Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No v tomto věku by jsi mu to vysvětlit teda měla. Že se se strejdou Pepou máte rádi, to asi ví ne? Žijete spolu atd? Můj starší syn má taky pět pryč, manžel není jeho pravý táta, ale má ho jako tátu, ze začátku mu říkal jménem (to mu byly nějaký tři roky) a pak jak jsme spolu byli dýl, tak mu říkal tati a teď má brášku a bude mít dalšího.
Strejdu jsme nezaváděli, protože jsem chtěla od začátku, aby ho měl za tátu.
Záleží jak jste spolu dlouho a jaký má syn s přítelem vztah. A hodně bude záležet jak se přítel bude k němu chovat když se mu narodí „vlastní“ dítě… Ono to vždy nese nějaká ta rizika, ale nějak přijatelně by si mu to vysvětlit měla. Ne příliš filozoficky, ale tak, aby si z toho vybral to nejlepší pro svoji malou hlávku (i když určitě velice bystrou):)
Tak dcera měla v březnu 5. V prosinci jsem otěhotněla. S přítelem žijeme dva roky a jednoduše jsem oznámila, že mi nesmí skákat na bříško, protože tam máme miminko. Hotovo. Prostě jsme s Ondrou čekali miminko a protože jsem maminka obou, tak to bude brácha.
Víc nebylo třeba. Hotovo, jasné všechno. Spíš ji zajímalo, jak se dostalo miminko dovnitř. ![]()
Dceři byly 4, když se narodil brácha. Mému manželovi říká jménem, svého tatínka má funkčního. Řekla jsem jí, že ona bude jeho sestra, já jeho maminka a Ignác(např.) bude jeho tatínek. Trochu se zarazila, ale pak jsem jí vysvětlila, že tatínek je vždycky ten, od koho dostane maminka do bříška to semínko (teorii zplození máme zmáknutou dávno). A hotovo. Vzala to jako fakt a dál se neptala. Joo ale vlastně se mě ještě ptala, co bude miminkův její taťka. Řekla jsem jí, že nic, protože se neznají a protože tatínek bude Ignác.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj, čekám druhé dítě, s jiným otcem než první…Dítěti je 5 let, je celkem rozumný, ale jak pochopí že jeho sourozence otec je jeho „strejda Pepa“? Samozřejmě počkám až se bude ptát jinak se v tom pitvat nebudu, ale samozřejmě se ptá dost v tomto věku že ano…