DPČ a Úřad práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Na DPČ si můžeš vydělat maximálně polovinu minimální mzdy a hlásit je to potřeba hned ten den, od kdy je uzavřena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem evidována na úřadu práce a mám možnost si přivydělat formou dohody o pracovní činnosti. Vím že je teď nově, že když budu mit DPP, že už nemůžu být evidována, ale jak je to s DPČ? Kolik si maximálně mužu vydělat a dokdy se to musi nahlásit?
Na DPČ si můžeš vydělat max. 5500,– hrubého, tj. polovina min. mzdy.
Nahlásit ihned - určitě dříve, než nastoupíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co jsem tak vyčetla, tak maximálně 5500 Kč/ měsíc ale nebudeš mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Stát za tebe bude platit jen zdravotní pojištění. Někdo určutě bude vědět přesně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám po rodičovské dovolené a tu pětiměsíční podporu jsem už vybrala. Já jsem četla něco o tom, že snad od 2500 Kč si už ale musim platit sama zdravotní?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Já mám po rodičovské dovolené a tu pětiměsíční podporu jsem už vybrala. Já jsem četla něco o tom, že snad od 2500 Kč si už ale musim platit sama zdravotní?
Při DPČ nad 2500,– se sice zdravotní strhává (i sociální), ale při evidenci na ÚP nemusíš doplácet zdrav. pojištění do minimální povinné výše, zdravotní za tebe platí stát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dpč a úp
Dobrý den, chci se zeptat.Jsem vedená na úp a beru hmotku. Teď dostanu dpč ze kterého mi bude strhaváno soc a zdrav pojištění a zbytek by měl platit asi zaměstnavatel. Chtěla bych se z úp vyřadit. Když stejně soc a zdrav nebudo za mě platit Ale nevím jestli nebude problém s hmotkou? Ale budu mít aspoň Dpč. Mám dvě děti 15 a 19 let studující. Nevíte prosím neněkdo jak to je? Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fysn No, pokud řešíš vyloučení z UP na vlastní žádost, tak to znamená, že máš tu DPČ maximálně na polovinu minimální mzdy a tedy počítej s tím, že si ze svého budeš doplácet zdravotní do minimální mzdy. Tedy reálně to odvede zaměstnavatel, ale strhne to tobě, takže už z toho důvodu bych se neodhlašovala. Jako když pracuješ, tak na hmotku na UP být nemusíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fysn píše:
Dobrý den, chci se zeptat.Jsem vedená na úp a beru hmotku. Teď dostanu dpč ze kterého mi bude strhaváno soc a zdrav pojištění a zbytek by měl platit asi zaměstnavatel. Chtěla bych se z úp vyřadit. Když stejně soc a zdrav nebudo za mě platit Ale nevím jestli nebude problém s hmotkou? Ale budu mít aspoň Dpč. Mám dvě děti 15 a 19 let studující. Nevíte prosím neněkdo jak to je? Děkuji.
Sociální pojištění ÚP neplatí za nikoho a zdravotní za tebe doplácet bude. DPČ oznam ihned, jakmile ji budeš mít a z evidence jsi povinna se odhlásit, pokud budeš mít mzdu vyšší, než polovinu minimální mzdy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já ještě právě nevím jestli tu dpč budu mít na polovinu minimální mzdy.Jde o to, že už nechci být na úp vedena. Nabízejí mi různá poradenství, které trvají i osm dní. Místo toho můžu být v práci, ale na úp mi řekli, že na prvním místě je úp jinak že mě vyřadí. Na hmotce se mě vždy ptají kdy jdu na úp. Takže mám obavy, jak by to teda bylo, kdybych se z úp odhlásila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fysn Tak nejdříve zjisti tu DPČ a podle toho se uvidí, pokud bude nad polovinu, tak se stejně odhlásit musíš a bylo by to vyřešeno. Akorát je potřeba tu DPČ nahlásit nejpozději ten den, od kdy ji máš.
A jinak doteď si žádnou práci neměla, tak je celkem logické, že tě posílají na různá poradenství, o tom, že bys měla ID nepíšeš, děti máš velké, takže fakt není důvod, proč bys neměla pracovat a jen pobírat dávky, tak se prostě snaží tě na tu práci nějak připravovat…
Příspěvek upraven 13.10.17 v 10:02
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Vrtá mi hlavou, že by měl ÚP práce přednost i před legálně sjednanou a na ÚP oznámenou DPČ. Nevíš, jak to je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Jo, má, je to přímo v zákoně o zaměstnanosti… tipuju, že je cílem tahle zaměstnání při registraci na UP omezovat.
§ 25
(3) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání
- výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo
- výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.
Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti, a ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. V případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají.
(5) Podmínkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání je, že výkon činností uvedených v odstavci 3 není překážkou pro poskytování součinnosti krajské pobočce Úřadu práce při zprostředkování vhodného zaměstnání a pro přijetí nabídky vhodného zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@eumedon
Zákon o zaměstnanosti, § 25
(5) Podmínkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání je, že výkon činností uvedených v odstavci 3 není překážkou pro poskytování součinnosti krajské pobočce Úřadu práce při zprostředkování vhodného zaměstnání a pro přijetí nabídky vhodného zaměstnání.
No dobře, ale na druhou stranu by ten požadavek součinnosti neměl jít až tak daleko, že by fakticky bránil výkonu pracovní činnosti podle legálně sjednané a ÚP oznámené DPČ.
Jasně, že například výběrové řízení na pracovní pozici na pracovní poměr, zprostředkované ÚP, by mělo přednost před přivýdělkem, ale poradenství trvající 8 dní? Co je účelnější z hlediska opětovného zapojení uchazeče do pracovního procesu? Ta pracovní činnost na dohodu, nebo to poradenství?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jsem evidována na úřadu práce a mám možnost si přivydělat formou dohody o pracovní činnosti. Vím že je teď nově, že když budu mit DPP, že už nemůžu být evidována, ale jak je to s DPČ? Kolik si maximálně mužu vydělat a dokdy se to musi nahlásit?