dovolena pred odchodem na MD

9556
2.3.09 10:17

dovolena pred odchodem na MD

ahoj,
koncem kvetna bych mela odchazet na MD a zajimalo by me, zda mam narok na celou letosni dovolenou (tj.25 dni) nebo se to nejak krati, jako kdyz nekdo odchazi z prace na zaklade vypovedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5527
2.3.09 10:26

Nejsem odborník, ale pokud vím, nárok na ni máš a já jsem si ji vybrala až po MD. Můžeš si ji vybrat před nebo po MD. Podáš žádost o vybrání dovolené a oni ti ji proplatí. Poraď se s vaší/m účetní/m ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
2.3.09 11:14

MD se bere jako výkon práce, takže za dobu, co budeš na MD máš nárok normálně na dovolenou. Já si to taky budu vybírat až po MD - souběžně s RD, je to finančně výhodnější :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
2.3.09 11:17

Tady jsem o tom našla: http://www.azrodina.cz/…ske-dovolene

Takže myslím, že se ti to bude krátit trošku - MD je půl roku - 5+6=11. měsíc, tj. cca do listopadu budeš mít nárok normálně, pak nastoupíš na RD, tak ti to zřejmě trošku pokrátí… Takže s celýma 25 dny bych nepočítala, ale bude to hodně :wink:

Jo, a kdybys to chtěla náhodou čerpat až po MD, tak mě naše účetní výslovně upozorňovala, že musím mít datum nástupu na dovolenou okamžitě po skončení MD - nesmí tam být ani den prodleva (proč, to těžko říct :roll: - ale není to zase snad takový problém) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43057
2.3.09 14:23

a nevite nektera, jak to je s dovolenou, kdyz budu az do MD na neschopence? myslim, ze se musi odpracovat urcity pocet dnu, ne? jsem na riziku od listopadu a MD od pulky cervna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1752
2.3.09 15:00

Pro Pudoslavu (nejen): Pokud je matka nucena nastoupit do pracovní neschopnosti v důsledku rizikového těhotenství, nijak výrazně to neovlivní výši peněžité pomoci v mateřství ani později vyplácenou výši rodičovského příplatku. V případě, že žena bude před nastoupením mateřské dovolené v pracovní neschopnosti - např. kvůli rizikovému těhotenství, posune se rozhodné období pro výpočet peněžité pomoci v mateřství na dobu, kdy ještě pracovala - a to nejdéle o 12 měsíců zpět. Peněžitá pomoc v mateřství činí v současné době 69 procent z takto zjištěného průměrného výdělku.
Obecně:
Mateřská dovolená v rozsahu 28 týdnů se poskytuje zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Žena na ni může nastoupit také dříve než šest týdnů před porodem, nejdříve však od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu. Vyčerpá-li žena méně než šest týdnů z mateřské dovolené před porodem, například proto, že porod nastal dříve, než určil lékař, náleží jí mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí 28 týdnů. Nárok na 37 týdnů dovolené vzniká v případ, že se jedná o vícečetný porod nebo pokud jde o osamělou ženu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43057
2.3.09 15:31

Ahoj, dik. me spis zajimalo, jestli budu mit nejakou dovolenou na zotavenou - kdyz jsem porad na neschopce. zeptam se u nas na mzdovce, az tam zase ponesu listek na penize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
3.3.09 08:52
Pudloslava píše:
a nevite nektera, jak to je s dovolenou, kdyz budu az do MD na neschopence? myslim, ze se musi odpracovat urcity pocet dnu, ne? jsem na riziku od listopadu a MD od pulky cervna.

Já jsem na tom byla podobně. Na nemocenskou jsem nastoupila 1.12., pak - teď nevím přesně kolik - několik týdnů před termínem porodu jsem nastoupila na MD. Rodila jsem 10.6., nastoupila na MD, pak RD. V práci jsem podala žádost na vyplacení dovolené a ty prachy přišly myslím teď někdy kolem Vánoc a dost se hodily. Hlavně dej bacha na ta data. Fakt to musí být přesně na den!!!! Účetní Ti určitě poradí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat