Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte mám takový dotaz na internetu jsem nenašla jasnou odpověď.
Když by se mi mělo narodit druhé miminko během 3 let pobírání řidičáku na to první, jak se to vyplací?
Vyplati mi zbylé peníze na to první a začnu pobirat na druhé, nebo na první budu brát do domluveného data a na druhé začnu klasický po mateřské? Tím pádem bych u druhé varianty několik měsíců pobirala na obě děti… takže jak to je?
@unuděná to ale už neplatí. V dnešní době by měli matce zbylou castku doplatit, pokud vyčerpat nestihne. Mám pocit, ze to platí nějak od loňského nebo predlonskeho července? ![]()
Když půjdeš na mateřskou s druhým (musíš mít pořád platnou smlouvu aby si měla narok) tak zrusis pobírani RP na starší dítě a pak si pozadas o jednorázové docerpani zbylé částky. Pripadne si navys castku tak aby si ho vybrala před nástupem na mateřskou.
Příspěvek upraven 11.04.22 v 07:23
@unuděná
Už funguje, že RP na první dítě nepropadne, ale doplácí se.
Situaci jsem zatím řešit nemusela, takže by ti měli poradit na ÚP.
A jinak zakladatelko obrátila bych se na tvůj příslušný úřad práce, a tam se zeptala, co a jak
pokud zjistíš těhotenství během čerpání rp, je určitě dobre si castku ihned co nejvíc navýšit, a o zbytek si pak asi nějak dodatečné zazadas na tom pracaku.
No neke, holky, jsem fakt mimo, a to mi poslední rodičák končil před pouhými 4 roky
Omluva.
A není tam ještě podmínka že ona musela být před rodičákem na mateřké nebo je manžel zaměstnaný na pracovní smlouvu nebo už to taky zrušili?
Az dostanes papir na PPM na druhe dite, tak to odneses na UP a oni ti pozastavi rodicovsky prispevek. Az si pak budes zadat o RP na druhe dite (po dobrani PPM), tak rovnou zazadas o docerpani zbytku RP na prvni dite ![]()
@unuděná chapu, ze se snazis byt napomocna… Ale nesir bludy a kdyz chces radit, nejdriv si o tom neco zjisti, kdyz to nevis ![]()
Na obě pobírat nemůžeš, s narozením dalšího dítěte ti nárok na první rodicak propadá, ale teď nově ten zbytek můžou vyplatit naráz, ale musíte splnit podmínky (hlavně to, aby aspoň jeden rodič byl zaměstnaný).
@Dendiss píše:
@unuděná chapu, ze se snazis byt napomocna… Ale nesir bludy a kdyz chces radit, nejdriv si o tom neco zjisti, kdyz to nevis
Vždyť se omluvila.
A holky dodaly aktuální informace, tak se zas tolik toho nestalo.
@Nika. Al dávka jen na jedno dítě, takže pokud máš nárok na mateřskou, nastoupis na ni, rodicak musíš ukončit. Pokud splnujes podmínky, zbylý rodicak na starší ti bude jednorázově doplacen na základě žádosti ![]()