Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Podle popisu to na karpály úplně nevypadá… jako první bych tipovala páteř.
Já karpal mela, brnění prstů palec až prostrednicek. Bylo to až hnusný, bylo to pak už bez pauzy. Ruku jsem měla pretizenou a následkem byl karpal. Prislo to jako blesk u jednoho cviku, kde je na zápěstí a prsty velký tlak a už to neodešlo. Byla jsem u praktické, něco mi napsala a vitamín B. Ruku jsem maximálně přestala používat a setrila. Jsem pravak, byla to leva, ale pořád jsem v ní drzivala dceru (malý mischelin) abych pravou něco udělala. Tak tomu bylo na dlouho konec, ruce jsem vyměnila a prostě ji takhle nosila jen v nejnutnejsich případech.
Ruka si odpocinula a asi po 3-4 týdnech přestala brnet.
Já to mám právě taky od páteře, já od krční… A hlavně u karpálů by měl brnět buď palec až prostředníček nebo prsteníček a malíček, nebývá to v jiných kombinacích.
@j.a.n.i1 me ted brni obe ruce od loktu dolu, takove jemne mravenceni. Tak snad to bude take pater, taham casto dite.
Pokud je podezření na karpály, tak lze toto zjistit tzv. EMG vyšetřením ![]()
Ahoj posledni dobou se mi casteji stava, ze me zacnou brnet ruce? Prsty a zapesti. Nekdy v noci, ale to jsem myslela, ze je prelezene. No a dnes jsem michala testo a zacalo me brnet v zapesti a prostrednicku. Muzou to byt karpaly? Nebo neco horsiho? Ruku muzu normalne pouzivat, jen citim to simrani, nekdy me i boli. Kdysi jsem to mivala z prace, ale jen v zapesti. V prosinci jsem byla na neurologii se zady, prohlizela me od hlavy az k pate a vse ok.