Dovolená v Norsku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
198
24.1.15 11:35

dovolená v Norsku

Ahoj holky, chtěli bychom s přítelem do Norska na dovolenou. Mysleli jsme, že bychom jeli do Norska na vlastní pěst. Avšak je zde veliký problém :D Jaksi absolutně netušíme jak je to s dopravou na místo. Jeli bychom autem abychom mohli cestovat, takže- trajekt atd. S tím ani jedem z nás nemá zkušenosti a ani nikdo z našich známých.
Proto bych se chtěla zeptat tady, zda někdo z Vás neabsolvoval takovou cestu nebo dokonce nepojede v létě do Norska a nechtěl by se podělit o náklady :D
Děkuji všem za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1342
24.1.15 12:15

Doufám, že s sebou nebudete mít deti :mrgreen:
Jinak tchán tam jezdil s chlapi na ryby, všechno vesnicti balící :think: (nemyslím ve zlem)a vždy vše v pohodě zvládli. Tak nemůže být nijak složité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
24.1.15 12:29

Velký problém se dá snadno vyřešit:
http://lmgtfy.com/?…

Plus hledej na orbion v diskuzích například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56278
24.1.15 12:48
@lllucie píše:
Doufám, že s sebou nebudete mít deti:
Jinak tchán tam jezdil s chlapi na ryby, všechno vesnicti balící :think: (nemyslím ve zlem)a vždy vše v pohodě zvládli. Tak nemůže být nijak složité.

jsem si taky říkala, když jsem viděla název diskuse :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.1.15 12:50

@1.gabii proč problém s trajektem? objednej si místo, v daný čas buď na daném místě v přístavu, tam už Tě budou navigovat.. :think: na tom není nic složitého. Najedeš v určitém pořadí, pak zase vyjedeš, hotovo. Na vlastní pěst je to nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
24.1.15 12:52

My tam byli někdy před 10 lety autem.

Není na škodu si předem nastudovat nějaký bedekr, cestopis, ať víte, kudy ve smyslu že navštívíte něco zajímavého. Podle toho, jestli třeba pojedete na sever nebo jestli zůstanete spíš ve středu na trolí stezce nebo úplně na jihu.

Moje největší zážitky:
1. Všechno je neskutečně daleko. Vyjedeš z města a tam tabule, další větší město 1200 km. Vyjedeš z tohoto města, a opět cedule další město 800 km. Je to taková road movie. Jinak městečka, v našich měřítkách, vísky, jsou tam já nevím co dvacet kiláků. A najdeš tam v nich skoro všechno včetně pumpy, hotelu/penzionu/kempu a banky nebo pošty (suplující banku).
2. Kempy a ubytování. Recepce prázdná se vzkazem udělejte to a to a pak tady za to zaplaťte. Je to o důvěře. My tam nechávali láhve vodky. To se jim líbilo ještě víc než peníze. Postavit stan, pokus byste cestovali takhle, můžete KDEKOLI 50 m od obydlí. Nerozdělávat oheň. (My měli vařič.) V penzionu jsme nespali, tak nevím. Ale bylo to nechutně drahý.
3. Důraz na doržování místních pravidel, současně ochota místních, pohostinství. Téměř všichni Norové (I Švédové, vraceli jsme se Švédskem)umí aspoň drobet amglicky.
4. Beznín byl neskutečně drahej. Tehdy. Tudíž PH byly dost stěžejní část rozpočtu.
5. My jeli na sever, tam je běžně omezení max 80 kmúh. Denně, když to šlo, se dalo najet max 600 - 800 km. Radši jsme dodržovali pravidla.
6. POčasí. Běžně několik dní se ranní deštík plynule změnil v odpolední bouřku a ta dále v podvečerní slejvák.
7. Komáři. Asi to bylo místem, která jsme si vybírali ke kempování, ale… masakr. To by člověk neřekl, že v takových místech, která vypadají jak vysokohorská (leckde byl v červnu sníh), můžou bejt tyhle kousavý potovry.
8. Sobi. Něco jako tady srnky. Je to zvědavý a není to plachý a klidně vás to v noci dloubne čenichem do zad přes plachtu stanu. Já se málem počůrala strachy, když se to stalo poprvý.
9. Ptáš se na trajekt. Měla jsem z toho taky nerva, ale je to jako tak jednoduchý, jako… nastoupit s autem do vlaku. Na lo´d. jediný co nevybrat si nějakej blbej termín, kdy všichni kvůli nějakýmu svátku prchaj přes záliv do Němec, pak je třeba mít lodní jízdek zarezervovaný. My ho neměli a bylo to ze dne na den a asi snad kvůli tomu, že se manžel chtěl před další cestou vyspat. Jo, a přes Dánsko se lze dostat do Norska po vlastní ose přes ostrovy a mosty. Zpátky jsme pak jeli trajektem ze švédského Trelleborgu do Sassnitz??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
24.1.15 13:45
@Emilie píše:
My tam byli někdy před 10 lety autem.

Není na škodu si předem nastudovat nějaký bedekr, cestopis, ať víte, kudy ve smyslu že navštívíte něco zajímavého. Podle toho, jestli třeba pojedete na sever nebo jestli zůstanete spíš ve středu na trolí stezce nebo úplně na jihu.

Moje největší zážitky:
1. Všechno je neskutečně daleko. Vyjedeš z města a tam tabule, další větší město 1200 km. Vyjedeš z tohoto města, a opět cedule další město 800 km. Je to taková road movie. Jinak městečka, v našich měřítkách, vísky, jsou tam já nevím co dvacet kiláků. A najdeš tam v nich skoro všechno včetně pumpy, hotelu/penzionu/kempu a banky nebo pošty (suplující banku).
2. Kempy a ubytování. Recepce prázdná se vzkazem udělejte to a to a pak tady za to zaplaťte. Je to o důvěře. My tam nechávali láhve vodky. To se jim líbilo ještě víc než peníze. Postavit stan, pokus byste cestovali takhle, můžete KDEKOLI 50 m od obydlí. Nerozdělávat oheň. (My měli vařič.) V penzionu jsme nespali, tak nevím. Ale bylo to nechutně drahý.
3. Důraz na doržování místních pravidel, současně ochota místních, pohostinství. Téměř všichni Norové (I Švédové, vraceli jsme se Švédskem)umí aspoň drobet amglicky.
4. Beznín byl neskutečně drahej. Tehdy. Tudíž PH byly dost stěžejní část rozpočtu.
5. My jeli na sever, tam je běžně omezení max 80 kmúh. Denně, když to šlo, se dalo najet max 600 - 800 km. Radši jsme dodržovali pravidla.
6. POčasí. Běžně několik dní se ranní deštík plynule změnil v odpolední bouřku a ta dále v podvečerní slejvák.
7. Komáři. Asi to bylo místem, která jsme si vybírali ke kempování, ale… masakr. To by člověk neřekl, že v takových místech, která vypadají jak vysokohorská (leckde byl v červnu sníh), můžou bejt tyhle kousavý potovry.
8. Sobi. Něco jako tady srnky. Je to zvědavý a není to plachý a klidně vás to v noci dloubne čenichem do zad přes plachtu stanu. Já se málem počůrala strachy, když se to stalo poprvý.
9. Ptáš se na trajekt. Měla jsem z toho taky nerva, ale je to jako tak jednoduchý, jako… nastoupit s autem do vlaku. Na lo´d. jediný co nevybrat si nějakej blbej termín, kdy všichni kvůli nějakýmu svátku prchaj přes záliv do Němec, pak je třeba mít lodní jízdek zarezervovaný. My ho neměli a bylo to ze dne na den a asi snad kvůli tomu, že se manžel chtěl před další cestou vyspat. Jo, a přes Dánsko se lze dostat do Norska po vlastní ose přes ostrovy a mosty. Zpátky jsme pak jeli trajektem ze švédského Trelleborgu do Sassnitz??? :think:

Děkuji moc za seznam :D a nevíš nááhodou jak je to tam s poplatky?? Už jsem koukala, že bychom jeli trajektem německo-švédsko…ale hodně jsem četla, že jsou v Norsku poplatky za silnice..(mýt­né atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
24.1.15 13:49
@1.gabii píše:
Děkuji moc za seznam :D a nevíš nááhodou jak je to tam s poplatky?? Už jsem koukala, že bychom jeli trajektem německo-švédsko…ale hodně jsem četla, že jsou v Norsku poplatky za silnice..(mýt­né atd.)

Bylo tomu vskutku tak, ale jak říkám, je to mu deset let zpět. Šlo o konkrétní dálnice, silnice, vjezd do Osla byl zpoplatněn… zajedeš si ke stojanu jako u pumpy, většinou je tam i kukaň s vrátným/výběrčím… a co si vybavuju, tak enbyl problém platit i jinou měnou… korunama teda néééé… no ale je fakt, že než jsme na to přišli, projížděli jsme pruhy R jako rezidenstký… a nic se nestalo. Tam je to fakt o nátuře a jiný mentalitě, tam by asi vážně nikoho nenapadlo nezaplatit a naopak to chtít vochc*t, jak je tomu u nás, pokud platit má… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
25.1.15 09:27

Byli jsme v Norsku před třemi lety.

• trajekt jsem vybírala podle ceny a cestu tam podle počtu km
  • trajektové lístky postupně navyšují cenu (o hodně), takže koupit co nejdříve, cena před vyplutím je i dvojnásobná
  • já vybrala tam cestu Dánsko - Švédsko, menší riziko bouří (což se prý stává na trajektu Dánsko-Norsko) a jejich nevyplutí
  • Ve Švédsku můžete přespat v přírodě asi 50 či 100m od obydlí (někdy je to oříšek:-)
  • v Norsku mají v podstatě stejné cenovky, ale ty si vynásob třemi
  • rezervovala jsem si chaty na týden a odtamtud jsme vyjížděli (na stan jsem pohodlná a cenově byly levnější než chaty v kempech)
  • je to sice všude daleko (samé hory a přejíždění místními trajekty), ale výhodou je zas delší denní světlo
  • peníze směň už v tady (v Norsku smění jen určitý obnos eura a zaplatíš „opět“ vysoký poplatek)
  • rozhodni se ještě před cestou, jak budeš platit dálnice (máš myslím tři možnosti), je to důležité

Jinak dále už to tu zmínila Emilie. Popřípadě se ještě zeptej, v Norsku jsem byla jen dvakrát, jezdíme k jejich sousedům :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
18.11.17 08:55

Ahojky, obnovím diskuzi. Přemýšlíme o dovolené v Norsku. Pojedeme obytným autem, takže neřešíme ubytování. Zatím je trasa v plánu Německo-Dánsko-Norsko-Švédsko-ČR. Takový okruh.Do Norska jen na jih. Nějaké rady, tipy kam se podívat? Co určitě nezapomenout navštívit? Koukala jsem i na nějaké zoo, příroda. Pojedeme s 2 dětmi 5 a 8 let tak aby to bavilo i je. Prosím o zdržení se komentářů ohledně odebírání dětí v Norsku.Na to se neptám. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
28.4.18 23:56

@Edita27 Myslím, že je to prima plán, takovou akci bych si nechala líbit. My jsme jeli na vlastní pěst do UK a procestovali kus země, a bylo to úplně skvělé. Nemám bohužel žádnou radu stran toho, co navštívit v Norsku, ale hlásím se jako nadšený pozorovatel, do Norska i dalších severských zemí bychom se časem také chtěli podívat. Bez cestovky. :mrgreen:

Přidávám alespoň odkaz, který by Tě mohl zajímat :-)
 https://norge.cz/…i-z-norska-1

EDIT: teď koukám, že dotaz je staršího data… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
8.5.18 19:38

Ahoj byli jsme kdysi s dětmi tenkrát 3 roky a 7 let v Norsku obytným autem a musím říct že to bylo super někde je tu z toho i deníček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí