Dražba bytu, jak se postupuje?

3684
26.8.13 10:31

Dražba bytu, jak se postupuje?

Ahoj, nedávno jsem žádala o pomoc v diskusi, že jsme chtěli s přítelem koupit byt jeho matky, ale byla na něj uvalena exekuce.
Z prodeje sešlo, už jen kvůli tomu, že tchýně šla úplně s pravdou ven a byt se nesmí prodat, jelikož už tam ta exekuce je nějakou dobu a nikdo s exekutorem nekomunikoval :roll: :roll:
Dnes jsem tam volala namísto tchýně, jelikož ta se hroutí. Pán mi zdělil, že buď se musí dluh neprodleně uhradit, jenže 100 000 kč jí nidko nedá a byt v exekuci jen tak někdo nekoupí. Pán mi tedy zdělil, že byt půjde do dražby, samozřejmě, že tam vlítnou náklady na dražbu.
Nevíte někdo za jak dlouho může být dražba? Exekutor uvalil na byt exekuci v červnu. Samozřejmě, že tchýně má další dluhy, jelikož její manžel neplatil 4 roky zdravotní a sociální, tento dluh 100tis je pouze zdravotní za 3 roky, dnes mají vyřídit ještě sociálku a rok zdravotního. Takže prodej bytu je její jediná možnost, ale když půjde do dražby, zbyde jí něco s toho?

Víme, že je to jejich vina a pomoc bohužel nemůžeme, tolik peněz nemáme a hlavně budeme kupovat byt na úvěr, takže i my musíme mít nějakou rezervu a když k tomu připočtu dluh na sociálce a opět zdravotním od roku 2012, tak to bude ohromná částka :roll:

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6160
11.1.15 12:47

Obnovuji diskuzi

Je tu někdo kdo dražbám bytu rozumí?
Jak to vlastně funguje? Jak to vypadá v praxi? :nevim:
Dá se vydražený byt financovat hypotečním úvěrem?
:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
11.1.15 12:56

Taky jsem koukala, že většinou jde o výhodnou koupi, ale slyšela jsem, že ve většině případů si to rozeberou makléři :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7266
11.1.15 13:50

No na žádné dražbě jsem nebyla, ale přihlašovala jsem pohledávky dlužníků ke dražbě. A občas jsem si ty dokumenty celé pročetla (ty k dražbě, ne ty, co byli pro mne užitečné). No a je to tak, že je nějaká nemovitost v dražbě a je určen den/dny kdy se tam bude konat prohlídka (tu dlužník musí umožnit). No tak si ten byt prohlídnete a potom se čeká na samotnou dražbu. V hodně případech se dražba zruší, protože dlužník spadne do insolvence a podobně a k dražbě nedojde (takže je dobré se moc na nějakou nemovitost neupoutat). Pro každého zájemce jdou k dispozici dokumenty k dražbě, ve kterých je napsáno, co si k dražbě člověk musí přinést, aby se jí mohl účastnit a co je nejdůležitější - kolik musí před začátkem dražby zaplatit jistinu. Když jí zaplatí a přinese vše co je potřeba, tak pak to vypadá jako klasika ve filmech :mrgreen: přihazuje se až to někdo nakonec vyhraje a nemovitost je mu přiklepnuta. No a pak ten dotyčný musí do určité lhůty (v pravidlech dražby) doplatit zbytek vydražené ceny nemovitosti. Jakmile se tak stane, tak se to zanese do katastru s datem té dražby. No a pak je ještě plno papírování, která je pro vás už nezajímavé, jsou to papíry mezi exekutorem, který pořádá dražbu, ostatními exekutory a věřiteli. No a s tou hypotékou to je dost problematické. Buď si vzít americkou (to je děsně nevýhodné) nebo najít banku, které nevadí, že je na nemovitost zatím zástava a že se jedná o dražbu atd., či to řešit překlenovacím úvěrem, mít našetřeno a nebo si půjčit třeba od rodičů atd. no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
11.1.15 14:21

@zvědavá borůvka klasická hypotéka nejde, museli byste mít jinou nemovitost, kterou lze ručit. Ono to jde nějak nakonec nějak vyřešit, ale musíte mít ještě jištění jinde. Jinak to funguje tak, jak to napsala @Moncinas .
Akorát bych vypíchla, že se často dražba ruší, klidně i den před konáním. Prohlídka taky není vždy realitou a na znalecký posudek se rozhodně nelze spolehnout.
Poslední dobou se nemovitosti strašně nadhodnocují, takže už ani mnohdy nejde o výhodnou koupi. Že ty nejlepší nemovitosti mají rozebrané exekutoři a jejich známí už ani nezmiňuju.
A řekla bych, že nejdůležitější je nikdy nedražit nemovitost, kde někdo bydlí. Ty potíže za uspořené peníze nestojí.

• Citovat
  • Upravit
7266
11.1.15 14:38

No je fakt, že dražba se dá zrušit kvůli kdejaké prkotině. To mě vždy málem šlehlo, protože je s tím děsně papírování a z 80% k ničemu :?
Navíc je potřeba si uvědomit, že zvlášť u těch nedobrovolných dražeb vám budou ještě tak rok na dveře klepat různí vymahači a podobně, kteří budou hledat ty dlužníky a podobě. Problémy také můžou dělat dlužníci, kteří o ten byt přišli a tak. Co se týče těch znaleckých posudků, tak bych neřekla, že jsou nějak nadhodnocené :think: Mohla jsem tedy soudit jen ty nemovitosti, které byli v lokalitách, které jsem znala a věděla, kolik se tak pohybují nemovitosti podobného typu (samozřejmě člověk neví podrobnosti, je to co si přečte), ale dle mého to tak zhruba odpovídalo :nevim: Ty vyvolávací ceny jsou sice nízké, ale pokud jde o nějakou lepší nemovitost, o který bude větší zájem, tak se 100% dostane na svou tržní cenu, takže výhodnost tam pak je už nulová. Dobré to většinou je, pokud chcete třeba stavět někde dům a draží se v té oblasti naprostá rujna ale s dobrým pozemkem. Do dražeb rujn se většinou buď nikdo a nebo málokdo přihlásí a tak tam je větší šance té výhodnosti. Pak stačí si rujnu zbořit (případě víc fouknout a spadne sama) a může se stavět. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
11.1.15 15:01

Tak děkuji za info. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
27.3.15 13:18

Co se dražeb týče, mi kupovali takhle barák a tak jsem o tom dost načetla + dost brutálně vyptávala pána z dražební společnosti, u kterých nám to ale nevyšlo.

Je nutný zjistit, jestli je to dražba skrze exekutora nebo dražba „normální“ Ty jsou pak dělený na dobrovolný a nedobrovolný (nařízený soudem). Jak na ty „normální“ dražby tak na ty exekutorský sou speciální weby. U normálních je to www.centralniadresa.cz kde to ty společnosti musej uveřejňovat ze zákona. Takže takové ty „tajné“ dražby tam bejt prostě musej. Exekutoři to mají na www.portaldrazeb.cz

My nakonec koupili v nedobrovolné dražbe. Tím, že to projde dražbou ti pak na listu vlastnictví vymažou všechny ty hříchy předchozího majitele, takže máš čistý list vlastnictví a s tvým jménem. Nikdo se na nás nedobejval. Je to podle mě ale asi dražba od dražby. My tam měli jen na tom LV že pán neplatil bance a tak tam po něm šla banka.

Ty nedobrovolné můžou spadnout den před dražbou, to je pravda. To protože na sebe ten dlužník podá insolvenční návrh nebo vymyslí nějakou právní kulišárnu co hodí na soud. U dobrovolných dražeb to padá málokdy. U exekučních nevím, tam to ale má asi bude ještě víc neprůstřelné. Já bych se ale asi bála víc, co za dlužníka tam spadnul s dluhama. Zkoušela bych všechno. My ten barák koupili lehce pod tržní cenou, takže žádnej megahitovej nákup, o kterém si budou vyprávět ještě naše vnoučata ale nějakou tu tisícovku nám to ušetřilo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný