Dovolená ve zkušební době

Anonymní
1.8.18 12:44

Dovolena ve zkusebni dobe

Dala jsem v praci vypoved, kdy pracovni pomer skonci s koncem zkusebky. Mam za ty 3 mesice narok na nejakou dovolenou? Dekuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Verun83
1.8.18 12:51

ve zkušební době nemáš nárok na dovolenou

• Citovat
  • Upravit
4043
1.8.18 12:52

Ano, za odpracovanou dobu mas narok na dovolenou pro rata, tj ve tvem pripade na 1/4 rocniho naroku dovolene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
1.8.18 12:52
@Verun83 píše:
ve zkušební době nemáš nárok na dovolenou

Jak to ze ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
1.8.18 12:58
@kat kat píše:
Jak to ze ne?

Po zkusebni dobe ano, ale ona se pta, zda si behem zkusebni doby muze vybrat dovolenou. Na tu ma narok po odpracovani 60 dni, tzn az po zkusebce a to uz tam nebude. Takze ji to zrejme proplati.

• Citovat
  • Upravit
4043
1.8.18 13:00

Narok na dovolenou vznika po odpracovani 60 dni, takze pokud toto splnujes, mas na dovolenou narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2898
1.8.18 13:01

Nárok na dovolenou vzniká po 60 odpracovaných dnech v daném kalendářním roce. Nevím, zda to mohou být i dny odpracované v předchozí práci, nebo jen v té aktuální. Nárok na dovolenou vzniká tak, že za 30 odpracovaných dnů náleží 1 den dovolené (nepíšu o situaci, kdy firma nabízí víc týdnů dovolené, než kolik udává zákon). Možná bys tedy mohla mít nárok na 2-3 dny dovolené. Ale 100% to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
1.8.18 13:02
@Verun83 píše:
Po zkusebni dobe ano, ale ona se pta, zda si behem zkusebni doby muze vybrat dovolenou. Na tu ma narok po odpracovani 60 dni, tzn az po zkusebce a to uz tam nebude. Takze ji to zrejme proplati.

Jo takhle to myslis, no jasne, proplati ji to, na co ma narok :) Takze prakticky proste po konci zkusebky (tj po ukonceni PP) tech cca 5-6 dni nebude uz pracovat, ale dostane je zaplacene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
1.8.18 13:04
@Melpel píše:
Nárok na dovolenou vzniká po 60 odpracovaných dnech v daném kalendářním roce. Nevím, zda to mohou být i dny odpracované v předchozí práci, nebo jen v té aktuální. Nárok na dovolenou vzniká tak, že za 30 odpracovaných dnů náleží 1 den dovolené (nepíšu o situaci, kdy firma nabízí víc týdnů dovolené, než kolik udává zákon). Možná bys tedy mohla mít nárok na 2-3 dny dovolené. Ale 100% to nevím.

Kde jsi vzala, ze za odpracovanych 30 dni vznika narok na 1 den dovolene? Pri beznem uvazku je ze zakona narok na 20 dni dovolene za rok, tj cca 1,7 dne za mesic (coz je bezne 20-22 pracovnich dni), takze za 3 mesice to dela 5 dni dovolene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2898
1.8.18 13:24

@kat kat To o těch 30 dnech mi řekli v práci, když jsem si chtěla čerpat dovolenou ve zkušební době. Možná to mělo být 30 dní, a ne 30 odpracovaných dní, protože to by spíš odpovídalo zákonnému nároku. No, už jsem se setkala s tím, že i lidi, kteří by tomu měli rozumět, podají špatnou informaci, takže jestli je to s těmi 30 dny jinak, omlouvám se - napsala jsem, co mi tvrdili v práci. Mně stačil jen jeden den dovolené, ten jsem dostala, tak jsem to dál nezkoumala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101812
1.8.18 13:33
@Verun83 píše:

Pokud ji zaměstnavatel umožní čerpání, tak si je klidně může vybrat, nikde není stanoveno, že by dovolená šla vybírat až ve chvíli, kdy na ni vznikne nárok, to bys těžko mohla jet třeba v únoru na týden na lyže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Irenahlava
1.8.18 13:34

máš právo za každý odpracovaný měsíc na poměrnou dovolenou, já to měla třeba měsíc = 2,5 dne

• Citovat
  • Upravit
4043
1.8.18 13:38

@Melpel
Ani 30 kalendarnich dni porad neodpovida naroku 1 dne dovolene. To by delalo 12 dni rocne, ale ze zakona je 20.
Cerpat dovolenou behem zkusebni doby neni uplne obvykle a zamestnavatel to nemusi povolit, nicmene narok na ni vznika (tedy za podminky odpracovani 60 dni v kalendarnim roce) stejnou rychlosti behem zkusebni doby jako po ni, tj. tech 20 dni/rok a v mnoha firmach vice (typicky 25 dni/rok). Skoda, ze se lide neinformuji…pritom v dobe internetu mame zakonik prace (i jeho zjednoduseny vyklad) je k dispozici jako na stribrnem podnose..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Irenahlava
1.8.18 13:43
@kat kat píše:
@Melpel
Ani 30 kalendarnich dni porad neodpovida naroku 1 dne dovolene. To by delalo 12 dni rocne, ale ze zakona je 20.
Cerpat dovolenou behem zkusebni doby neni uplne obvykle a zamestnavatel to nemusi povolit, nicmene narok na ni vznika (tedy po zminenem odpracovani 60 dni v kalendarnim roce) stejnou rychlosti behem zkusebni doby jako po ni, tj. tech 20 dni/rok a v mnoha firmach vice (typicky 25 dni/rok). Skoda, ze se lide neinformuji…pritom v dobe internetu mame zakonik prace (i jeho zjednoduseny vyklad) je k dispozici jako na stribrnem podnose..

Přesně, proto je to také dovolená na zotavenou za odvedenou práci a náročnost v zaměstnání, akorát není u nás běžné tuto dovolenou čerpat ve zkušebce, protože se každý bojí, že mu jí neprodlouží, ale třeba já nastupovala kdysi v červnu, byla horka jako nyní, v kanclu bez klimetizase a normálně jsem si dovolenou dva nebo tři dny v srpnu vybrala, abych z léta něco měla … a smlouvu prodloužili … je to o domluvě, ale nárok tam vždy je

• Citovat
  • Upravit
2898
1.8.18 13:53

@kat kat Vím, že neodpovídá, však nic takového nepíšu, jen že se to víc blíží. Prostě mi to ta paní řekla blbě. Pro mě to ovšem význam nemělo, já potřebovala 1 den, ten jsem dostala a tím to pro mě skončilo, jinak si info na internetu v případě nesrovnalostí samozřejmě dohledávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat