Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Dnes se u nas ve skolce objevily vsi. Dcerka je zatim nema, ale ja zjistila, ze o nich nic nevim. Do kdy od posledniho kontaktu se mohou objevit? A mam ji preventivne necim myt vlasky? Jak je pripadne odstranovat? Znate „zaruceny“ prostredek???
Zitra jsem ji chtela dat do skolky, ale nevim. I kdyz tam nebude to dite se vsima, mohu mit jistotu, ze je nechytne? Mohou se treba uchytit i na kobercich?
Dekuji vsem za informace!!!
Hromix a Anie, 2 a ctvrt roku
Jooo, vsi, to je zajimave tema
Meli jsme je v lete - mam podezreni, ze jsme si je privezli z dovolene. ![]()
Zaruceny je psi orthosan zkombinovat s difusilem aspon na 24 hodin a pak vlasky umyt a peclive z nich vysbirat vsechny hnidy i vesky
Pozor, hnidy se stahuji z vlasu jako koralek - nevyberes je bez stahnuti… Hned je rozmacni mezi nehty a pak hod do misky s vodou.
A pak aspon dva tydny kontrolovat, zda nahodou nektera neprezila.
A uplne nejhlavnejsi je se nestydet, protoze vsi jsou normalni problem. A bohuzel jsou ty potvory tak odolne, ze na ne maloco zabira… Je dost modernich a setrnych prostredky, ale ty vetsinou nezabiraji… Fakt je nejlepsi pejskova medicina.
Lesina
ahoj Hromix,
to je teda pech.Ja toho moc nevim,ale pred nejakou dobou jsem cetla na Rodine clanek s timto tematem(tak tri tydny?),myslim,ze ho tam snadno najdes-na hlavni strane a v te diskusi byly i rady.
Nejvice si tam pochvalovali presne to co pise Lesina,nejaky ten sampon pro psy.Taky jsou tam znacky ruznych jinych pripravku z lekarny,ale prej fakt pro ty psy je nej.
I kdyz ty chces jen preventivne,tak ti treba bude stacit neco „jemnejsiho“
Tak preju hodne stesti,snad nebudete muset bojovat!
pa
Any
Ahojky, stačí prý preventivně do obyč. šamponu, případně kondicioneru nebo po umytí jen tak rukama vetřít do vlásků tea tree olej- vloni to bylo v časáku, tak jsme to praktikovali preventivně a nic. No a jako proti vším taky jedna rada z časáku (nemám ji vyzkoušenou), rozmixovat na šťávu česnek a vetřít do vlasů-nechat v igelitu chvíli působit a umýt.
Hromix, to je teda pech, ale je to normální, a co já vím, tak i když dítě se vší ve školce nebude je to jedno..ta jeho veš už může být kdekoliv a že se ráda množí je jisté
… jde o to důkladně vyčesat, vybrat hnidy a když se objeví tak zničit doporučených rad a šamponů je hodně a za týden celou kůru zopakovat ovšem svízel je v tom, že důslední musí být všichni rodičové u všech dětí…takže tak..a tipuju, že se hnida vylíhne tak do týdne..když jsi nic neobjevila, já bych ještě neumývala ničím jen hodně hlídala..(no i když preventivně bych asi něco koupila a jednu kůru bych přeci jen dala - u celé rodiny!) a vyprala povlečení, čepice apod. už pro ten pocit - taky jsme si tím prošli, jednou přivezla neteř z tábora a podruhé holky ze školky (teda to neměly nic). nám pomohl Jacutin gel.
a ta rada s tím česnekem tak toho bych se bála, protože česnek může dost popálit kůži..a to je opravdu nepříjemné…kamarádka jednou na své akné (nijak velké) použila radu z modniho časopisu a do masky si dala česnek…měla spálený celý obličej..a léčila to opravdu dlouho, co by to udělalo s dětskou pokožkou si raději ani nepředstavuju…
tak ať se vám vši vyhnou..se úplně škrábu na hlavě..brrr
Zdenik
Hromix: teda vši je pěknej oprzuz. Ségra (8let) si je k nám přivezla o prázdninách-taky je chytla ve škole. Měla hnidy,ale už i vši a to pěkně velký, tak mi v lékárně paní poradila, že navši je nejlapší šampon s tee tre olejem(nebo jak se to píše) ono jim to děsně páchne a utíkaj, tak jsem ho dala na hlavu a pak jí zabalila ručníkem, po asi 20minutách jsem ručník rozbalila, vši z něho spláchla a vlasy vyčesala hustým hřebenem, aby i ty ostatní zmizeli a takhle asi 2×denně a celé se to dělo ve vaně. Jinak hnidy musíš poctivě vybírat rukou, nic na ně neplatí, to jsem dělala asi 3× denně (měla dlouhé a husté vlasy, takže jsme celý den nedělaly nic jiného), kromě toho jsem jí denně povlíkala čistej povlak na polštář no a nám taky. Všichni jsme používali ten šampon. No a za tři dny nebylo po vších ani hnidách památky, jen ten šampon by se měla používat aspoň ještě po dobu cca 3týdnů (stačí 1-2× týdně). Jo a stál asi 50Kč, takže pohoda. tak hodně štěstí ať to nechytnete. Jinak stačí aby ta mrcha přelezla třebas z čepice na čepici a máte to doma hned ![]()
teda já tam mám chyb, se omlouvám,ale nějak mi to dneska nejde. no snad to pomůže
Tak mi jsme kupovali na Slovensku šampon PArasidose, je to nějaký francouzský výrobek. STál asi 120 korun. Ortosan už se prý nedělá. JInak do psího receptu bych asi nešla. Bála bych se.
Nám na zabití vši pomohl fén. MAnžel fenoval hlavu jak to jen dlouho Bára vydržela a já jsem pak vyčesala mrtvé potvůrky. Byly krásně vysušené. No ale bohužel hovínka a hnidy po nich zůstaly, takže jsme šli ještě do toho šamponu. Po kterém jsem teda všechny hnidy musela vybrat. Jsou na vlasech přilepené, takže šampon je jen zabíjí. Nikdo další je naštěstí neměl. Asi se jim u BArunky líbilo, že nepřeskočily na někoho jiného. JInak ve školce se toho zbavovali skoro měsíc. Paní učitelky si hlavu myly preventivně tee tree šamponem. Než se z hnidy stane veš trvá snad 14 dní.
Přeji příjemné zbavování
A ničeho se neboj a nestyď se, školkové děti je mají snad všechny aspoň jendou. A věř, že bude líp. Snad začně konečně zima a jim bude tak zima. Teď je holt jejich období.
HAmina
Holky, diky moc!
Hlavne i za utechu
, ze se nemusim stydet…
Koupila jsem v lekarne nejaky pripravek - mimochodem, lekarny se zdaji byt vykoupene, nabidli mi jediny! a rikali, ze nic jineho neni k dostani???, Praha je pry zavsivena…
No, jelikoz to mame jako prevenci (Zatim), tak jsem to vzala, nebot u toho byl i ten „hrebinek“ na vycesavani.
Sampon s tea tree olejem si zkusim „vyrobit“ pripadne sama
, co myslite ![]()
No, na Rodine jsem precetla kde co, spousta prostredku je fakt tvrda chemie, ja koupila neco prirodniho, kdyztak uvidim a take se priucim.
Je fakt, ze se cele odpoledne drbu - ten pocit je hrozny… Anie do skolky zitra radeji nedam… kdyz ted bude na 10 dni skolka zavrena, treba to co tam muze byt v kobercich nebo postylkach snad zhyne…
Takze jeste jednou diky!!!
Hromix
NÁM VE ŠKOLE DOPORUČILY OD BARNYSU EFFEKTIVE JE TO PŘÍRODNÍ A PREJ TO FUNGUJE NO NEVIM MAM TO DOMA .ZATIM JSME TO NEPOTŘEBOVALI. AHOJ MACEK
Ahoj prosím vás moje švagrová má 8 let starou holčičku,dlouhé kudrnaté vlásky.Malá si donesla ze školy vši a oni se jich nemohou zbavit.Vyzkoušela vše šampony,spreje atd.A nic nezabírá
Už je tak zoufalá že jí chce ostříhat na krátko,co poradíte?
Ahoj. Zkoušeli sprej Difusil H forte (z lékárny)? Nám zabral, všichni jsme měli dlouhé vlasy a stříhat jsme je nemuseli. Chce to ale aplikovat alespoň dvakrát po cca týdnu, aby zničil i nově vylíhlé vešky.
Já bych ještě nestříhala, chudák holka
.
Nejlepší jsou na bázi oleje- třeba hedrin a rozhodně mýt hlavičku častěji než oni doporučují
Difusil H forte
Doporučil náš doktor a dodal že pokud nepomůže difusil musíme ostříhat
Dcera to měla fakt hodně a tak jsme ji ostříhaly na mikádo a nakonecvše ok ![]()