Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
plánujeme dovolenou v květnu, kdy bude Ríšovi 11 měsíců. Chceme letěl na Djerbu.
Poraďte:
Nekojím, malému doma vesměs vařím, snad by zvládl týden na hotových příkrmech, ale co voda na přípravu jídla a čajíků?
Díky Soňa + svišti
Ahoj,
takže, s dcerou jsme byli loni v Egyptě a to měla 5 měsíců a už 7 let cestujeme se synem takhle od mala hlavně do Afriky. Na Djerbě jsme už byli 3×. Až ji uvidíš nebudeš se divit proč jsme tam tolikrát byli. Jaký máte hotel?
A teď k otázkám. Jídlo - v tomto věku jsem vařila málo - syn to nejedl, ale kupované skleničky s jídlem miloval - takže hotovky. Svačinky se dají koupit přesnídávky nebo od Nestlé dezertíky pro prcky. Jídlo je na Djerbě, pokud máte all inclusive bez problému. Spousta vařené zeleniny i salátů, brambor, rýže…kuřecího masíčka -ale všechno solené jako pro dospělé. Pečivo veliký výběr - malý miloval měkoučké vnitřky baget. Ovoce také veliký výběr. Voda je v programu all inclusive zdarma v lahvích - je neškodná, takže mlíko a čajíčky se dají udělat. Akorát s sebou vemte malou varnou konvici a raději ji převařte, a ještě ohřívačku na ta jídla.
V letadle - pohoda. Děti to většinou prospí. Hlavně si vemte sebou pití do flašky nebo hrníčku, kvůli vzletu a přistání. Zarezervujte si dopředu hned první řadu v letadle. Je tam nejvíce místa na nohy a také i místo, kde může malej sedět a hrát si, nebo se jen tak batolit. Na Djerbě jste za chvíli - 2,5h.
Hlavně pozor na sluníčko - tak do začátku června je to ještě v pohodě, ale v sezóně se nedá v poledne pobývat ani ve stínu - je velmi horko.
Kdybys ještě něco potřebovala vědět, klidně napiš.
Přeji krásnou dovolenou.
Ještě jsem zapomněla. Ve fotoalbech - soukromých - pod Myšula mám fotky z Djerby, tak se můžeš juknout.
pa.
Úplně souhlasím s Mysulí. napsala to skvěle. Letos jsme byli v Egyptě, s sebou jsme měli hotovky, varnou konvici, instantní kaše, které jsme teplé s sebou nosili na večeři do jídelny. malý jedl jen pečivo a balené máslo, které se prodává i u nás. Moc jsem neexperimentovala se zeleninou a ovocem, které jsem nemohla umýt.
V Tunisu se dá balená voda běžně koupit v každém potravinovém obchůdku. Dokonce prodávají Danone výrobky. Je to docele „civilizovaná“ africká země.
Let není tak dlouhý, a nejlepší místa jsou 1DEF(v Boeingu, teď si nejsem jista 474), je tam fakt dost místa i pro dítě na hraní. Dají se dopředu zabukovat, sice za příplatek, ale stojí to za to. A mysli na pití, jak říkala mysule, já jsem měla ředěné sladké hipp, aby mu to chutnalo a chtěl pít.
Nemáš se čeho bát, děti zvládnou hodně. Ještě jsem s sebou pro případ průjmu měla Hipp mrkvovou šťávu, přímo určenou na průjmy a kaši/mlíko od Sunaru.Ale všechno jsme přivezli domů.
Peta
Ahoj, ja myslim, ze v 11.mesicich je to uplna pohoda. Jidlo=konzervicky Hami, Hipp, mleko UM jake je zvykly, voda a plinky se da koupit vsude ![]()
Letadlo je v pohode, naopak se vsichni snazi vyjit vstric, takze v letadle jsem si to vylozene uzivala
Navic malej dostal pastelky, takze jsem byla uplne v klidu
Nikdo se nezlobi za drobky, vylite piti a nic ![]()
Spis je to horsi ted (21mesicu), kdy uz chce „normalni“ jidlo a to bych se asi do nejakych zhorsenych (z pohledu Stredoevropana) podminek bala vic ![]()
Cestovani zdar! Jana
Holky, to jste mě potěšily.
Máme all inlkusive, hotel Prima life garden park, líbí se nám proto, že je tam vyžití pro malé děti, starší syn si to užije.
Mám strach hlavně z průjmu, naše doktorka mi řekla, že můžeme letět, pokud nebudou mít kluci rýmu, tak snad to klapne.
Soňa