DPČ a Úřad práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
101504
13.10.17 10:42

@eumedon No, ono taky nevíme, jak dlouho je zakladatelka na UP a hlavně zatím žádnou DPČ na UP nedoložila, jen per huba tvrdí, že nějakou bude mít, takže je dost dobře možné, že to zatím úřednice berou s rezervou a pokud ji opravdu přinese, tak ji nikam nepošlou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
13.10.17 10:59

Doteď jsem měla dohodu o provedení práce. Teď budu mít dpč. Samozřejmě, že chci hpp a nepobírat hmotku, ale tady, kde pracuji mi to neumožní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
13.10.17 11:18

@Fysn My se bavíme o komunikaci s úřadem práce. Zkus to nejdřív vykomunikovat, než se budeš odhlašovat.

V jiném vlákně jsem totiž narazil na případ až neuvěřitelné nekomunikace ze strany uchazečky: Nepovažovala za nutné oznámit ÚP své pracovní omezení (zdravotní důvody), sušila doma potvrzení o lékaře, aniž by ÚP o něm věděl, když dostala nabídku na výběrové řízení zprostředkované ÚP, tak prý odmítla (ze zdravotních důvodů, ale to v tom odmítnutí neuvedla, protože se prý na to nikdo neptal), teď prý týden nespí, protože ji čeká řízení o vyřazení z evidence a když jsem jí připomněl její povinnosti (například oznámit a doložit to zdravotní omezení), tak jsem ještě dostal sodu, že prý poučuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
13.10.17 12:42

Tak už teda vím, jak to bude s tou dpč. Soc a zdrav se z toho samozřejmě platí. Jinak příjem z dpč budu mít prý každý měsíc jiný. Jednou to může být 2500 a potom třeba i 5500.Tak by mě zajímalo jestli má cenu zůstavat na úp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
13.10.17 12:50

@Fysn Tak obě částky jsou do poloviny minimální mzdy, tedy ano, z hlediska financí má smysl zůstávat na UP. A vlastně i z hlediska toho, že taková DPČ nevyhovuje kategorii „vhodné zaměstnání“ tak jak ji stanovuje zákon o zaměstnanosti a tedy by klidně mohl být problém s hmotnou nouzí, protože nehledáš nic lepšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
13.10.17 14:02

Hledám lepší práci. Moc ráda bych na hpp abych měla klid, ale zatím bezúspěšně. Stejně, když mi potvrdí příjem 5500 tak mi to sociálka stáhne. Je to přesně částka kterou dostávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4192
13.10.17 17:40
@eumedon píše:
No dobře, ale na druhou stranu by ten požadavek součinnosti neměl jít až tak daleko, že by fakticky bránil výkonu pracovní činnosti podle legálně sjednané a ÚP oznámené DPČ.Jasně, že například výběrové řízení na pracovní pozici na pracovní poměr, zprostředkované ÚP, by mělo přednost před přivýdělkem, ale poradenství trvající 8 dní? Co je účelnější z hlediska opětovného zapojení uchazeče do pracovního procesu? Ta pracovní činnost na dohodu, nebo to poradenství?

Jenomže ono jde i to, že někteří uchazeči dělají x měsíců (či let) na dohody oficiálně za směšné částky, ale všichni tuší, že si bokem vydělají mnohem víc. Takže zapojení do různých poradenství, projektů ve výsledku nejednou dospěje k tomu, že najednou uchazeč přinese pracovní smlouvu (najednou to jde, že) nebo evidenci sám ukončí, jen aby se nemusel účastnit.
Do poradenství jsou zapojení většinou právě dlouhodobě nezaměstnaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
18.1.19 15:59

Úřad práce a DPČ

Zdravím, a obnovuji diskuzi. Chci se zeptat, když jsem na ÚP, podporu už nedostávám, a přivydělávala bych si na DPČ, tak kdo by za mě platil zdravotní (a sociální?)? ÚP nebo zaměstnavatel?..
A pokud bych se z ÚP odhlásila a dělala tu samou DPČ, tak to bude platit zaměstnavatel, nebo já sama…? Díky za info..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
18.1.19 16:39

@spiritt Při výdělku do 3000,– se z DPČ sociální a zdravotní neplatí a tedy by za tebe zdravotní platil UP. V rozmezí 3000,– - polovina minimální mzdy se jak sociální tak zdravotní z DPČ sthává, ale můžeš být na UP, tedy UP doplácí zdravotní do minima. Od půlky minimální mzdy o celé se ti taky strhává, ale ještě se ti navíc strhne ten doplatek do minima a na UP už být nesmíš. A jak máš víc jak minimální mzdu, tak už je to s odvody stejné jak u jakéhokoli HPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
18.1.19 16:42
@spiritt píše:
Zdravím, a obnovuji diskuzi. Chci se zeptat, když jsem na ÚP, podporu už nedostávám, a přivydělávala bych si na DPČ, tak kdo by za mě platil zdravotní (a sociální?)? ÚP nebo zaměstnavatel?..
ÚP za nikoho zdravotní pojištění neplatí. Za uchazeče o zaměstnání, evidované na ÚP, platí zdravotní pojištění stát. Pokud uchazeč současně pracuje na DPČ, pak v měsících, ve kterých jeho mzda dosáhne aspoň 3000 Kč (pro rok 2019) za něj odvádí zdravotní pojištění také zaměstnavatel.
@spiritt píše:
A pokud bych se z ÚP odhlásila a dělala tu samou DPČ, tak to bude platit zaměstnavatel, nebo já sama…? Díky za info..

V měsících, ve kterých hrubá mzda nedosáhne 3000 Kč, sama, v měsících, ve kterých dosáhne aspoň 3000 Kč, zaměstnavatel.

https://www.podnikatel.cz/…-vyhodnejsi/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
21.1.19 17:04

@j.a.n.i1 @eumedon Díky. Takže pokud bych si na DPČ vydělala dejme tomu max. 6000 měsíčně, tak se mi vyplatí zůstat evidovaná na ÚP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
21.1.19 17:55

@spiritt tJo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
21.1.19 18:21

Omlouvám se za tolik otázek - a kdyby byl výdělek vyšší než ta polovina průměrné mzdy, tak by zase bylo lepší jít na DPP a odhlásit ze z pracáku..? Ale oni se tyhle „brigády“ stejně asi nezapočítávají na důchod, takže to dlouhodobé řešení asi není ,že …?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.19 14:55

Dotaz

Ahoj holky, brzy mě bude čekat úřad práce. Momentálně mám k rd malou brigádu, bohužel na DPP. Vydělám si měsíčně čistého 2500kč, nic víc. Poloviční úvazek bohužel nejde, máme plný stav a já na jednu stránku odcházet nechci, mám to tam ráda. Momentálně to řeším z dlouhodobého hlediska, počítám tak rok, max dva, kdy budu nucena být doma. Jelikož naše dítě je stále nemocné a pomoc žádná. Tak jsem ráda, když si mohu na chvilku odpočinout těch pár hodin v měsíci. Teď jde ale o to, že jsem slyšela, že s DPP mě nezaevidují na úřad práce. A já budu nucena si platit zdravotní, což se mi prostě dost nevyplatí. Chtěla jsem se zeptat, když by zaměstnavatel dal smlouvu na DPČ a s tímto malým výdělkem, musel by za mě odvádět zdravotní? Někde čtu, že ne, teď zas že jo. Tak já nevím 😖 To by hradil ÚP?

• Citovat
  • Upravit
101504
22.1.19 15:04

Tak můžeš byt osoba pecuji o dítě, ne. UP je pro ty co hledaji praci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat