Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny a prosím o rady. Uvažujeme s manželem a dřevostavbě 3+1 nebo 4+1, pozemek máme. Zajímají mě klady i zápory, zkušenosti. Jakou firmu si vybrat, jak dlouho taková stavba trvá, jakou má životnost, kolik stojí, jak se financuje. Děkuji moc za jakoukoliv radu a názor.
Financuje se jako jakykoliv jiny dum, kolik stoji je hlavne o velikosti, zda jednopodlazni nebo dvou, zda sklep, garaz atd. a hlavne jake vnitrni vybaveni. obecme ale min nez zdeny dum stejne velikosti. postup stavby je rychlejsi a „cistejsi“.
vyhody - pokud je dobre udelane tak bezvadne tepelne vlastnosti, prave ta rychlost a finance. nevyhody - napada me jedina - u podlazniho domu je slyset vic z poschodi (zvuk jako takovy ne, ale narazy na podlahu atd.)
Tak za mě ano ![]()
Na to, kolik stojí a jak se financuje odpověděla už @Ali-Ali
Technologie výstavby je různá, ideální je si obejít firmy, podívat se na vzorové domy, vyptat se atd.
My jsme byli ve 2 firmách, nejdřív v RD Rýmařov, ti dělají montované domy, kdy ti na místo přivezou už hotové stěny, které „sesadí“ dohromady a dům je hotový za pár týdnů. Nevyhovovala nám u nich malá pružnost (za každou odchylku od standardu se platí, vč. toho, že třeba chcete dům menší - na to nám řekli, ano, zmenšíme, takže bude trochu levnější, ale za zmenšení zaplatíte X tisíc), nelíbilo se mi např. že ve vzorovém domě se v patře „houpaly“ podlahy, když jsem se ve vzorovém domě koukala na koupelnu, tak mi paní řekla, že kromě sauny je ta koupelna zcela ve standardu, akorát že já to měla předem trochu nastudované, tak jsem se ptala konkrétně a ejhle - místo 2 umyvadel je ve standardu jedno, obklady jen do určité výšky atd. Prostě chce to se hodně ptát, aby pak člověk nebyl překvapený. Teda paní inženýrka z RDR to dorazila tím, že nám pak jaksi zapomněla poslat kalkulaci a už se nám vlastně po schůzce vůbec neozvala.
Druhá firma, kde jsme byli, byl Woodsystem - a ten jsme si vybrali a nelitujeme.
Technologie výstavby je jiná než u RDR, je to skeletová dřevostavba, takže nejdřív postavili konstrukci z trámů, tu opláštili, zateplili zvenčí i zevnitř, dali parozábranu atd. atd., všechno jsme mohli sledovat „naživo“ a kontrolovat. Nemají typové domy, postaví v podstatě cokoli, co si člověk vzpomene, což beru jako velkou výhodu. Mohli jsme si prohlédnout domy v různém stupni rozestavění (od konstrukce až po obývaný dům). Dodrželi rozpočet. Když jsme si po konzultaci s truhlářem vzpomněli, že chceme jiné schodiště, do 3 dnů sehnali jinou firmu, která dělala schodiště podle našeho vkusu. A tak bych mohla pokračovat dál. Celá stavba (vč. základové desky) trvala cca 5 měsíců (v tom byly ovšem i Vánoce), stavělo se bez zálohy, vždy až hotové dílo v několika splátkách.
Jinak u dřevostavby je důležité ohlídat si zejména parozábranu, ta by měla být udělaná perfektně, my jsme si zaplatili i blower-door test, který právě může odhalit nedokonalosti provedení. U Woodsystemu je fajn, že mezi sádrokartonem a parozábranou je několik cm mezera, takže když si člověk přibije hřebík do zdi, neprorazí parozábranu (u RDR je to těsně na sobě, takže tam jo).
Jo a ještě doplním, že bydlíme na kopci a hodně tu fouká. A všichni sousedi se nám (v dobrém) smějou, že nám to jednou ten barák odfoukne, přece jen - dřevostavba
No, zatímco my nemáme jediný problém, tak soused se zděným domem každou chvíli po velkém větru sbírá po zemi tašky
![]()
Také jsme doma o dřevostavbě dlouho mluvili. Dřevostavba má oproti zděnému domku několik nevýhod. Co já vím, tak životnost. Nevím jak teď, ale před 4 lety banky dali hypotéku na dřevostavbu max. na 20 let, teda o 10 méně než na zděnou stavbu. Další nevýhoda je „nosnost“ stavby. Kamarád měl problém třeba s pergolou, kterou chtěl k domku později přistavět a prostě to nebylo možné. Má i spoustu výhod, ale já bych do dřevostavby osobně nešla.
Děkuji za velmi vyčerpávající odpověď. Mohla bych vědět prosím pro představu jak velký máte domeček a na kolik vyšel? klidně do soukromé zprávy.
Máme patrový dům (4 pokoje, kuchyň s obývákem a dvě koupelny) - dřevostavbu. Stavba začala v březnu a v květnu jsme se stěhovali. Bydlí se nám dobře a hypotéku máme na 30 let.
Ja bych do drevostavby nikdy nesla. Porad si myslim, ze drevostavba ma hodne nedostatku, ktere u bezne cihlove stavby nejsou.
Nedostatky, ktere by mi vadily:
1.Drevostavba spatne drzi cenu nemovitosti na trhu s nemovitostma. Zkuste se informovat u realitnich makleru jak je to s prodejem/koupi starsich drevenych domu. Porad je tu predstava, ze dreveny domek mi muze „spadnout na hlavu“.
Ja kdybych stavela dum, tak chci aby z tohoto domu mely i neco moje deti.
2. Drevo proste nesnasi vodu. Takze jakykoliv problem s izolaci (nedej boze) u nosnych sloupu je prusvih. Videla jsem u znamych co dokaze udelat voda s drevostavou a to mi stacilo.
3. Zadna akumulace tepla/zadna izolace tepla - cihlovy barak vytopite a drzi vam teplo. U drevostavby toto neni. Zazila jsem u znamych v lete, ze jim odesla rekuperace. Vetsi saunu a sklenik jsem v zivote nezazila. Proste bez rekuperace zavisle na elektrine je dreveny barak v lete naprosto neobyvatelny. Tohle by se v cihle nestalo.
4. Jiz zminene nedostatky s hlukem, nosnosti atd.
@Kate1978 - co udělala voda s dřevostavbou, jak píšeš?
S třetím bodem souhlasím, tak na půl - i v zimě lze dřevostavbu dobře a hlavně velmi rychle vytopit, což považuji za výhodu. Vytápění patrového domu nás vyjde levněji než jsme platili za vytápění zděného bytu 2+kk (o polovinu menší podlahová plocha a byl stavěn v roce 2005, takže nic starého). Když bylo v létě 35 stupňů ve stínu, měli jsme v domě stupňů 27, to je pravda. Ale sousedé ve zděném domě tam měli asi 26, takže… ![]()
@Martikov píše:
@Kate1978 - co udělala voda s dřevostavbou, jak píšeš?
S třetím bodem souhlasím, tak na půl - i v zimě lze dřevostavbu dobře a hlavně velmi rychle vytopit, což považuji za výhodu. Vytápění patrového domu nás vyjde levněji než jsme platili za vytápění zděného bytu 2+kk (o polovinu menší podlahová plocha a byl stavěn v roce 2005, takže nic starého). Když bylo v létě 35 stupňů ve stínu, měli jsme v domě stupňů 27, to je pravda. Ale sousedé ve zděném domě tam měli asi 26, takže…
Ano lze to rychle vytopit, protože tam nemáš akumulaci tepla. Také ti mnohem rychleji vychladne.
Náklady na vytápění bytu ať už v paneláku nebo v cihlovém domě budou vždy vyšší. Tipuju, že to bude velkými tepelnými ztrátami, nehospodárností. My za byt (pravda v paneláku) platili za vytápění jen o malinko víc než za zděný barák, který má pětkrát větší podlahovou plochu.
Ono záleží na tom, jak se to vezme. My topíme většinu zimy jen krbovými kamny, 2 dřevěné brikety stačí na vytopení celého přízemí, v patře přitápíme topením. I když v zimě mrzne, tak stačí, aby zasvítilo sluníčko a je tu teplo.
V létě tu je teplo, ale sousedi mají zděný barák a mají teplo stejně
Rekuperaci nemáme, prostě otevřeme okna a vyvětráme ![]()
Jinak nerada bych se tu pouštěla do odborné debaty o životnosti, na to nejsem žádný velký odborník, ale z mých zkušeností: rodiče mají 90 let starý barák - už je po 2 velkých rekonstrukcích, strejda má 80 let starý barák - též už rekonstruovali, sestřenka dostala 60 let starý barák od dědy - taky první co udělala, byla rekonstrukce
Tím chci říct, že i když zděný dům fyzicky vydrží déle než dřevostavba, tak stejně po několika desítkách let prostě nevyhovuje aktuálním nárokům na bydlení, vyžaduje nákladné opravy a úpravy atd. Takže my jsme při stavbě domu nekoukali na to, jestli tu budou žít ještě naše vnoučata, stačí nám, že tu dožijeme my ![]()
Vy co máte dřevostavbu, jak je to s poličkami, nábytkem, pevností stavby a podobně? Slyšela jsem, že zavěsit něco těžšího je problém, že je hodně slyšet skrz místnosti a ták - jak moc se toto liší od zděného?
@Nimie máme věci na zdi zavěšené běžně (i třeba poličky s knihami - takže nic lehkého), jen v kuchyni a v koupelně máme zdi vyztužené, protože tam se počítalo se zavěšením těžkých skříněk. Při použití správné hmoždinky je nosnost dostačující pro běžné potřeby ![]()
Co se týče hlučnosti skrz zdi - vedle obýváku máme koupelnu a při běžném denním provozu kamarádi neslyšeli ani to, že si v koupelně fénuju vlasy
když jsme večer uspávali děti, já byla v ložnici s malou a manžel vedle v dětském pokoji četl pohádky starší, tak v tom úplném tichu bylo trochu slyšet, že tam manžel mluví, ale ani rozumět nebylo
Je asi slyšet trochu víc než ve zděném baráku, ale nijak tragické to není ![]()