Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky ještě jeden dotaz, naše malá se narodila měsíc předčasně s por.váhou 2,95 přibírala normálně až na prohlídce v 7.měsíci jsme zjistili že od minulé prohlídky (do bylo v 6.měsíci) nepřibrala nic, jen se vytáhla o 2 cm, dr.mi doporučila dávát na oběd libové vařené hovězí a za měsíc, na 8.měsíční prohlídce, jsme zjistili že přibrala půl kila, takže váží 7,10kg a měřila zase skoro o 2 cm víc , není to nějak málo 7,10kg? chutná jí a je hodně živá. žádné problémy nemá jenom si večer dost pospí spí i 12 hodin vkuse, taky jsme měli minulý měsíc zvýšenou teplotu 37,8 po dva dny, volala jsem dr. a ta mi řekla že to nic není protože měla napuchlé dásna, tak prý je to od zubů, i když teda ještě žádný nemáme doteďka
a to je nám 8 a půl měsíce. myslíte že je to není problém s tou váhou??děkuju za názory
Určitě to problém není.Jak píšeš, chutná jí, je spokojená, krásně ti spí
Některé děti jsou drobnější a nezapomeň ,že ti roste tak všechna energie jde do toho.A půl kila za měsíc je víc než super ![]()
Stensa: děkuju moc…no já jsem taky byla vděčná za toho půl kila
jenže jedna dr.mě strašila se zánětem moč.cest a druhá dr. řekla že je vše v pořádku..myslím že u zánětu se hubne nebo jsou teploty vyší než když měla malá minulý měsíc…nechci ji zbytečně tahat po nemocnicích a vyšetřeních.. ![]()
Můj syn se narodil s váhou 3080g a na roce měl 8080g.A byl spokojený.Bojovala jsem sice o každé sousto,ale prospíval dobře.Myslím,že malá přibrala hezky.Někdy děti rostou a na váze nepřiberou a naopak.
tak moje dcerka je donosena a vazila v roce 8 kilo, zhubla po nemoci,ale i tak je stale drobna, ve dvou letech 10,5 a ted ve trech jen 12 kilo a taky papa vsechno ![]()
spolu s vahou je treba prave sledovat i vysku, ta urcuje jak ditko prospiva a jestli ti roste na vysku(delku),tak je to evidentne spokojene a zdrave miminko.
pokud vylozene dlouhodobe nehubne,tak bych se tim az tak nezaobirala. ![]()
jeste jsem chtela napsat, ze nase mala je taky ziva a jestli tvoje mala taky, tak je jasny, ze nebude pribirat jako mimco, ktery je trosku linejsi.
jak ti zacne mala chodit a litat, tak ti bude pribirat min a min, nejvic prave mimco pribere v prvnim pulroce, max. do roka, pak uz se tolik nepribira prave proto ze dite je vic akcni, leze beha…
pokud ji chutna a je spokojena, neres to ![]()
Ahoj, pokud je spokojena, basti a spinka, tak bych neresila. Ony deticky uz ted zas tak moc pribirat nebudou.
Marecek treba ted za dva mesice (od sesteho do osmeho) pribral jen 400g a vyrostl o 2 cm a dr. to vubec neresi. Koukala jsem i do „rustove tabulky“ a je cca na 40 percentilu, takze pohoda ![]()
holky moc děkuju..
tak to asi nebude nic vážného, jenom kolem sebe vidím miminka které se narodily ve stejný měsíc a už mají některé i 9 kilo!!! ale je to určiě individuální, radši když malá lozí o závod než aby ležela jak soudek
aspoň naopak já nějaké to kilo po tom porodu shodím jak je malá aktivní ![]()
Veronika28784 píše:
holky moc děkuju..tak to asi nebude nic vážného, jenom kolem sebe vidím miminka které se narodily ve stejný měsíc a už mají některé i 9 kilo!!! ale je to určiě individuální, radši když malá lozí o závod než aby ležela jak soudek
aspoň naopak já nějaké to kilo po tom porodu shodím jak je malá aktivní
hlavne nesrovnavej
to je nejhorsi, kazdy dite je jiny, ja mam metrak a dcera je hubenourek, kamosky maj deti co vazej v jejim veku o 3 kila vic a taky na to kaslu. hlavne kdyz je dite zdrave a spokojene, nase mala to taky vylita ![]()
Dobry večer ma dcera se narodila s vahou 2900 gramu dnes na 14 mesicu a važi pouhych 7600gramu. Jsem už s toho celkem zoufala že mi dcera nepřibira byla bych velice rada za každou vaši radu. Děkuji ![]()
Gedzit píše:
Dobry večer ma dcera se narodila s vahou 2900 gramu dnes na 14 mesicu a važi pouhych 7600gramu. Jsem už s toho celkem zoufala že mi dcera nepřibira byla bych velice rada za každou vaši radu. Děkuji
Ahoj. Mája odmalička přibírá hraničně, takže jsem si podobných obav taky užila. Není ani tak důležité, kolik kdy váží, ale jestli se drží svého grafu. Dostala jsi v porodnici průkazku s očkovacím průkazem? Měl by tam být takový růžový sešitek s informacemi a taky s grafy. Jeden z nich je závislost hmotnosti na délce. Když tam budeš při každém měření a vážení u doktorky dělat puntík, tak by se všechny puntíky měly držet (plus mínus) určité křivky. Maruška je odmalička na té spodní hraniční a doktorka to nijak zvlášť neřešila, jen nás častěji zvala na převážení (ona je dost opatrná). Maruška se narodila s hmotností 3410g a na 14 m měla něco málo přes 8kg, od 12m prakticky nepřibrala. Myslím, že je to i tím, že mají větší výdej energie, ne?
Gedzit píše:
Dobry večer ma dcera se narodila s vahou 2900 gramu dnes na 14 mesicu a važi pouhych 7600gramu. Jsem už s toho celkem zoufala že mi dcera nepřibira byla bych velice rada za každou vaši radu. Děkuji
A co na to pediatr? Pokud je celkově drobná a má být i po kom, tak bych to neřešila. Kamarádky dcera má taky teď v roce 7 kilo. Ale kamoška je maličká a holčička bude asi po ní
Snad by doktor poznal, jestli není někde nějaký problém, který by bylo potřeba řešit?
Hlavně bych se ji nesnažila nějak přecpávat nebo vnucovat jídlo jen proto, aby byla podle tabulek. to není většina z nás
Hlavně aby byla zdravá ![]()
Ahojky, měli jsme stejný problém. Naše malá od toho 4-5 měsíce taky ne a ne přibírat na váze..každý měsíc chodíme do poradny a tam vždycky když nás vážily, tak nám říkali, že je malá chudá a moc nepřibírá ale nic víc.. jednou se stalo , že nepřibrala ani gram za ten měsíc a to se už dr.nezdálo, tak nám doporučula dávát 2-3× týdně do jídla vařený žloutek, ze začátku jen malou lžičku a postupně ho dávat celý, samozřejmě nám sestavila jídelníček, třeba na oběd=50gr.libového hovězího masa, celer, mrkev, brokolice, to vše uvařit a pak přidat vařenou rýži a pár kapek kvalitního olivového oleje..postupně přidáváš i jinou zeleninu, nebo místo rýže dáš brambor atd..kuřecí jsme dávali jen 1-2 do týdne…takto to děláme dodnes malá už má 10 měsíců a vždycky za ten měsíc přibere aspoň půl kila + 2cm…v poradně nás chválí..samozřejmě je každé miminko jiné a nemusí to být jen otázka co přesně papá, některé miminka jsou prostě drobnější, než ty druhé… ![]()
U doktorky vše v pořadku řikala mi že bude drobna ale ona nema byt drobna po kom doktoka nas posilala na všelijaka vyšetřeni a vše v pořadku. Ale celkove je mala no jak to řict takova pomalejši sedet a plazit se mi naučila teprve před mesicem nechodi jen za ruce a rovnovahu neudrži. Tak se bojim aby se vubec naučila chodit protože jak je hubenoučka tak s tou rovnovahou je to špatny no ![]()
Ahoj,
mám dotaz, naše dítě bude mít za necelých 14 dní 3. mesic.
Z porodnice nas pustili, začalo se pribirat, na první kontrole u lékaře už bylo o několik gramů víc, v 6nedeli byla vaha necelých 4,8 kg, minulý týden proběhlo vážení a je to zatím jen 5,1 kg. Vyrostla o necelé 3 cm.
Myslíte, že ten přírůstek je v pořádku? Jedná se o děvče. Pije často a krátce. Podle mě mám dostatek mleka, prsa mi ještě stále tečou.
Budu ráda za postřehy.