Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás se objevili, už jsme vyzkoušeli kde co, zdálo se dobré a jsou tu znova. Poctivě jsme to ohlásili a paní učitelka řekla, že je to nekonečný příběh. Myslíme si, že většina rodičů to ani neřekne a mnozí to snad ani nezjistí, že jejich dítě má vši. Nic pro to nedělají a vši se vesele šíří dál. Situace je stále horší a horší, vši jsou nezničitelné. ![]()
Dobry den potrebuju poradit nebo zkušenosti. od konce srpna s prestavkama ma dcera i ja vši. pouzivam ortosan vybiram hnidy i vsi zive samotne pak mam ještě liquido šampon a serum taky tea tre olej. pořad peru vše mam v čistotě do školky nechodime. Mam třeba tyden klid pak mne opet svedi hlava a porad porad dokola. dcera dejme tomu v pondělí zničeho nic 5vši, umyti hlavy vyčesani 3dny klid nic ani hnidy nic dnes koukam 5živych vši je mi normalne trapne i psat jako anonym uz nevim jak na ně. mam se dat snad dohola nebo co???
No ještě dočitam diskuzi vidim ze nejsem sama vši se drží dele i u ostatních…ale presto pište diky
Za vši není třeba se stydět, to nic neznamená. U nás se drží taky… Bohužel je to tím, že syn manžela je nosí ze školy a předává je našemu dvouleťákovi, který nesnáší nejrůznější šampony a spreje, tak máme co chvilku komedie. Manželova bývalka to obvykle už odmítá řešit s tím, že „to stejně chytne znova, tak proč“. A tak to řeší i jiní.
Mi se osvědčil právě ten šampon liquido a ještě i paranit. Kluci se s tím u nás musí prát pořád, neboť nesnesu pohled na ty jejich rozdrápané hlavičky. A taky už nevím jak jim pomoct, za chvilku to je vždycky zpátky. Nejspíš přístup „ono se to vrátí, tak proč utrácet“ má mnoho matek… (a svým způsobem je chápu, jsou to docela pálky)
A mimochodem, stříhání moc nepomáhá. Manželovi se drží i s jeho pleškou a vlasy 7 mm ![]()
Děkuji za názor, je to stršné porad dokola vši. pokusim se myt hlavu a strikat difusilem opravdu častěji my jsme je chytli zač. zaři ve školce a nelze se teda zbavit…nebo nekde koncem srpna na bazeně. šampon mne stal 300.a uz dochazi..ješte jsem slyšela že snad funguje ocet nebo slivovice skusim i to mala je v poho te to vyberu teda si myslim horši je to u mne asi to chyta ode mne mne se nemá kdo tzv. hrabat v hlavě a požádat nekoho je mi trapne stejne nevybere vše…
Ju, tomu rozumím. Na ty mršky je fakt třeba vyzkoušet všechno, jsou neskutečně odolné. Teď musím zaklepat, držíme se. U nás to řádilo od října a už jsem byla zoufalá, ptala jsem se v lékárně a prý jsou právě ty šampony nejlepší, že na ně prý nejsou zvyklé, ale nevím. Přijde mi, že jsou nesmrtelné! ![]()
Držím palce abyste to vymýtili, a opravdu se stydět nemusíš! ![]()
Pěkný večer, nebo spíše noc. Jsem zoufalá. Sestra přitáhla vši do baráku a bylo jí uplně ukradený, že je může chytit někdo další. Neřešila to i když měla podezření a nadále chodila ke všem možným lidem na návštěvy. Bohužel jsme se na jedné té návštěvě setkaly a já husa seděla vedle ní. Samozřejmě jsem to nevěděla :/.. A ač mi babička hlavu kontrolovala den, 2 dny na tu návštěvu jsem je měla i já. Jsem z toho zoufalá. Sice toho není moc, ale nechce to chcípnout
.. Nejdřív se zkoušelo tea tree olejíček nakapat do rozprašovače a to nastříkat na vlasy. Při této proceduře mi jich babička vytahala asi 7 dospělých, živých. Druhý den, jsem vzala všiváček a šla „vesele“ vyčesávat. Našla jsem asi další 3 dospělé, živé. Pár hnid, ale ty jsem hned zlikvidovala. Do toho jsem večer myla vlasy nějakým šamponem na vši. No a ráno jsem vytáhla další živou. To už mě vytočilo, vykašlala jsem se na tea tree a mazala do lékárny pro něco „lepšího“. Po tom, co jsem po příjezdu domu ještě jednou vlasy vyčesala a nic nenašla - ani hnidy, jsem optimisticky udělala léčebnou kůru dle návodu. Po tom co mi vlasy uschly a znovu jsem při všiváčkování nic nenašla, mi vlasy prohlédla babička a nenašla VUBEC nic. Už jsem byla šťastná, že hurááá. Ale ouha, k večeru mě začala kousat hlava a tak jsem asi před hoďou šla ještě jednoiu rejdit s všiváčkem. No, co myslíte? Našla jsem další 2 živé, dospělé. Jsem vyřízená a zoufalá. Rozbrečelo mě to a mám chuť se oholit. Vlasy mám ale už pomalu k zadku tak… Nevím, kde se berou. Hlavně nechápu, jak můžu najít dospělé a ne hnidy
.. Teď jsem znovu nastříkala vlasy vodou a tea tree olejem, zabalila do ručníku a jdu s tím spát. Radši budu léčit ekzem, než vši. Někdo tu mluvil o nějakém přípravku pro psy. Jak se to jmenuje? Opravdu to pomáhá? A co je na tom špatného, že to lidi moc nedoporučujou?? Prosím odpovězte mi, dobrou noc
@Teressska je to boj. já koupila pedicul hermal- je to olej, který se nastříká do vlasů, nechá působit. tím zabiješ ty živé, před umytím vyčešeš všiváčkem. umyješ. na všech přípravcích píšou, že zabiješ i hnidy. u nás tomu tak nebylo. takže dceři (vlasy až na zadek)jsem probírala pramen po prameni a hnidy vybírala (mezi ukazováček a palec a stáhnout)jednu po druhé - jako vražedná práce pro mě, holka mi seděla 6 hodin na židli vražedné i pro ni. nepovede se najít vše i po několikáté nacházíš hodně hnid. takže po 7-10 dnech jsme opakovaly olejový zábal. každý den 3-4× denně vyčesávaly všiváčkem nejlépe nad vanou + jsme probíraly hlavu. dcera se toho zbavila do 1 měsíce. já to chytla od ní, neměl mi kdo ty hnidy vybírat, tak jsem se trápila půl roku. jak vyčešeš víc jak 2 živé, je to průser - ty dvě spolu kopulují a kladou další hnidy. ![]()
Rady typu nabarvit, vyžehlit vlasy nezabírají. nám nezabraly.
poctivě vybírat růčo, vyčesávat a opakovat kůru přípravkem.
tak držím palce.
ony totiž mají ta stadia: hnisa-nymfa-dospělec. Hnida je pevně přilepená na vlasech, nic k ní nepronikne, nymfa je průhledná, tu ani nezpozoruješ a dospělec - to už víš jak vypadá. tím přípravkem zabiješ nymfy a dospělce, ale z hnid se líhnou další. musíš počkat, cca těch 7 dnů než jdou tím přípravkem zahubit. já to pak cítila v hlavě že se vylíhly, ta hlava svědí, že. po aplikaci 2-3 dny klid a pak to začlo svědit.
Kup si psí orthosan v pěně, stojí asi 89 Kč a dávej ho při každém mytí vlasů alespoň po dobu 3 týdny, vši jsou svinstvo a přežijou hodně
.. Drahé přípravky z lékárny jsou na nic
a hlavně ráno večer poctivě vyčesávat nad vanou, vyplatí se to… u nás s tím bojujeme furt, syn to mají ve třídě jednou do měsíce, taky jsem investovala tisíce do drahých přípravků až nakonec jsem se naštvala a koupila právě ten psí orthosan, voní hezky, žádná alergie na to, takže používáme toto, když je to akutní ještě na chvíli zabalím do sáčku:-) přeju pevné nervy ![]()
Orthosan V forte, pěnový šampon:
http://www.vmd-drogerie.cz/…-psy-150-ml/
Používáme s úspěchem, jen delší aplikace (tak 5min), denně vyčesáváme (hnidy nehledáme, musíme za den stihnout i jiné věci než probrat všechny naše vlasy), opakujeme 3× po 3-4 dnech.
Po letošní zkušenosti - Orthosan byl na nic. Dcera vši v zimě dotáhla ze školy
Ona je naštěstí plavovláska a já jí každé ráno do školy upravuji vlasy, takže jsem si toho vždy včas všimla. Poprvé to byly dvě dospělé vši a asi 30 hnid. Bylo to na hlavě jen pár dnů (ale neviděla jsem je včas, protože byly dole ve vlasech). Bohužel jsem zjistila, že Orthosan je nezahubí
Podařilo se to naštěstí zlikvidovat, ale během jara to od nějakých spolužáků několikrát dotáhla znovu
Naštěstí jsem už věděla, podle čeho na to přijít a tak jsem to vždy našla ve fázi jedna dospělá a do 10 hnid. Minulý týden opět 1 veš a asi 3 hnidy. Byla na hlavě tak od předešlého dne. Učinili jsme likvidační opatření. Nicméně pak následujících několik dnů každodenní pečlivá kontrola hlavy a hledání případných zapomenutých hnid, po pár dnech vidím ráno na hlavě jedna veš bez jediné hnidy. Bylo jasné od koho už to chytla a že to tam je teprve od předešlého dne. Dlouho jsem hledala, co je opravdu zabije, našla a funguje to - Alpa. Při aplikaci na vlasy je třeba postupovat hooodně opatrně, kvůli očím. Poliji vlasy, dám na hlavu igelit a ručník a nechám působit 30 - 45 minut. Pak smyji šamponem a dám ještě regenerační kondicionér. Alpa na hlavě nepálí, s kůži nic neudělá, jen chladí
Vždy to fungovalo ![]()
Moc vam vsem dekuji za prispevky. Ten Ortosan vyzzkousim. Me prave udivuje to, ze jsem vcera pred a i po te kure tim pripravkem (jmenuje se Liquido duo Forte) jsem nenasla NIC. Babicka kdyz mi probirala vlasy taky nenasla nic. A pak BUM 2 zive. Proste mi prijde, ze mi tam snad vlezly odjinud :/ ale pritom jsem peclive behem tech 4 dnu uz 2× menila povleceni, dokonce sem spala na „hadru“ kdyby nahodou nejaka vylezla. Uz nemam ani kam veset pradlo jak porad peru. Bojim si vzit cokoli na sebe, protoze vim, ze hned, jak to sundam to pujde do pracky. O tom, ze si radsi uz ani nesedam na gauc radsi pomlcim. Mam teda sileny lupy, ale to jsem mela i pred tim a myslim, ze lupy od vsi a hnid poznam. Vzdycky jsem hrde prohlasovala, ze jsem si nikdy nenabarvila vlasy. A ted to snad budu muset kvuli tem mrcham udelat :/.. Mmch. Dneska rano nekolik (asi tak 5) zivych hnid + jedna maliiickata dospela+jedna maliiiickata mrtva dospela. Fakt me prepada zoufalstvi.. Edit: a Alpu zkusim taky..
To chce pořád vyčesávat, kupte si v drogerii speciální hřebínek a pečlivě vyčesávejte. Nám zabral Paranit, jinak jsem dělala obden zábal z hodně oleje a trochy alpy, tak aby vlasy byly opravdu všechny obalený, dát pod igelit a nechat působit. Olej jsem používala kokosový, píšou o něm, že je taky proti vším a zároveň vlasy krásně vyživuje. Dál jsem pak vlasy jednou nebo 2× vyžehlila žehličkou a bylo po nich. Dobrý je pak preventivně umývat vlasy v Capisanu. Prohlídněte taky všechny členy rodiny, jinak se jich nikdy nezbavíte.
Ahoj chtěla bych se zeptat, včera jsme zjistili, že mám vsi a mě hodne padají vlasy.

Můžou ty vlasy s tema hnidama se vylihnout a byt v pokoji a potom na někoho vlist?
Nebo i ve skole, kdyz mi tam padaly vlasy?