočár.
My jsme na dovolenou s kocarkem v podstate nejezdili, do hor vubec, ale meli jsme teda nositko, ne krosnu. Tam byl syn zvykly spat i travit cas, v tomhle veku se nosil na brise i zadech a byli jsme s manzelem dva, takze jeden dite, jeden batoh s vecmi. Syn moc v kocarku nechtel byt a v horskem terenu mi neprisel moc vhodny.
Na túry bych brala nosítko. Kočár bych také vzala s sebou, třeba jen golfky. Když se třeba večer budete chtít jít projít do města, prcek už může být unavený. Počítejte s tím, že náročný program a vyšší nadmořská výška ho mohou unavit více než jste zvyklí.