Dráždivý kasel - atb?

Anonymní
17.3.23 10:17

Dráždivý kasel -atb?

Ahoj, od pondělí kašlu, když mluvím tak mám zachvatovy kašel. V noci zatím nekaslu. Doktorka mi nevzala Crp, ale napsala mi rovnou ATB klacid. Beru mucosolvan, a kalobu. Je nutné brát ATB, když mi ani nevzala Crp, nechci do sebe zase dávat ATB. Co vám na jsem pomohlo? Podotýkám, že jsem takových kašlu měla několik a nikdy mi ATB nikdo nepsal.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
185
17.3.23 10:33

Nejsem zdravotník, ale měla jsem praktika, co na vše psal hned ATB jak lentilky, preventivně. Našla jsem si jiného. Kašle bývají většinou virové. Ale třeba tě poslechl a na základě toho vyhodnotil.
CRP si případně můžeš nechat udělat jako samoplátce nebo koupit v lékárně (není to ale úplně levné).

Doporučím to, co mi doporučili zde a pomohlo: podpořit krátkodobě imunitu velkými dávkami C (až 3000 mg), D (až 2000 IU denně) a zinku (až 100 mg), bronchipret, kalobu (mucosolvan je spíš na produktivní kašel). Na ztížené dýchání (nateklou sliznici) pomohou nějaká antihistaminika. Mě fungují dobře zábaly (priznic, popř. olejový) a klidový režim. Kdyby se jednalo o mě, nejprve zkusím toto a kdyby to nepomohlo a rozjíždělo se to, tak bych teprve nasadila ta atb…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.23 10:51

@brambora80 dobrý den, děkuji. No neposlechla si mě. Volali jsme si přes telefon a z kašle, který slyšela přes mobil usoudila atb. V dnešní době se řeší jen covid, bala se, že ho mám, test jsem si dělala negativní. Do ordinace nechce, yb vůbec chodili nemocní lidé. Je to na hlavu tahle doba. Hlavně mě udivuje, jak se píšou ATB na všechno a pak se všichni diví, že jsou bakterie rezistentní.. já nejdřív zkusím přírodní léčbu a vím e dostupné léky, a pak až ATB. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
17.3.23 11:19

Taky díky nadměrnému užívání u nás vzniká první fekalní banka 8o
 Zdroj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
17.3.23 11:22

Ono to není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Kašel bez horeček zvykle nasazení ATB nevyžaduje. Je tady pár ale. Urputné a déletrvající kašle mohou být vyvolány atypickými bakteriemi (chlamydie, mykoplasmata), u těchto bakteriálních infekcí je CRP paradoxně nízké, přesto se někdy ATB nasazují. Bohužel není shoda ani u toho, zda tyto infekce ATB léčit vždy nebo jen někdy, objevují se i názory, že ATB nemají racionální důvod ani u zápalů plic vyvolaných atypickými bakteriemi. Může vás uklidnit, že většina jednotek je samolimitujících, odezní to samo i bez léčby (kdyby ne, tak se lidstvo nedožije 20. století).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7951
17.3.23 12:18
@Anonymní píše:
@brambora80 dobrý den, děkuji. No neposlechla si mě. Volali jsme si přes telefon a z kašle, který slyšela přes mobil usoudila atb. V dnešní době se řeší jen covid, bala se, že ho mám, test jsem si dělala negativní. Do ordinace nechce, yb vůbec chodili nemocní lidé. Je to na hlavu tahle doba. Hlavně mě udivuje, jak se píšou ATB na všechno a pak se všichni diví, že jsou bakterie rezistentní.. já nejdřív zkusím přírodní léčbu a vím e dostupné léky, a pak až ATB. Děkuji.

takže ATB po telefonu bez vyšetření na 5 dní trvající kašel? To je strašné. Ale jako bohužel se to děje asi často. Nedávno jsem zastupovala jeden obvod a co jsem slyšela od lidí, tak tam to je taky běžné. Člověk zavolá že má horečku a dostane po telefonu ATB. Bez vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
17.3.23 12:18
@Anonymní píše:
Ahoj, od pondělí kašlu, když mluvím tak mám zachvatovy kašel. V noci zatím nekaslu. Doktorka mi nevzala Crp, ale napsala mi rovnou ATB klacid. Beru mucosolvan, a kalobu. Je nutné brát ATB, když mi ani nevzala Crp, nechci do sebe zase dávat ATB. Co vám na jsem pomohlo? Podotýkám, že jsem takových kašlu měla několik a nikdy mi ATB nikdo nepsal.

a poslechla si tě?

už čtu, že ne

no jak píše doctus, CRP nemusí být vždycky zvýšené, moje známá PL říká, že když si jí někdo zdá na ATB, tak mu CRP raději ani nebere - ono to někdy mate

ale jestli tě ani neposlechla - na tu obranu mohu tak maximálně říci, že přepokládala, že ta ATB asi chceš, protože si s kašlem nedokážeš už sama poradit běžnými léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65224
17.3.23 13:29

@Doctus @Pudloslava @Lucka1111 jak je to s temi chlamydiemi. Tak pred osmi lety pri jednom z mych urputnych kaslu se zjistilo, ze mam pozitivní plicni chlamydie, po asi deseti dnech kontrolni odber, hodnota stoupala, tak antibiotika z řady doxy neco. No a kazdy rok pres zimu mě chytne zase takovy kasel, kdy nemuzu ani lezet, nic. No a pomuze jen zase nejake antibiotikum doxy. Kdyz mi dal obvodni jednou klacid, tak se kasel jen utlumil a trval jeste dlouho, i kdyz mirneji. Po treba doxyhexalu do 14 dni nekaslu. To se ty chlamydie vzdycky takhle muzou znovu zaktivovat nebo to je proste nahoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.23 20:16

@Pudloslava já vím, ale jako já se začala léčit ten den, co jsem ji volala. To jsem začala brát mucosolvan a kalobu. No a z poslechu telefonu usoudila, že je to na ATB, aby to přes vikend nešlo na plíce. Jak dlouho vám většinou trval kašel? Mám ho od pondělí a od včerejška jej léčím mucosolvanem a kalobou.

• Citovat
  • Upravit
34322
19.3.23 22:00

Atb na kasel povazuju za uplnou zhovadilost.
To ten kasel musi byt natolik dlouhodoby a priserny, ze si vyzada dukladne vysetreni, na zaklade cehoz se atb teprv daji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7951
19.3.23 22:46
@Lucie_Sx píše:
Atb na kasel povazuju za uplnou zhovadilost.
To ten kasel musi byt natolik dlouhodoby a priserny, ze si vyzada dukladne vysetreni, na zaklade cehoz se atb teprv daji.

a proč myslíš, že ATB na kašel je zhovadilost? Kašel je příznak - může to být příznak virozy, ale může to být příznak bakteriálního zápalu plic. Samozřejmě že nasadit ATB po telefonu bez vyšetření je nesmysl, ale že by se antibiotika měla dávat jen na dlouhodobý a příšerný kašel, je taky nesmysl. Když přijde do ordinace člověk co má horečku, kašel a CRP 150, tak to na antibiotika je. A žádné další vyšetření není potřeba. Pokud mám poslechově podezření na zápal plic, tak pošlu na rentgen. Pokud má poslech čistý, nebo má poslechově zánět průdušek, tak nevím co víc bych vyšetřovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
20.3.23 00:12
@Lucka1111 píše:
a proč myslíš, že ATB na kašel je zhovadilost? Kašel je příznak - může to být příznak virozy, ale může to být příznak bakteriálního zápalu plic. Samozřejmě že nasadit ATB po telefonu bez vyšetření je nesmysl, ale že by se antibiotika měla dávat jen na dlouhodobý a příšerný kašel, je taky nesmysl. Když přijde do ordinace člověk co má horečku, kašel a CRP 150, tak to na antibiotika je. A žádné další vyšetření není potřeba. Pokud mám poslechově podezření na zápal plic, tak pošlu na rentgen. Pokud má poslech čistý, nebo má poslechově zánět průdušek, tak nevím co víc bych vyšetřovala.

Ale ona nema horecku ani spatny poslech.
Proste jenom 6 dni kasle a uz ji to prijde dlouhe.
Takto jsem to myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast