Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Jediný do čeho jsem fakt vrazila peníze je autosedačka. Ostatní jsou podle mýho krámy. Dcera ale byla pohybově hodně dopředu, takže lehátko bych nevyužila. Spí v posteli s námi..jo matraci jsem teda koupila lepší, tak snad se někdy do postýlky přesune. Nosítko z druhé ruky, kočár taky.
My tedy nesetrime na nicem, co kupujeme, na druhou stranu se toho snažíme kupovat malo. O slavne prkno utukutu u nas nezavadilo jiz druhe dite, dam mu sanci pro treti a pak leti nove na bazar. Tyto drazsi veci se zase dobre prodavaji. Spise nez veci se nam vyplaci davat penize do prověřených krouzku (gymnastika, plavani,…), deti z nich cerpaji inspiraci pro sve volne hry. A pak jsme hodne venku, takze kupujeme kvalitni obleceni (Reima) a sportovni vybaveni (ultralehka kola, lyze,…). Co je pro nas jako sportujici rodinu s vice detmi nepostradatelne, je cyklovozik Chariot.
Monitor dechu, pohodlný kočárek a kvalitní chůvičky (máme silné zdi a leckdy mám malou v patře, ale chůvičky jsem koupila na burze 120Kč od Philips) ![]()
Autosedačku jsme teda měli novou a kvalitní, ale to beru za standart.
Bez šátku a nosítka bych se neobesla, ale obojí (prastarý Vatanai a Manduca) bylo z bazaru. Nové jsmě měli batoleci nositko Aloe, to je super, unese i čtyřletou, celkem pohodlně.
A ještě super je Albi tužka - Kouzelné čtení. Ale tak od dvou let.
Já myslím, že dražší věci má smysl kupovat až starším dětem, u miminka jsme nic extra nepotrebovali, a když tak mimino nuc nezničí, můžeš koupit z druhé ruky.
Jinak u sebe vidim posun od prvniho ke tretimu diteti prave v tom, kolik veci mne prijde zbytecnych. U prvniho bych nekoupila zadny noname fusak, to musel byt alespon lodger. U druheho se k nam nejak dostal nejaky obyc, a uz jsem ho z kocarku nesundala. Ne, ze by byl lepsi, ale nebyl ani horsi nez ten 5× drazsi lodger. Co naopak zustalo pres vsechny deti jsou treba drevene rostouci zidlicky Jitro a postele od Domestavu.
Hmmm, zajímavá otázka
asi mě napadá opravdu jen nositko jako větší investice, která se fakt vyplatila. Věřím, že kocarek by dobře posloužil i o polovinu levnější, postýlkal a všechny její “nezbytné” doplňky k ni zatím slouží jako němý sluha, chuvicku chtěl muž nějakou super, co hlásí teplotu, kvalitu zvuku, dá se přes ni mluvit na dítě atd., to by mi stačila taky nějaká úplně obyc jen abych viděla a slyšela na dítě. Autosedacku jsme koupili drahou jak prase a už se těším až se ji zbavim, je tezka, teď už s větším dítětem absolutně k neunešení a to by nám měla ještě par měsíců vydržet. Co se týká oblečení, z těch “drahých” značek jako Lodger jsem například ohromně zklamaná, ze všeho čouhají nitě, po vyprani se vytáhne jak kus hadrů. Mám rada Lindex a Next. Obecně ale kupujeme z druhé ruky nebo Lidl, Hm, Tesco, na doma a na procházky, na návštěvu a k paní doktorce máme par “lepších” kousků.
Jo, ještě mě napadá, že jako dražší jsem koupila na nádobí na prikrmy s tou protiskluznou podložkou od Twistshake, zatím dcera nesedí, takže využívám jen talíř, takže těžko posoudit. Ale snad poslouží
Velké kvalitní vajíčko, do kterého se vleze i v roce, nosítko lenka, monilu, martys + RS šátek, péřová zavinovačka - zavinutý v ní byl asi 1×, ale spí na ní do ted a do kočárku byla v létě super, hezky chladila a nelítal tam jak hadr na holi.
asi 2 měsíce byl dost oblíbený kolotoč nad postýlkou a balík oblečení z anglie, kdy kus vyšel na 10 korun, ušetřila jsem tím tisíce.
monitor dechu k ničemu.
Kvalitni autosedaccky, mmch isofix Romer v te treti kategorii ma dite na dlouhe cesty jeste v 11 a pohodlne se vyspi. Monitor dechu a Quinny kocarek a pak kvalitni golfky.
Proste pro me byl zaklad kvalitni znackove bezpecne autosedacky, kvalitni kocarky (Quinny sportak odvozil bez problemu tri deti a jeste po nem chnapka sousedka na chalupu do terenu a Quinny Zapp golfkly taktez) a monitor dechu.
Manduca nebo jiné nosítko či šátek, monitor dechu (dá se půjčit), autosedačka, bez ostatního se obejdu. Jak holky rostou, tak kvalitní oblečení a boty (chodíme hodně pěšky za každého počasí), kvalitní jízdní kola, ale klidně z druhé ruky, a i ostatní sportovní náčiní kupujeme kvalitu (inline brusle, lední brusle atd.).
My kupovali nové jen tři věci - autosedačka, monitor dechu a videochuvicka. Ostatní „větší“ položky byly buď podedene nebo z bazaru. Zpětně bych to udělala stejně, tomu dítěti všechno vydrží chvilku a v podstatě kromě autosedačky nevidím problém vše vzít z druhé ruky nebo vypůjčit v půjčovně.
Potom po prvním roce nové zase jen autosedačka, boty a pak věci, které vydrží několik let.
Odsávačka MM a kočárek za mně určitě, jinak houpátko/nosítko či šátek/lehátko/kolotoč sem neměla poprvé, teď taky nebudu používat u druhého. Dobrou autosedačku považuji za samozřejmost. Později kvalitní hračky/kolo či odrážedlo a obuv.
@Janli píše:
U prvního dítěte, mimo koše na kolečkách, vůbec nic, u druhého manduca. Monitor jsme půjčili v porodnici, byl fungl nový, autosedačku považuju za standard o kterém není potřeba mluvit a ty ostatní věci jsou celkem fajn, ale člověk se bez nich obejde…
Kéž by kvalitní vajíčko bylo standard…bohužel pořád dost lidí považuje za dostatečné vajíčko z levné trojkombinace (možná kvůli nedostatku informovanosti?)
@aanysek přesně tak. Všichni píšou, že je to standart a pak vidím v čem děti vozí
nekvalitní vajca, sedačky 0-36, posměrky, pultíky..
@Petula306 píše:
@aanysek přesně tak. Všichni píšou, že je to standart a pak vidím v čem děti vozínekvalitní vajca, sedačky 0-36, posměrky, pultíky..
O pultikove jsme uvažovali, protože vyšla hrozně dobře v testech, jako hrozně bezpečně… Pan v obchodě nám to r9zmluvil a jsem ráda. Protismerna sedacka je hezká věc, ale musíš mít jedno, max dvě děti a obrovský auto, ne?