Drahé energie

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1137
2.8.22 15:22

Drahé energie

Zdravím a prosím ty, co tomu alespoň trochu rozumí, aby se vyjádřili. Já už mám z toho žaludeční vředy a asi už nemám zdravý náhled.

V současné době máme plyn ( topení + voda + vaření) a elektřinu - zbytek. Cenu plynu máme fixovanou jen do listopadu, elektřinu ještě 2 roky. Je rozumné instalovat elektrický kotel namísto plynového? Rodiče můžou ještě 2 roky topit pevnými palivy. Budou na tom v budoucnu podle vás lépe lidi, co mají pouze elektřinu? Je rozumné s plynem skoncovat? Máme rodinný dvougenerační dům, o náklady se dělíme s rodiči, ale jednou na to budeme sami, žejo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20857
2.8.22 15:32

Pokud jen elektřinu, tak spolu s panely na střechu a bateriovým úložištěm. Jinak to nebude žádná výhra.

Jinak v listopadu se připrav i na 3× tolik cenu ;)

Tepelné čerpadlo pro celý RD by bylo nejvýhodnější+panely na střechu.

Nebo ohřev vody a přitápění přes fototermicke panely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
2.8.22 15:40

No s fotovoltaikou jsme počítali, ale po konzultacích bohužel vyšlo najevo, že na naši střechu to nelze kvůli jejimu materiálu, takže leda na fasádu, ale tam se panelů tolik nevejde. Jsem z toho dost zklamaná. Co se týče čerpadla tak uvažujeme, ale: údajně v tuhé zimě nevyprodukuje tolik tepla a je vhodný i záložní zdroj - krbová kamna apod. Vzhledem k nejistotě s plynem a asi jeho zdražení se snažíme dobrat toho, jestli to zatím nechat být, nebo jestli pro nás bude přechod na elektriku sice drahý, ale pořád levnější než el.+ plyn. Byl by kotel a bojler zvlášť pro každé patro (4+1).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
2.8.22 15:46

Taky nám na podzim končí tříletá fixace plynu a máme z toho osypky. Na druhou stranu mi přijde unáhlené vyhodit hromadu peněz do instalace nového elektrického kotle, sporáku, bojleru. Zatím jsem přesvědčená, že se to nevyplatí, protože i ta cena elektřiny letí vzhůru. Nejde nějak vymyslet, jak využít v domě teplo z tuhých paliv i ve vaší části domu? Sporák ani bojler toho plynu nesežerou žádné závratné množství, ale topení si pápne fakt hodně. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
2.8.22 15:47

Rodiče mají též dvougeneracni. bydli tam švagrová s rodinou. jedou na dřevo celý barák a pojedou takto tak dlouho, co zdraví bude sloužit. Dřevo je pořád nejlevnější vytapeni. Já bych investovala do kotle na štěpku, vodu ohřívala elektřinou a případně dala fotovoltaiku časem. Ale u té fotovoltaiky bych na truc nespěchala, věřím, že za rok budou ty technologie zcela jinde. Investovala bych do zateplení domu a minimalizaci tepelnych ztrát. rodicum říkám, že si mají zateplit aspoň štítovou stranu domu.neni nutné oblepovat celý dům, ale ty chladnější strany.otec je vodar, vytápí celé město, a tepelná čerpadla za super způsob vytápění nepovažuje. ma své limity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20857
2.8.22 15:56

@SibyllaTrelawney @Petule030 úplně jednoduše se podívejte na cenu v poslední faktuře co máte za plyn a teďka jsou ceny kolem 3000-5000 za MWh, když budete mít štěstí, tak budete mít ještě cenu pod 3000,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
2.8.22 17:02

Podle mne je to jen zátěžový test, co si lidé nechají líbit bez brblání. Každému je snad jasné, že do nekonečna to takto nepůjde. Až lidé nebudou mít peníze, vyjdou do ulic. Už teď se oprávněně brblá na Ukrajince.

No a co se týče toho plynu, tak rozhodně bych nesázel na jeden druh energie. Elektřina je fajn, ale každou chvilku zafouká, popadají stromy na vedení a v některých lokalitách jsou i několik dní bez elektřiny.

@SibyllaTrelawney píše:
Zdravím a prosím ty, co tomu alespoň trochu rozumí, aby se vyjádřili. Já už mám z toho žaludeční vředy a asi už nemám zdravý náhled.V současné době máme plyn ( topení + voda + vaření) a elektřinu - zbytek. Cenu plynu máme fixovanou jen do listopadu, elektřinu ještě 2 roky. Je rozumné instalovat elektrický kotel namísto plynového? Rodiče můžou ještě 2 roky topit pevnými palivy. Budou na tom v budoucnu podle vás lépe lidi, co mají pouze elektřinu? Je rozumné s plynem skoncovat? Máme rodinný dvougenerační dům, o náklady se dělíme s rodiči, ale jednou na to budeme sami, žejo…
  • Citovat
  • Upravit
20857
2.8.22 17:12
@Prostě Vodnář píše:
Podle mne je to jen zátěžový test, co si lidé nechají líbit bez brblání. Každému je snad jasné, že do nekonečna to takto nepůjde. Až lidé nebudou mít peníze, vyjdou do ulic. Už teď se oprávněně brblá na Ukrajince.No a co se týče toho plynu, tak rozhodně bych nesázel na jeden druh energie. Elektřina je fajn, ale každou chvilku zafouká, popadají stromy na vedení a v některých lokalitách jsou i několik dní bez elektřiny.

Proto panely a úložiště.

A tím že lidé vyjdou do ulic se budou mít líp? Najednou budou mít víc peněz? Doporučuji sledovat situaci na Srí Lance, ať lidi vědí do čeho jdou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
2.8.22 17:33

@Cenarius Jenže prostě ty panely všude nejdou, bohužel. Viz náš dům… Nakonec asi půjdeme alespoň do několika na fasádě, asi lepší jak drátem do oka. 🙄

Za příspěvky děkuju, průběžně pročítám, pište všechny názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11792
2.8.22 17:52
@Cenarius píše: úplně jednoduše se podívejte na cenu v poslední faktuře co máte za plyn a teďka jsou ceny kolem 3000-5000 za MWh, když budete mít štěstí, tak budete mít ještě cenu pod 3000,–.

Nám teď přišel dopis od dodavatele elektřiny (AZ Energies), že od září zdražují na 7350,– Kč za MWh, vysoký i nízky tarif stejně. :zed: A fakt nevím, jestli je šance dostat se jinde na nižší cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20857
2.8.22 18:09
@SibyllaTrelawney píše:
@Cenarius Jenže prostě ty panely všude nejdou, bohužel. Viz náš dům… Nakonec asi půjdeme alespoň do několika na fasádě, asi lepší jak drátem do oka. 🙄Za příspěvky děkuju, průběžně pročítám, pište všechny názory.

Ještě je varianta střešních tašek přímo. Nebo panely někam na garáž/pergolu/zahradu? Blbý jsou teďka termíny, který jsou beznadějně rozebraný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
2.8.22 18:38
@SibyllaTrelawney píše:
@Cenarius Jenže prostě ty panely všude nejdou, bohužel. Viz náš dům… Nakonec asi půjdeme alespoň do několika na fasádě, asi lepší jak drátem do oka. 🙄Za příspěvky děkuju, průběžně pročítám, pište všechny názory.

Ted jsem videla panely dane na pergole u domu, hadam, ze z podobneho duvodu, jako u vas. Neslo by?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
2.8.22 18:44
@Titty píše:
Nám teď přišel dopis od dodavatele elektřiny (AZ Energies), že od září zdražují na 7350,– Kč za MWh, vysoký i nízky tarif stejně. :zed: A fakt nevím, jestli je šance dostat se jinde na nižší cenu.

To mate drahy 8o Mne ted skončila fixace u E.onu a jsem nove na 4900 ve VT, NT radove nizsi. Ale psali, ze to jako stavajici zakaznici mame jeste za „lepsi“ ceny, takze zda toto nabidnou i novym netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
2.8.22 18:46

Jenže pokud EU schválí své plány a skutečně zařadí Lithium na seznam toxických látek, čemuž věřím, že to udělá, pak se ty solární elektrárny nevyplatí. Vsadím se, že likvidace baterií nebude nic levného. Dnes se vykupují. Krom toho cena pořádné solární elektrárny na rodinný dům též není pro každého. Lidé zase začnou topit petkama.

Takže lidé mají držet hubu a nechat si všechno líbit od pár jedinců, kteří na jejich úkor budou vymýšlet nové a nové zdaňování, jen aby oni mohli stále více a více krást… Hm, taky názor.

@Cenarius píše:
Proto panely a úložiště.A tím že lidé vyjdou do ulic se budou mít líp? Najednou budou mít víc peněz? Doporučuji sledovat situaci na Srí Lance, ať lidi vědí do čeho jdou…

Nejen termíny, ale už se improvizuje i s díly. Třeba kvalitní střídače jsou beznadějně pryč.

@Cenarius píše:
Ještě je varianta střešních tašek přímo. Nebo panely někam na garáž/pergolu/zahradu? Blbý jsou teďka termíny, který jsou beznadějně rozebraný.
  • Citovat
  • Upravit
1137
2.8.22 21:52

@Cenarius @Villanelle Jo, uvažujeme i takto, akorát na pergolu se vejdou tak 3… na ru střechu vůbec, tu máme novou 2 roky, stála balík a nelze do ní cokoliv vrtat nebo jinak upevňovat, takže ty panely leda pergola a konstrukce na fasádu, to zvažujeme. Ale spotřebu domu to stejně nepokryje, ale aspoň nějaké přilepšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný