DPČ nebo zůstat na HPP?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
No, na DPČ nemáš ty nároky co na pracovní poměr, například dovolená musí být sjednaná přímo ve smlouvě, nemáš nárok na OČR, mohou tě jednoduše vyhodit. Ideální by bylo, pokud by nabídli poloviční úvazek, ale pracovní poměr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Já to teď mám podobné, také si dodělám zdrávku. Dělám v sociálních službách a už jsem si musela stáhnout úvazek na půlku, celý bych nezvládla ani náhodou a jsem rozhodnutá od září skončit úplně a přejít někam na oddělení. Zvaž jestli budeš stíhat všechnu tu nařízenou praxi, jestli by ti třeba tu práci na dětském neuznali jako část praxe atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejde jen tak říct, jestli se to vyplatí nebo nevyplatí. Pokud ti tam uznají praxi, tak to je k nezaplacení. Ale jinak je to „brigadnicka“ smlouva. Záleží jak bude napsaná, jelikož veškerá „dovolená“, neschopenka, OCR apod. Může jen znamenat, že ti nevypisi směny a jsi jen tak doma.
@j.a.n.i1 píše:
No, na DPČ nemáš ty nároky co na pracovní poměr, například dovolená musí být sjednaná přímo ve smlouvě, nemáš nárok na OČR, mohou tě jednoduše vyhodit. Ideální by bylo, pokud by nabídli poloviční úvazek, ale pracovní poměr.
Podle mě je, stejně jako na nemocenskou. Při splnění podmínek. Jelikož při tom úvazku co mít bude si nemocenské z toho platiti bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:Podle mě je, stejně jako na nemocenskou. Při splnění podmínek. Jelikož při tom úvazku co mít bude si nemocenské z toho platiti bude.
Paragraf 39 zakona o nemocenskem pojištění
(5) Nárok na ošetřovné nemají
- příslušníci,
- zaměstnanci činní na základě dohody o pracovní činnosti a zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce,
- domáčtí zaměstnanci,
- dobrovolní pracovníci pečovatelské služby,
- odsouzení ve výkonu trestu odnětí svobody zařazení do práce a osoby ve výkonu zabezpečovací detence zařazené do práce,
- pojištěnci, kteří jsou žáky nebo studenty, ze zaměstnání, které spadá výlučně do období školních prázdnin nebo prázdnin,
- zaměstnanci účastní pojištění z důvodu výkonu zaměstnání malého rozsahu,
- zahraniční zaměstnanci,
- členové kolektivních orgánů právnické osoby uvedení v § 5 písm. a) bodě 18.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 aha, takže to mají takto vyloučené extra v paragrafu. Zase jsem o něco chytřejší. Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poraďte. Mám HPP, standartní plat ale málo času na dítě a na studium (Chybí mi ještě dva roky). Pracuji v nemocnici, na LDN oddělení. Práce je to těžká a fyzicky i psychicky náročná. Studuji dětskou sestru, mám teď příležitost jít na dětské ale dokud nedostuduji, pouze na DPČ a směny asi jako na poloviční úvazek. Hodně nad tím uvažuji a nevím, zda obětovat polovinu peněz co vydělávám teď a nebo získat čas na vše. Mám přítele, tedy s penězi bysme nějak vyšli. Ale na DPČ jsem nikdy nepracovala a nevím, zda se mi to vyplatí. Co byste upřednostnily vy? Anonym z důvodu kolegyň.