Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem,
mám dotaz ohledně převodu bytu do osobního vlastnictví. Možná jste se s tím už někdo setkal, tak moc prosím o radu.
Koupila jsem si družstevní byt a kvůli hypotéce si ho musím nechat převést do osobního vlastnictví. O převod jsem už zažádala, ale na bytovém družstvu mi bylo sděleno, že na panelák je schválený úvěr na zateplování domu a část úvěru která se vztahuje k mému bytu (cca 120.000), musím zaplatit najednou, jinak mi byt do OV nepřevedou.
Ostatní lidé, kteří již mají byt v OV i ti, kteří si ho nechají nadále jako družstevní, nebudou platit vůbec nic, dokonce se nenavýší ani fond oprav. Ale přijde mi nefér, že já svou část budu muset zaplatit najednou a ještě ke všemu budu pořád platit klasicky fond oprav jako to bylo do teď. Neměla bych být zproštěná alespoň od plateb za fond oprav??
Nevím zda jsem to popsala dost pochopitelně…
Prosím o každou radu, kterou budete mít. díky ![]()
moc děkuji
@Marsell.D nazývá se to zůstatková hodnota členského podílu družstva, to sis měla zjistit, než jsi byt „koupila“
No oni právě po mě chtějí ještě k tomu úvěru uhradit anuitu cca 20.000, což by právě měla být ta zůstatková hodnota členského podílu. Toto se týká jen toho úvěru co dům bral na zateplování. Já o tom věděla, ale myslela jsem, že nebudu muset již platit fond prav.
Fond oprav se musi platit vzdy, kdyby meli vsichni byty v OV a pak by se muselo neco na baraku opravit tak co, kdo by to zaplatil?
Jinak me toto tema taky zajima, mame taky druz. byt a revitalizaci na uver, tak si pockam na odpovedi ![]()
Ne, FO se platí i když je byt v OV
Je v něm započteno společné chodby, osvětlení, výtahy, my tam máme i topení, vodu…
Musíš vyplatit dluh který si na revitalizaci vzalo družstvo (splatit část dluhu z úvěru připadající na tvoji bytovou jednotku). Vím, že s křížkem po funuse, ale to je to hlavní na co jses měla zeptat, kdžy si na hypošku kupovala družstevní byt.
Nj, máte pravdu, logiku to bohužel dává.. A myslíte, že mají právo mi při zateplování zmenšit balkon(lodžii)? Ono totiž pár sousedů chce, aby měli možnost si v budoucnu balkony zasklít a s tím se musí počítat už při zateplování. Jenže tím pádem prý dojde ke zmenšení balkonu..
@Marsell.D na zateplení je projekt. Toto se projednává na schůzi, hlasuje se o tom. Jinak lodžie se nezmenší kvůli zasklení, ale kvůli zateplení- o vrstvu polystyrenu