Dovolená - čerpání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Dovolená - čerpání
Dobrý den,
nenašla by se tu nějaká mzdová účetní? Chtěla bych se optat ohledně řádné dovolené.
Do teď jsem si myslela, že nevyčerpaná dovolená např. z roku 2021 se automaticky převádí do roku 2022, kde si ji zaměstnanec musí vybrat.
Teď se ke mně ale dostala informace, že by si měl zaměstnanec vybrat všechnu dovolenou do konce roku za který náleží, že jinak dostane zaměstnavatel pokutu. Proto jsem se chtěla zeptat někoho odbornějšího, kdo by byl ochoten mi to vysvětlit.
Naše firma má 20 dní (160 hodin) dovolené + 2 dny bonusové + 3 dny Sick Day. Těch celkem 5 dní se nepřevádí do dalšího roku, takže ty úplně nepočítám. Zaměstnanci mají 1 týden celozávodní dovolenou.
Děkuji moc za radu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jestli si dobře pamatuji a nezměnilo se to, tak se to dá okecat že si ten zaměstnanec dovolenou šetří na další rok kdy plánuje delší dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84
A nepamatujete si, zda musí tady to „okecání“ být písemně? Nebo když by přišla kontrola, tak by stačilo říct, že se zaměstnanec se zaměstnavatelem slovně dohodli? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luďann musí být písemně a může se převést maximálně 5 dní nad základní výměru 4 týdnů…
Zaměstnanec, který si chce dovolenou takříkajíc naspořit, pak může požádat o převod dovolené nad základní výměru 4 týdnů do dalšího kalendářního roku. Pokud mu zaměstnavatel vyhoví, uzavřou o tom dohodu, a nadstandardní část dovolené za určitý rok si tak může zaměstnanec přidat k dovolené v příštím roce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luďann stačí zadat do Googlu, třeba tady:
https://www.kurzy.cz/…dalsich-let/
Zaměstnavatel by měl primárně určit čerpání dovolené tak, aby ji zaměstnanec vyčerpal do konce kalendářního roku, v němž mu na dovolenou vznikl nárok. Dovolená může být zaměstnavatelem převedena do dalšího kalendářního roku jen v případě, kdy vyčerpání dovolené brání překážky na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody.
Sick days se jako dovolená nepočítají, ty 2 bonusové dny - záleží, jak je to ve smlouvě - pokud jako dovolená, tak právě tyto dva dny lze na žádost zaměstnance převést do dalšího roku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luďann z praxe vím, že jako „naléhavé provozní důvody“ při kontrole prošlo třeba to, že za konkrétního zaměstnance nebyl žádný zástup a bez jeho přítomnosti se provoz firmy neobešel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty Jdu kouknout. Ty 2 dny bonusové dovolené jsou vyloženě bonus za vyčerpanou dovolenou. Je to motivace pro zaměstnance, že pokud vyberou všech 20 dní v příslušném roce, dostanou 2 dny dovolené navíc. Pokud 20 dní nevyberou, 2 dny bonusové dovolené propadá. Ikdyž jsou zaměstnanci takhle motivováni, jsou tu pořád takoví, kterým zůstává do dalšího roku i třeba 10 dní dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@TerezaV95 My vlastně máme jenom ty 4 týdny dovolené tamtěch 5 dní se nepřevádí do dalšího roku. Ty si buď zaměstnanec vybere a nebo propadnou. Takže vlastně se mi jedná jen o těch 20dní.
Př. (v roce 2019 čerpal 19,5 dne dovolené z roku 2018) z roku 2019 mu zbylo 20 dní dovolené. Nárok za 2020 - dvacet dní (20+20=40dní) Čerpal 33 dní a zbylo mu 7, které se převedly do roku 2021.
Do teď jsem si myslela, že to takto může být. Proto jsem to neřešila nějaké odůvodňování.
Případně když si tuto skutečnost odůvodním písemně, že za zaměstnance nebyl patřičný záskok, proto musel být v práci, tak jsem při případné kontrole kryta?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luďann je to asi tak 2 roky co vyšlo že se může převádět maximálně 5 dní nad základní výměru ale toho daného roku starou musí vyčerpat bezpodmínečně a novou by měl taky do těch 4 týdnů… jediná výjimka právě jak padlo tak jsou provozní důvody a nebo dlouhodobá neschopnost zaměstnance
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luďann píše:Případně když si tuto skutečnost odůvodním písemně, že za zaměstnance nebyl patřičný záskok, proto musel být v práci, tak jsem při případné kontrole kryta?
Myslím si, že ano, ale bylo by lepší si to ještě někde ověřit. Moje informace je pouze z internetové diskuze, i když to byla diskuze účetních.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to by se mi stát nemohlo, že by mi zbyla dovolená:-), mám opačný problém:-)))
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás je možné dovolenou převést pouze z důvodu nemocenských, kdy nebylo tedy možné dovolenou řádně vybrat. A to ať už dotyčný byl na nemocenské nebo byli na nemocenské ostatní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit