Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
jen chci ještě dodat že už nic neberu a jsem hrdá maminka!! a mrzí mě že jsem mu kazila život když byl v bříšku…
A o jakých drogách mluvíš, jestli se mohu zeptat?
Jinak můj názor je na to takový, že je především důležité, že jsi s tím (snad) nadobro přestala a miminku to o to víc vynahradíš!
Hlavně držím palce, ať tě ani životní pády nedostanou zpět..tam bude pak lákadlo největší..
K tvé otázce: Zkušenosti nemám..
Ahoj já tedy drogy neberu ale před těhotenstvím jsem kouřila asi tak 15 cigaret denně. No první měsíc co jsem to zjistila jsem přestala jenže pak jsem měla nevolnosti a jediný co mi zabíralo byla káva a cigareta. Takže jsem si řekla že do 5 denně se snad nic nestane. Tahle kouřím pořád jsem ted v 30tt. Vim že dělam špatně mimi ale nejde mi to. Nějaký den kouřím jen jednu jesem na ráda že to pak vydržim ale celý den bez cigaraty je těžký. Nejradši bych si ty ruce ale urazila.
Ahoj,
tohle je téma, za které hodně lidi odsuzujou. Zkušenosti s drogově závislémi maminami a čistými maminami nemám, ale jedno vím, že nejde jen o to, že by se dítko mohlo narodit postižené, ale hlavně s velikým asbtinenčním příznakem a to bývá pro miminka hodně stresující…a myslím, že i víc než dojezd u dospelého uživatele drog. Měla jsem spolužáka, jehož máma brala a vědělo se, že si absťákem prošel a taky měl potíže s prvníma zubama, které měl úplně shnilé. Jestli byl tvůj mimísek po porodu úplně ok bych možná netvrdila…ale ono spíš záleží na tom, jak často a jak moc jsi drogy požívala.
Co se týče kouření. Nejsem jedniná mamina, co v těhotenství kouřila a nadále kouří. Mám zdravou holčičku a taky znám mnoho mamin, co mají zdravé děti přestože v těhu kouřili. Takže druhá Anonymní asi se není čeho bát.
Rozhodně drogy nejsou dobře. Ať už jde jen o kouření. Vím jak silná může být závislost, ale nepodporuju ji. ![]()
Asi teď budu hodně tvrdá,ale nepochpím tu nespavedlnost, že žena, která v těhotenství fetuje a kouří a je jí úplně jedno, že ničí svoje dítě, má potomka naprosto zdravého (je to samozřejmě jen a jen dobře, pro to děťátko) a žena, která žije zdravě, bere vitamíny a podobně, tak se jí nardoí buď dítě postižené a nebo děti nikdy do konce nedonosí.
Moje bývalá spolužačka v těhotenství také kouřila. Volala mi a ptala se mě, jestli je to škodlivý
a že prý kouří jen ty slimky, dámské cigarety, že prý to určitě miminku nevadí. To snad ani nemohla myslet vážně!! ![]()
Já byla taky silný kuřák, 30 denně, ale v den, kdy jsem zjistila, že jsem těhulka (4.týden) jsem s tím sekla a nezapálila si už ani jednu jedinou dodneška. Bylo by mi trapný a primitivní ničit zdraví vyvýjejícího se miminka.
Ale ať si to každá těhotná nebo už maminka dělá podle svýho.Jen bych těhotnou s cigaretou v puse nejraději nakopala…
toť můj názor. Možná se na mě sesypete,ale prostě ničit vědomě zdraví nenarozeným (samozřejmě i těm narozeným) dětem je fakt hnus.
Lenny,
já tě chápu. Taky nejsem ráda, že maminy, co se o miminko snaží i celá léta a jsou čisté, tak se jim nedaří mít miminko. Je to bohužel smutný, ale kouřící maminy za to nemůžou.
Ale kdyby jsi byla v mé situaci, tak by jsi jednala jako já. Nechci tu rozebírat svůj osobní život. Chtěla jsem jen Anonymní napsat svůj názor a neschovávat se, přestože jsem si toho vyslechla dost a nějak mi to už nic neříká.
Lidko, já vím, že za to ty kouřící maminky nemůžou, že ty druhé, co nekouří, mají problémy,ale jen mi příjde strašně sobecký od té mámy ničit zdraví toho maličkého tvorečka. A ještě fetovat.....já jsem v tomhle ohledu prostě strašně tvrdá a nikdy takovou ženu nepochopím.....fetovat a kouřit začne člověk dobrovolně…ale to maličké v bříšku to musí nedobrovolně snášet.....ono se to třeba neprojeví hned po porodu,ale později.....a pak si ta maminka bude rvát vlasy a vyčítat si to. Ale chápu, že se rozdělíme na dva tábory. ty, které to odsuzují jako já a ty, které budou říkat, že se to prostě stává ![]()
A nevím, jaký jsi měla důvody k tomu kouřit, to je jedno,ale i já jsem zistila, že ač jsem byla vášnivý a silný kuřák, dokázala jsem s tím ze dne na den praštit. Jasně, teď mám občas chuť si zapálit,ale syna stále kojím, takže dokud ho kojit budu, nezapálím si. Ale zdraví dítěte je mi přednější, než moje prokouřený plíce…asi tak.
Tak to proste je, zivot neni spravedlivej. Podivej se na lidi, co maj deti jako nabytku a to jenom kvuli socialnim vyhodam a na druhou stranu jsou pary, co si platej za um. oplodneni a buh vi co jeste a nedari se a nedari. Tak to proste je. Ja sem kuracka, momentalne abstinujici, ale proste se tesim, az si budu moct zapalit. Proste sem nedosla k tomu, abych si byla schopna rict, ze uz do smrti ne. Na chvili prestat, to nezni tak dramaticky.Drogy pred tehu a v tehu? Ani mimo tehu to neni nic valnyho, taky zalezi co si brala, aby se moh posoudit vliv na mimco. Kazdopadne mas nejakou zkusenost, z drog si pro ted venku (uplne nebudes nikdy, musis abstinovat), minulost nevratis, dekuj za zdrave miminko, to je vsechno, co muzes delat. Jestli te nekdo odsoudi, tak je pokrytec, chybovat je lidske a chybujeme vsichni, kazdej v necem jinym a nekdo se holt pouci a nekdo ne. ![]()
zatím všem děkuji za reakce drogou jsem myslela pervitin a samozřejmě také cigarety, což je podle mého názoru stejně škodlivé… Víte byla jsem denní uživatel že jsem těhotná na to jsem přišla ve 3,5 měsíci, takže se s tím nedalo nic dělat bylo mi doporučeno do půlky 6 měsíce nepřestávat, protože bych potratila a ohrozilo by to mě i dítě(samozřejmě mi to neradil doktor, ale člověk co drogově závislým pomáhá) a myslím že měl pravdu , protože znám přpad kdy kamarádka přestala užívat drogy když zjistila že je těhotná cca v 5 měsíci a potratila… V těhu mi bylo jedno co bude neuvědomovala jsem si že budu mít dítě a budu ho moci mít ráda, protože jsme měli s tatínkem problémy ale to raději rozebírat nebudu… Ke kouření bych jen chtěla říct, že je mnohem těžší přestat kouřit než přestat fetovat!! čili je to mnohem návykovější, protože je to legální a lehoulince všude dostupné mnozí z vás kuřáků si neuvědomují rizika spojená s kouřením po porodu kdy se nikotin dostává dítěti do mlíka mže pak mít sklony k hyperaktivitě nehledě na to že dítě kouřem smrdí a to ve školce asi není moc přjemné… samozřejmě nemám právo kohokoliv za to odsuzovat jsem ráda že píšete své názory chtěla bych aby se vědělo že i závislý člověk se z toho mohl vyhraba a že ne všichni co užívali drogy jsu špatní…
Mila anonymni,dovolim si s tebou nesouhlasit.Rozhodne neni tezsi prestat kourit nez fetovat.
. A rozhodne horsi jsou nasledky s fetu. A mam pocit ze tato diskuze je dalsi provokaci jak se tu dohadat.
A mimochodem nejlepsi je do toho nespadnou nikdy.
Mam par znamych ktere tez fetovali.A muzu ti napsat ze horsi je prestat fetovat.Asi jsi nebyla opravdu zavisla.Znanma byla zavisla fetovala od svych 13let do 22let a muzu ti rict problemy ma dodneska.jo a taky kourila a rozhodne cigarety se zbavila lepe jak PERVITINU.
Dalsi znama prestala a po nejake dobe zacla znova uz jsem ji nevidela dlouho ale fetovala od svych 17 ted ji je tak 34 a znova se do toho namocila to jsem ji videla 5lety a pak jsem ji zahlidla muzu rict smutny pohled.
A muj nazor je ten ze fetu se zbavuje hur jak cigarety.
samozrejme pokud jsi byla zavisla na pervitinu tak tam je zavislost psychicka jina nez u heroinu tam je fyzicka.
A rozhodne nemuzes porovnat tvrde drogy s cigaretou.
kattko já to rozhodně nechci rozhádat jen mě zajímají názory každý si myslí něco jiného a někdo s tm zásadně nesouhlasí a odsuzuje a jiní jsou tolerantbější… Já kouřila a dost a pro mě osobně to bylo těžší, protože cigára kouří kde kdo a přestat a mít to neustále na očích cítit ten kouř a mít podněty neustále pod nosem je mnohem těžší než se zbavit závislosti na pervitinu podle mě ty měj jiný názor já ti ho neberu… Já se perníku vzdala a vzdala jsem se i lidí stylu života a místa bydliště musel a jsem komplet změnit svůj život abych neměla tak lehký přístup k droze…a jak už píšu vejš o tom kouření mít to pod nosem je strašný… samozřejmě z toho nejsem ještě úplně venku kdybych nedocházela do sananimu, který má speciální pobočku pro matky s dětmi a pomáhá oabstinentům zapojit se do normálního života a kdybych neměla podporu rodiny nezvládla bych to… perníku se jen tak ezbaím myslím na něj pořád vzpomínky jsou strašný psychika je strašná!! perník jsem brala od 14 do svých 19 let ted je mi dvacet… každý má jiné zkušenosti, proto mě neodsuzuj za můj názor…
člověk,který vidí závislost z pohledu pozorovatele má na věc jiný pohled než člověk co drogu bral… je to životní zkušenost sice opravdu velice špatná a dětinská ae tak už to hold chodí…
Já drogy brala a nestydím se za to úspěšně abstinuju už přes 4 roky takže vím jaký to je přestat a souhlasím s anonymní přestat kouřit je horší… a dnes si myslím, že je jedno jestli to je tvrdá nebo měká droga podle mě rozdělení na tvrdou nebo měkkou drogu je tsupidní výmysl každá droga škodí stejně a pak už jen záleží na osobnosti člověka jak se s tím vypořádá někdo to zvládnout můž někdo ne na někom to nepoznáte třeba 5 let někoho to zničí za měsíc je to velmi individuální… Jakákoliv látka, na které lze vybudovat závislost je droga!! ač je to heroin pervitin nebo cigareta jsou to drogy a každá náš organismus ničí jiným způsobem bud rychleji nebo pomaleji ale ničí a to stejně!!
Ja stim nesouhlasim stoho duvodu ze vim jak chutna cigareta a v tehu i kdyz mi vsichni kourili pod nos tak jsem nekourila.
Cimz te neodsuziji ale rozhodne vim ze fetu je tezsi se zbavit nez ty cigarety.
Drzim palce at to vydrzis.
ahoj …Ráda bych znala vaše názory na drogy v těhotenství popřípadě jestli máte nějakou zkušenost nepředpokládám že mít budete ale možná mi to pomůže píši to anonymně, což je pochopitelné..... drogy jsem v těhotenství užívala ale mám naprosto zdravé mimi už neberu nic ale zajímalo by mne jak je možné že jsme zdraví a některým méně štastným maminkám, které žijí podle předpisů a příruček v těhotenství se rodí postižené děti? děkuji za názory ač velmi negativní!!