Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,můj 2 letý syn má už druhý den dráždivý kašel.Občas se rozkašle a jakoby se dáví.Vypadá to,že se pozvrací.Nic jiného mu není.Nemá rýmu,teplotu,průjem,prostě nic víc,jen ten kašel ve dne v noci.Nevíte,co by to mohlo znamenat?A co mu na to mám dát?Přes den je to lepší,ale v noci kašle snad po 10 minutách.
Zašla bych k doktorce,ale je tam až ve čtvrtek.Má dovolenou a za ní je záskok,ale jen v akutních případech.Tak musíme vydržet do čtvrtka.
Dcera měla kašel, v noci se dávila, že to vypadalo taky, že se pozvrací. Dávali jsme sinecod, ale ten je od 3 let, tak v lékárně říct něco na dráždivý suchý kašel (asi tusin, stoptusin…), ale to pomohlo na denní kašel, v noci dávivý kašel pořád a vyšla z toho alergie. zatím nevíme na co, v krevních testech nic neobjevili, ale alergoložka nám předepsala xyzal a ten pomohl hned první noc.
Může to být cokoliv, po dvou dnech se to přece nedá říct. Uvidíš za pár dnů, co se z toho vyvrbí - kdyby to neustupovalo, může to být alergie… Ale spíš mu prostě začíná nějaká virózka.
Dala bych mu na noc Stoptussin.
Taky jsem přemýšlela nad alergií,ale na co?
Kamarádka mě straší,že to může být astma. ![]()
Dolby píše:
Kamarádka mě straší,že to může být astma.
Máme sousedku astmatičku a dcerka tak v noci kašle jako ona. Řekli jsem to alergoložce a ona to zas tak hrozně neviděla. Kdyby to trvalo déle, zašla bych k dr a objednala se na alergologii.
Zodac je na alergické reakce a myslím, že se dá koupit bez receptu.
nám pomohl čaj z cibule.
Ale pokud to bude ta alergie tak neporadím.
A sinecod nám napsala doktorka asi v roce ![]()
Janceta88 píše:
nám pomohl čaj z cibule.
A sinecod nám napsala doktorka asi v roce
Tak jsem si to šla přečíst a fakt tam je psáno od 3let. ![]()
Dolby píše:
Kamarádka mě straší,že to může být astma.
DVA DNY má kašel a ty se necháš nervovat astmatem a alergiemi?
![]()
Změnilo se počasí, ochladilo se, začínají zase lítat virózy. Kdyby každý kašel znamenal astma, mělo by ho 90% populace…
Klídek, ono se to do týdne nějak vyvrbí.
barah píše:Janceta88 píše:Tak jsem si to šla přečíst a fakt tam je psáno od 3let.
nám pomohl čaj z cibule.
A sinecod nám napsala doktorka asi v roce
Sinecod je od dvou měsíců věku, viz. např. příbalový leták zde .
My máme Sinecod sirup, nevěděla jsem, že jsou kapky, to se omlouvám.
tak to mame zrovna ted - Tomik posledni tyden pokaslava, vic pres den, i kdyz jednu noc taky hodne, okamzite mu zabraly kapicky Zodac. Pres den hlavne venku, vsude rozkvetly stromy…
Je to uplne zjevny alergicky kasel, rozpoznatelny od normalniho kasle
, to zkratka poznam, mam to taky
Dneska jsme byli na alergo, dostal sirup Xyzal, za mesic na kontrolu, na podzim kozni testy.
Ve stredu to vyrazime konzultovat s homeopatkou…
muze tak zacinat nemoc, davala bych tussin, zvlhcovala vzduch … Treba se spusti za par dni ryma. U nas uz to tak nekolikrat bylo, jinak ale kasle drazdive az se davi a budi ho to skoro porad, vzdy par dni klid , pak zase … dostava zachvaty kasle,dithiaden nepomaha, takze ja uz uvazuju jestli nema alergii nebo astma - az to vybalim nekdy na doktorku tak ze me asi pujde do kolen, asi to taky moc hrotim
. Takze dvoudennim kaslem se fakt nenech rozhazet , to muze byt bezny zacatek nemoci
Máme teď to samé.
Po dvou komplet prokašlaných nocích jsme byli u dr. Ten nám řekl, že původcem toho suchého dráždivého až dusícího kašle je hustá zadní rýma, kdy mu hleny tečou do krku a on se je snaží vykašlávat, v noci ho to dusí.
Jinak normální rýmu taky nemá.
Vyfasovali jsme antibiotické kapky Pamycon a na noc čtvrtku Prothazinu. Obojí obvykle zabírá do dvou dnů.
Pokud kašle opravdu hodně, šla bych klidně na ten záskok. Měla by ho poslechnout, jestli nemá něco na průduškách ![]()