Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
chci Vás poprosit o zkušenosti s vybudováním koupelny, kuchyně a zednickými pracemi. Máme všechny prostory připravené na hrubo..není tedy potřeba nic bourat. Jde o rodinný dům, kde máme celé horní patro spravené. Chceme tento prostor s přítelem využít přechodně, než si postavíme svůj domek. Nejde nám tedy o nějaký luxus, ale chceme se vlézt do přijatelné ceny…(Jde to?) A taky se chci zeptat..kam chodíte na šikovné řemeslníky? V mém okolí mám pár zedníků/obkladačů..ale většinou jsou to „výpitci“..a nedokáží udělat ani rovnou stěnu..Byla bych ráda, aby byla dlažba a obklady udělané hezky. Budou se muset udělat i omítky a další drobnosti..nedokáži si pořád představit potřebné finance..? Jsem ze Zlínského kraje. Mockrát děkuji za poznatky!
@Renovka22 píše:
Dobrý den,
chci Vás poprosit o zkušenosti s vybudováním koupelny, kuchyně a zednickými pracemi. Máme všechny prostory připravené na hrubo..není tedy potřeba nic bourat. Jde o rodinný dům, kde máme celé horní patro spravené. Chceme tento prostor s přítelem využít přechodně, než si postavíme svůj domek. Nejde nám tedy o nějaký luxus, ale chceme se vlézt do přijatelné ceny…(Jde to?) A taky se chci zeptat..kam chodíte na šikovné řemeslníky? V mém okolí mám pár zedníků/obkladačů..ale většinou jsou to „výpitci“..a nedokáží udělat ani rovnou stěnu..Byla bych ráda, aby byla dlažba a obklady udělané hezky. Budou se muset udělat i omítky a další drobnosti..nedokáži si pořád představit potřebné finance..? Jsem ze Zlínského kraje. Mockrát děkuji za poznatky!
No my hledáme lidi přes epoptavku, zadala jsem a ozvalo se mi asi 15 firem, tak nyní probíhá „výběrové řízení“ - jedná se o kompletní rekonstrukci půlky domu. Rekonstruovali jsme před pár lety koupelnu v patře, asi 9m2 a vyšlo to na cca 160 000, obkládali jsme svépomocí. Myslím, že pod stovku se nedostaneš.
@Zabatko píše:
No my hledáme lidi přes epoptavku, zadala jsem a ozvalo se mi asi 15 firem, tak nyní probíhá „výběrové řízení“ - jedná se o kompletní rekonstrukci půlky domu. Rekonstruovali jsme před pár lety koupelnu v patře, asi 9m2 a vyšlo to na cca 160 000, obkládali jsme svépomocí. Myslím, že pod stovku se nedostaneš.
No možná jo, když vezmete nějaké levnější obklady, ale já bych byla opatrná, některé levné jsou křivé, nasákavé…
Tak cenu ti nikdo nerekne, kdyz nevime rozmery rozlozeni atd. nekdo udela pidi koupelnu komplet za 30, nekdo velkou za 150. o kuchyni nemluve,
co rozvody elektriny (za linku, k umyvadlu atd), podlaha v kuchyni?
a sikovne remeslinky asi jedine septandou. poptat se v okoli lidi, co staveli, rekonstruovali. ale ti dobri maji volno vetsinou tak za 3m nejdriv ![]()
Co je přijatelná cena? Materiál si bude shánět sami nebo to budete chtít od firmy? Víte jakou například vanu budete chtít?
@Zabatko To máte zlatou vanu, ne? My máme novou koupelnu, sprchac deset tisíc, obklady pet, skříňka pod umyvadlo plus zrcadlo s osvětlením do deseti tisic. Dlažba dalších pět, všechno jsme si dělali sami. Ale i tak mi 160 tisíc přijde úplně šílená cena. Materiál jsme měli ze sika nebo od soukromníků (zrcadlo, sklo na sprchac).
Tak jestli tam nehodláte zůstat a je to fakt na přechodnou dobu, tak třeba kuchyň bych volila nějakou starší, nejlíp z dovozu z Německa. Stejně vydrž víc než kdejaká nová. Levná kuchyň nevydrží vůbec nic. V koupelně bych nevymýšlela žádný blbinky a volila nějakou základní řadu. Zase ne úplně nejlevnější. Ono se to nezdá, ale levná věc nemusí vydržet ani rok
No a pak už bude nejvíc záležet na tom, jestli budete něco dělat sami nebo všechno firma.
Rozvody elektřiny už právě máme vyřešené..je tam vše nachystané..a koupelna je malá..teď si přesně nepamatuji rozměry, ale opravdu nic velkého..:) Já jsem si právě říkala, že bychom se mohli vlézt třeba do 80ti tisíc s tou koupelnou..a tak do 120ti tisíc s kuchyní..ale nevím, jestli je to reálné..samozřejmě jsem se dívala po nábytku..a vybavené do koupelny a ceny mi přišly přijatelné..jen nevím..kolik si třeba vezme ten řemeslník..spoustu práce určitě uděláme svépomocí..ale na ty obklady v koupelně by to určitě chtělo nějakého odborníka..
@Renovka22 tak mi se na koupelnu chystáme do léta, máme už vše nakoupené:
budeme mít půl vany jako sprcháč takže
Nábytek (vysokou skřínku a skřín pod umyvadlo) bude vyrábět přítel. Obklady taky obloží, nikdy to nedělal ale po položení dlažby v obýváku zjistil, že to nic není a zkusí to sám ![]()
Takže celkem 45100Kč + bude potřeba lepidlo na obklady a spárovací hmota.
Koupelnu máme malou asi 2,5×2m (pračku máme v technické místnosti) takže není třeba velkých prostor. Obklady jsme koupili kvalitní kolem 500Kč za metr a ostatní tak ve střední cenové relaci, krom vany teda, tu jsme vybrali naprosto obyč. Tak asi tak pro představu ![]()
Kuchyn bych asi vybrala bazarovou, není třeba do ní investovat když je to jen na chvíli, koukni na Sbazar, tam seženeš do 30tis hezkou a moderní, když koupíš spotřebiče kolem 20tis. zbyde ti na super dovolenou
![]()
Moc děkuji za rady..:) Právě bych taky chtěla řešit většinu věcí svépomocí..tak uvidíme, jak je přítel šikovný.. ![]()