Dřevostavba - pracuje dřevo?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.2.19 18:07

Dřevostavba - pracuje dřevo?

Ahoj,

ráda bych se poradila s těmi, kteří se v této tématice vyznáte případně sami bydlíte v dřevostavbě. Vím, že odpověď jestli dřevo nebo cihla není tak jednoduchá a věřte, řešíme to už dlouho. A také nám je jasné, že jsou nyní moderní technologie atp…přesto mám určité pochybnosti. A to, jestli se více nebojuje u dřevostaveb s plísněmi (různé houby a tak), přecijenom když zateče dřevo je to jiné, než když zateče cihla (a žel stát se to může, třeba při malém stavebním nedostatku). A také druhá moje otázka je, jestli to dřevo potom nepracuje. My si už dávněji nechali do bytu udělat nábytek na míru a při změnách teplot (hlavně když doma topíme) je slyšet praskání a někdy tedy dost, až mě to vzbudí. Tak mám i trochu obavy, jestli se takové věci nedějí u dřevostaveb. Jak je to ve skutečnosti? Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2813
3.2.19 18:18

Záleží, jaká dřevostavba. Srub nebo roubenky se budou chovat jinak než montované dřevostavby. Chtělo by to specifikovat dotaz. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
3.2.19 18:27

Pracuje i beton…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31538
3.2.19 19:02
@Anonymní píše:
Ahoj,ráda bych se poradila s těmi, kteří se v této tématice vyznáte případně sami bydlíte v dřevostavbě. Vím, že odpověď jestli dřevo nebo cihla není tak jednoduchá a věřte, řešíme to už dlouho. A také nám je jasné, že jsou nyní moderní technologie atp…přesto mám určité pochybnosti. A to, jestli se více nebojuje u dřevostaveb s plísněmi (různé houby a tak), přecijenom když zateče dřevo je to jiné, než když zateče cihla (a žel stát se to může, třeba při malém stavebním nedostatku). A také druhá moje otázka je, jestli to dřevo potom nepracuje. My si už dávněji nechali do bytu udělat nábytek na míru a při změnách teplot (hlavně když doma topíme) je slyšet praskání a někdy tedy dost, až mě to vzbudí. Tak mám i trochu obavy, jestli se takové věci nedějí u dřevostaveb. Jak je to ve skutečnosti? Díky

Sem tam nějaké lupnutí uslyšíš, to je běžné. Ale není to nic špatného. Ten materiál pracuje (a jak tu bylo poznamenáno, není jediný), ale je dostatečně stabilní na to, aby to ničemu nevadilo. Topení nevadí, co tu stavbu ničí je prudká změna teplot a to bude tak nějak problém pro jakoukoliv stavbu. Navíc se tomu jde relativně vyhnout.

Plísně taky nebudou nijak častější, naopak se dneska třeba s oblibou staví difúzně otevřené stavby, které bývají samy o sobě sušší a jinak se to nijak neliší od jakékoliv jiného domu. Pokud nebudeš větrat a budeš udržovat zbytečně vysokou vlhkost nebo to necháš stát ve vodě a pak to nedosušíš, budeš mít problém u jakékoliv stavby. Naopak údajně oprava je snazší, protože dřevo rychleji schne a snáz se dají vyměnit poškozené části. Ale vyzkoušené to nemám (na druhou stranu mám vyzkoušeno, že vysušit cihlák je peklo).

A jinak nejlepší budete mít, když si do těch domů zajděte. Navíc ve skutečnosti je docela hodně různých složení stěn a podlah a i když jsou to všechno dřevostavby, nemusí být všechny stejně kvalitní a mít úplně identické vlastnosti. Nehledě na to, že zrovna třeba riziko plísní může zvýšit špatný návrh nebo stavební chyby. Osobně bych si asi netroufla jít do nejlevnější dřevostavby zvlášť pokud nemám nikoho, kdo se v tom sakra dobře vyzná a zkontroloval by, že je tam všechno ok. Ono většinou to má nějaký důvod proč ta cena je o dost nižší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
3.2.19 23:48

Bydlíme v dřevostavbě přes 3 roky, první rok bylo slyšet sem tam lupnutí, ale teď už vůbec… Plísně nemáme, a to ani v maličké technické místnosti, kde je pračka a sušička, které jedou každý den…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí