Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám šílené stavy někdy je dobré někdy blbě… Mám AD vlastně je chci brát ale hrozně se bojím vedlejších účinků, bojím se že mi ty prášky ublíží, máte prosím pro mě nějakou motivaci jak je začít brát a po kterých sáhnout? Dostala jsem před Vánoci citalopram Teva… A v lednu Asentru 50 u té mám začít 4, dny půlku… Jako mladší jsem měla vedlejší účinky z léků na bolest proto se bojím to brát… Ale chci začít chci se zbavit úzkosti a všeho okolo… Sama to asi nedám…
@ElissHook píše:
Mám šílené stavy někdy je dobré někdy blbě… Mám AD vlastně je chci brát ale hrozně se bojím vedlejších účinků, bojím se že mi ty prášky ublíží, máte prosím pro mě nějakou motivaci jak je začít brát a po kterých sáhnout? Dostala jsem před Vánoci citalopram Teva… A v lednu Asentru 50 u té mám začít 4, dny půlku… Jako mladší jsem měla vedlejší účinky z léků na bolest proto se bojím to brát… Ale chci začít chci se zbavit úzkosti a všeho okolo… Sama to asi nedám…
Ahoj, taky jsem se bála nasadit první AD, ale nakonec mi bylo tak zle, že mi už nějaké potencionální NÚ byly jedno. Asentra je docela dobře snášené AD, berou ji i děti. Ze začátku můžeš mít třeba trochu nevolnosti atd., ale taky nemusíš. Já Asentru brala 300 mg denně a NÚ jsem neměla žádné. Akorát mi tedy moc nezabrala… pokud máš začínat na 25 mg ty 4 dny, tak to je fakt pidi dávka, neboj se dopředu. A chodíš i na terapii? Držím moc palce.
Beru uz roky AD a zadne vedlejsi negaticni ucinky jsem nezaznamenala.
No mas sahnout po tech, co ti predepsal doktor a podle navodu. Ale nejako udobu trva nez zaberou. Vetsinou kolem 3 tydnu.
@Lollitka nene nechdim nikam právě… No mě obvodní předepsal citalopram Teva a musela se podívat na EKG… Tak se ho bojím brát mám teda srdce v pořádku jo ale bojím se Baham nad tou Asentrou tu mi daly na pohotovosti jsem tam šla že mě bolí na prsou udělala EKG a napsala mi Asentru leží mi doma od ledna
@ElissHook píše:
@Lollitka nene nechdim nikam právě… No mě obvodní předepsal citalopram Teva a musela se podívat na EKG… Tak se ho bojím brát mám teda srdce v pořádku jo ale bojím se Baham nad tou Asentrou tu mi daly na pohotovosti jsem tam šla že mě bolí na prsou udělala EKG a napsala mi Asentru leží mi doma od ledna
No já si myslím, že nejvhodnější AD umí posoudit psychiatr, ev. obvoďák může nějaká předepsat, psychiatři mají teď dost veliké objednací lhůty většinou. Citalopram jsem taky brala a v pohodě. To EKG se někdy kontroluje, myslím, že mimo jiné i kvůli riziku prodloužení QTc intervalu na EKG, to sice dělají spíše antipsychotika, ale i některá AD. Já třeba beru AD a troje AP a psychiatrička mě posílá na kontroly EKG. Ale zatím jsem to měla, ťuk ťuk, vždycky v pořádku. Ty jsi EKG měla opakovaně v pořádku, tak bych se nebála, navíc máš brát jen jeden lék. A začínáš opravdu malou dávkou, což je dobře. Kdyby cokoliv, můžeš vysadit. Neboj, držím palce.
No zkusím si vzít tu Asentru máte někdo zkušenosti mám počáteční dávku 25 jak bylo vám a kdy se dostavil účinek?
@ElissHook píše:
No zkusím si vzít tu Asentru máte někdo zkušenosti mám počáteční dávku 25 jak bylo vám a kdy se dostavil účinek?
Vezmi. Já začínala snad rovnou na 100 mg a nic mi nebylo. Dostala jsem se až na 300 mg. Jinak obecně se uvádí, že první týden až dva může být zhoršení a zlepšení nastává od 3. týdne (ale u někoho i za 2 měsíce), chce to vydržet, pokud to lze. U mě se ale účinek úplně nedostavil, měla jsem ji, ještě s jinými léky, na OCD a úzkosti obecně. Snad tobě pomůže, držím palce.
No a co že se bojíš? Všichni se něčeho bojíme. Odvaha není se nebát, ale nepodlehnout tomu strachu a udělat, co je potřeba.
Prostě se na ten strach vykašli, ignoruj ho a užívej léky tak jak máš. Kdyby si k tomu chodila k psychiatrovi a byla v psychoterapii, tak k tomu máš podporu.
No a co že ti bude chvíli nepříjemně, už teď ti je zle a jen se to zhodšuje. Když začneš užívat léky a najdeš si odbornou pomoc, tak to sice pár týdnů nebude procházka růžovým sadem, ale pak se to zlepší.
Teď ti je zle a jen se to zhoršuje, když nezačneš brát léky, bude to horší a horší, posléze klidně můžeš skončit v léčbeně a především čím déle budeš odkládat léčbu, tím těžší bude to zvládnout.
To že se něčeho bojíš není důvod to neudělat.
Mimochodem- běžně se k na první týdny nástupu účinku SSRi přidávávají sedativa, která ti případné vedlejší účinky tlumí. Kdybys to řešlia s psychiatrem, tak bys je měla… Takhle zkus zajít alepsoň za praktikem, že tedy konečně začínáýš brát ty léky a jestli by ti pro jistotu nenapsat třeba atarax.
@Lollitka aha. No já si to způsobila sama víš… Hádky doma a hlavně talkomer pořád jsem se měřila, měřila, měřila až jsem šla na kardiologií, tam mě zjišťovala ať se měřím že to nemá cenu že s tlakem noc nemám… No já se stále měřila až sem si způsobila fobií snad se všeho motání hlavy. Hned se změřit, bolest hlavy hned se změřit… No teď nemám tlakoměr a jsem v háji, motá se mi od rána hlava je mi divné nejradši bych jen ležela a nemůžu si změřit…jsem troska
@ElissHook píše:
@Lollitka aha. No já si to způsobila sama víš… Hádky doma a hlavně talkomer pořád jsem se měřila, měřila, měřila až jsem šla na kardiologií, tam mě zjišťovala ať se měřím že to nemá cenu že s tlakem noc nemám… No já se stále měřila až sem si způsobila fobií snad se všeho motání hlavy. Hned se změřit, bolest hlavy hned se změřit… No teď nemám tlakoměr a jsem v háji, motá se mi od rána hlava je mi divné nejradši bych jen ležela a nemůžu si změřit…jsem troska
Všeho se dá zbavit, já si před mnoha lety taky pořád měřila tlak, ale pak jsem dala tonometr babičce a za čas se mi ulevilo. Jen bohužel teď mi po letech lékaři opakovaně naměřili vyšší tlak, tak musím na Holtera. Ale možná to mám z psychiky, protože u Dr. vždy vyšiluji a tepovku mám 120. Odkud jsi? Možná by pro tebe mohl být fajn nějaký denní stacionář na jedné z Psychosomatických klinik, ale znám je jen v Praze. Nebo ta individuální terapie, na práci s tělem je vhodná třeba bioenergetika, biosyntéza atd…
@ElissHook píše:
Ne - ty douhodobě jsi vnímavější na úzkost a neumíš s ní zacházet, pak se větši začaly doma zhoršovat a tebe to začalo zaplavovat, a protože s tím neumíš zacházet, mozek si to nepřipustil, neuměl s tím zacházet. Jenže úzkost se sama jen tak neztratí, takže se to projevilo jako bušení srdce, různé podivné bolesti, třesy a podobně. Tehdy sis dovolila se bát, o své zdraví a skrze to se roztočil kolotoč, kdy postupně předáváš úzksosti celý svůj život, protože děláš přesně to co po tobě chce - neustýále řešíš její témata a neděláš to co dělat chceš, bojíš se víc a víc a je ti hůř a hůř.
Cestou ven je brát léky, co ti budou fungovat, a učit se porozumět tomu co a proč se s tebou děje a postupně proměnit svůj život tak, aby si svým emocím rozumněa a uměla je prožívat tak, aby tvůj životo obohacovaly.
@Lollitka no já vždy když jsem si ho změřila tak jsem ho měla krásnej spíš nižší, dneska ho nemám u sebe a bolí mě hlava motá se mi, není mě ruce přeskakuje mi srdce i přes to že jsem vyšetřena a jsem prý zdrava
@ElissHook píše:
@Lollitka no já vždy když jsem si ho změřila tak jsem ho měla krásnej spíš nižší, dneska ho nemám u sebe a bolí mě hlava motá se mi, není mě ruce přeskakuje mi srdce i přes to že jsem vyšetřena a jsem prý zdrava
No to, že si ho změříš a máš ho ok, tě stejně uklidní jen na chvíli, při každém dalším pocitu nepohody měříš znovu. V KBT terapii se tomu říká zabezpečovací chování a je to nežádoucí. Je dobře, že jsi tonometr dala pryč. Jsi vyšetřená opakovaně, tak věř lékařům. Je to úzkost a na tu pomáhají právě léky a terapie. Naučit se s tím pracovat.
@Lollitka já si furt říkám že může přijít z ničeho nic… Dneska se mi motá hlava je mi blbě úplně mi one v nohou proto si zase jedu že mám vysokej tlak i přes to že mám nižší
Pro mě teda byla vidina toho, co by se mohlo stát je a byla daleko horší než vedlejší účinky AD, které mám.