Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V září se chystáme na dovolenou do Řecka. Mám vybraný 2 hotely - jeden je na Krétě, druhý
na ostrově Kos. Na Krétě je to ve středisku CHernosisos. Máte někdo s tímto střediskem zkušenost? Je pozvolný vstup do moře, má to být rušnější středisko, není to rušné až moc? Je tam přiměřeně čisté moře? Taky bych ráda věděla, zda byste mi doporučili spíš Krétu nebo Kos. Pojedem i v té době s 3,5letýma dvojčatama.
Díky.
Ahoj,
Chersonisos na Krétě pro malé děti moc nedoporučuji. Je to opravdu hodně rušné letovisko s bary, diskotékami a neustálým (i nočním)provozem řvoucích motorek. Záleží na tom, zda je hotel stranou nebo přímo v centru dění, ale obecně Chersonisos patří k jedněm z nejbouřlivějších letovisek v Řecku, alespoň v plné sezóně. Pozor na hotely umístěné u silnice spojující Chersonisos se Stalidou a Málií. V katalozích cestovek ji často označují za klidnější plážovou komunikaci, ale je to ve dne i v noci velmi rušná silnice. Také pláž a moře není v Chersonisu zrovna stoprocentní. Pěkné písečné pláže jsou v Málii, ale letovisko je snad ještě uřvanější než Chersonissos.
Ostrov Kos je příjemný, klidnější, jen pozor na severozápadní pobřeží ostrova, protože tam fouká opravdu silý vítr a jsou vlny. Pláže jsou krásné, písečné a hlavní město ostrova je moc hezké. Byla jsem na Kosu s dvouletým klukem a byla to moc pohodová dovolená, ale bydleli jsme a koupali se za větrem.
Na Vašem místě bych ještě zvážila délku letu. Oba ostrovy leží poměrně daleko, cesta trvá přes tři hodiny. Vím, že lidé létají s malými dětmi třeba do Egypta, ale to je samozřejmě na zvážení.
Nejste-li ještě stoprocentně rozhodnuti, já osobně bych volila spíše Iónské ostrovy, jsou blíž, klidnější a moře nemá chybu. Byly jsme loni s klukem na Zakynthu ve středisku Laganas a koupání je super. Mělké, opravdu teplé moře, jemný píseček, po vlnách ani památky. Letovisko Laganas je sice také hodně rušné, ale hotely jsou umístěny na pláži, dostatečně daleko od rušného centra. Doporučuji!!!
Eva
Evi,
my se chystáme letos na Zakynthos do Agios Sostis. Mělo by to být od Lagnanas kousek, nevíš jaké je to tam?
Ahoj,
Agios Sostis je malé letovisko, které přímo navazuje na zátoku Laganas. Leží dost daleko od letiště, takže po této stránce klid. Pláž je zde užší než v samotném Laganas a na břehu u moře jsou i skalní útesy. Pobřeží je zajímavější, pláž je hezká písčitá. Přímo v Agios Sostis jsem na dlouhodobější pobyt nebyla, takže víc bohužel nemohu posoudit.
Eva
Problém je v tom, že není tak jednoduchý se 2 dětma najít ubytování, když nechci al inclusiv a nechci ani ubytování bez stravy a nechci aby přistýlky byly postele nad sebou - což jsou skoro všude, kde nabízí ubytování pro 4 osoby. Ten hotel v Chersonissos má být bokem a hlavně - jsou to 2 propojené pokoje. Hotel se jmenuje Albatros . Zatím jsme s dětma nikde letecky nebyli,tak jsem netušila, že když má člověk 2 děti, tak je problém něco sehnat pokud nechci super luxusní hotel za super luxusní cenu.
Ahoj,
na internetu existuje řada stránek, na kterých jsou uváděna hodnocení hotelů napsaná lidmi, kteří je opravdu navštívili. Do vyhledávače stačí zadat recenze hotelů a objeví se opravdu spousta odkazů (napři. www.provereno.cz). Jistě, jedná se o soukromé názory lidí a ty se vždy různí. Někdo je rád, že měl v blízkosti hotelu do noci dunící diskotéku, protože se skvěle bavil, a jiný z toho šílel, protože z migrény po celou dobu pobytu nevyšel. Ale určitě je zajímavé přečíst si názory lidí, kteří daný hotel navštívili, protože sdělení v katalozích cestovních kanceláří jsou často zavádějící.
Jinak, bohužel, obecně platí, že v nabídkách cestovních kanceláří se přestávají objevovat ty tzv. „normální hotely“. Buď nabízejí apartmány bez jídla nebo superluxusní resorty, kde se ovšem běžný občan cenově nechytá. Program all inclusiv je v poslední době velkým trendem. Jen pozor na jednu věc. Programy all inclusiv často nabízejí i méně kvalitní hotely - cena se sice díky plné penzi vyšplhá hodně vysoko, ale kvalita tomu rozhodně neodpovídá.
Eva
My sme boli minuly rok na Zakyntose a bolo to super. Nadherna dovolenka.
Pozvolny vstup do mora, krasny ostrov, klima. Vsetko bolo perfis ![]()
S detmi idealna dovolenka.
Ahoj Evi,
vypada to, ze jsi odbornik na slovo vzaty! Neznas nahodou take ostruvek Santorini? (myslim,ze se to tak pise) Chteli bysme se tam vydat nekdy na konci leta, kdy bude prckovi skoro 1,5 roku. Diky