Dress code: black tie
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Dress code: black tie
Zdravím a poprosím o názory. Manžel je pozvaný na společenský galavečer, na pozvánce je v kolonce dress code uvedeno black tie. Je samozřejmě jasné, co se tím myslí a v první chvíli jsem měla jasno, naběhneme do půjčovny, manžel si půjčí smoking a já dlouhé večerní šaty. Bohužel jsem ale postupně nahlodávána různými názory okolí. Započal to už manželův nadřízený, který se mu při představě smokingu skoro až vysmál, prý to nemusí vůbec tak hrotit, že tam smoking nebude mít skoro nikdo a stačí tmavý oblek. Tento názor mi připadal zvláštní, jedná se o ojedinělou akci na oslavu výročí jedné veřejné instituce, s hudbou, tancem a rautem (dokonce s účastí známých osobností) a rozhodně se nepořádá každý rok. Hledala jsem nějaké diskuse na internetu a dost často jsem našla, že pánové, kteří přišli třeba na plesy ve smokingu, si připadali „overdressed“. Tedy konkrétně u nás v ČR. Takže jsem teď na vážkách, jak naše oblečení pojmout. Máte nějaké osobní zkušenosti? Pokud na místě zjistíme, že většina lidí má tmavé obleky s kravatou, budu možná trochu litovat, že jsme vyhodili peníze za půjčení smokingu, protože tmavý oblek manžel samozřejmě má. Pro mě jsou dlouhé večerní šaty jasná volba, jsem těhotná a nemám doma nic vhodného, co bych si na takovou akci vzala. Díky za příspěvky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No nevím, black tie je podle mě dost jednoznačně daný, u žen dlouhé šaty, případně koktejlky, ale sukně minimálně nad kolena, psaníčko atd., u mužů smoking, bílá košile a motýlek. Vyloženě je v různých popisech dress codů u tohoto napsáno, že je tohle neznamená tmavý oblek s kravatou. Takže bych chlapa oblékla do smokingu a sobě dlouhé slavnostní večerní šaty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj… myslím si, že opravdu budou mít pánové všichni tmavý oblek… asi by se manžel necítil ve smokingu dobře…loni jsme to taky vzali takhle vážně na jednu akci a manžel frčel taxikem domu se převléct
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@taibi tak je fakt, že si to leckdy lidi vyjadřují po svém. Manžel měl na služební akci dress code smart casual, což sice je ten nejuvolněnější, ale v sepraných riflích a firemních tričkách s obřími nápisy se tam chodit nemá, že…a prej tam byla většina oblečená přesně takhle, jak kdyby šli hrát volejbal. Takže muž nechal druhý den košili na hotelu a šel taky v tričku ![]()
Ale zrovna tyhle formální dress cody mi přijdou dost jednoznačně dané.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kittylittle To asi ano, ale bylo videt ted pri predavani vyznamenani na hrade, ze Cesi jsou v tomhle fakt mimo ![]()
Takze ja souhlasim s @taibi
- Citovat
- Upravit
@kittylittle No a to je ten problém, prostě mi přijde, že u nás se na to nějak dlabe. A kdo dodrží udaný dress code na pozvánce, tak je jaksi v menšině.
![]()
Je to vidět každoročně na fotkách Plesu v Opeře, kde je dokonce předepsaný white tie, což je nejvyšší stupeň formálnosti. A kolik chlapů tam nakonec přijde ve fraku? V lepším případě mají black tie, ale jsou i tací, co vypadají, že si odskočili z kanclu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šla bych tak, jak je uvedeno na pozvánce. Jestli se ostatní neumí obléct, o to víc vynikne, že vy na rozdíl od nich ano ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@taibi To je ale pěkná blbost, přizpůsobovat se buranům, ač jsou třeba v převaze.
@Arrowka Určitě bych dodržela předepsaný dress code, přesně jak píše @monrom, klidně i kdyby tam měl být takhle sám. Nicméně, pokud tam mají být známé osobnosti, myslím, že sám správně oblečen nebude. Navíc, nehleděla bych na ty, co se neumějí obléknout adekvátně situaci, protože je to přeci má vizitka, jak se obléknu a já bych osobně bych ze chtěla mít dobrý pocit
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@monrom píše:
@Arrowka Pokud je to opravdu jediněčná akce, dodržela bych předepsaný dress code, i kdyby měl být v tom smokingu pomalu sám. Protože tim druhým přístupem se v ČR nikdy společnost nenaučí oblékat tak, jak se od nich očekává.
přesně tak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Arrowka pokud byste museli smoking půjčovat, tak bych se na to vykašlala, tmavý oblek poslouží úplně stejně, bílá košile a slavnostní kravata a víc neřešte. Chodím často na různé akce a předepsaný dress code se většinou nedodržuje.
- Citovat
- Upravit
@Gituš tak ono je to o povaze člověka… třeba já jsem týpek, co se nad to úplně povznese a ukážu všem, že já!! jsem oblečená správně
jenže třeba můj manžel je introvert a je nerad středem pozornosti, takže se prostě cítil děsně
ale věř mi, že není blbec ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dress code bych dodrzela. Porad lepsi byt dle mineni davu overdressed nez mimo dresscode.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanney Jj, proto jsem na vážkách, půjčení není levná záležitost a aby to nějak vypadalo, jsou potřeba i lesklé boty a nevím o tom, že by se půjčovaly, ty bychom asi museli koupit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Arrowka píše:
@Hanney Jj, proto jsem na vážkách, půjčení není levná záležitost a aby to nějak vypadalo, jsou potřeba i lesklé boty a nevím o tom, že by se půjčovaly, ty bychom asi museli koupit.
Opravdu si s tím nelámejte hlavu, když má manžel tmavý oblek, není co řešit.
- Citovat
- Upravit
Zase ale aby se jeho nadřízený, který tam přijde v obyčejném obleku, nezačal chovat jako blb, když zjistí, že jeho podřízený přišel oblečený podle dresscode. Obzvlášť pokud tam te nadřízený bude mít ještě svého nadřízeného, který mu to potom vytkne, že se ani neumí obléct podle dresscode, zatímco jeho podřízený ano. Jsou to sice vyhrocené úvahy, ale bohužel, žijeme tam, kde žijeme.
- Citovat
- Upravit