Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, poradíte mi se jménem? moje dcera má být Amália, ale líbí se mi ještě Isabell, Victoria nebo Viktoria a Stefánia. Líbí se mi to v pořadí lia, ria, nia. Sama já si říkám Ria, protože jsem Kristýna a lidé mi zkratkou říkají Rio, Rinko, Rijko, Rianko, protože Kiki se mi na můj věk už nelíbí a Týna je podivné. A proto bych chtěla dat Viktoriu anebo Victoriu (to mi připomíná vic slovo Victory-vitezstvi) a ne Viktorii. Také se mi tam Isabell(ne Isabella, ta má v životě hodně problémů a těžký život, natož pak Isabell ma dobrý a radostný život, to stejné je s Annabellou a Annabell, to chci též jako druhé jméno.) moc nehodí, protože tam není žádné „ia“ Amálie je moje mrtvá sestra, zemřela jeste v mamincinem bříšku. Bylo mi pět let a od té doby vím, že chci dceru Amálku, jenže ji chci říkat Amy, Ami, Máli, Málinko, ale taky Lio, protože se mi líbí jméno Lea v angličtině a takhle by jí říkal každý Leo, když ona by byla zvyklá ode mě, že ji oslovuji Lia. Akorát ám problem s druhým jménem. Kdybych měla další dceru, je to Stefánia. A další by byla Victoria. Syn by byl stoprocentně Tim nebo Alex. Jméno Isabell je krásné, jenže když budu Málince říkat tolika přezdívkami, tak si nemyslím, že by se hodilo ještě druhé jméno. Amália Isabell. Ačkoliv je to krásné. Řekněte mi, mam tedy dat druhé jméno? nebo mám dát Isabell radši Stefince nebo Victorce? Nebo jim mám dát Annabell?
Samo o sobě je to delší jméno, takže pokud dvě, tak nějaké krátké jako Rút apod..Dvě dlouhá bych nedala.
Moc bych to nekomplikovala. Nejsme země s tradici dvou jmen, navíc jak zmíněno výše uz to první má dlouhé. Moc by ti do budoucna nepodekovala za dalsi jméno k vypisování
Určitě jo
Mohla by se jmenoval Amalia Stefania Issabellovna první ![]()
Já bych se v tomhle případě řídila příjmením. Amália samotná by se hodila i k českému příjmení (i když mi to z nějakého důvodu zní slovensky), ale Amália Isabell už na mě působí jako cizí jméno, které by chtělo i cizí a nejlépe kratší příjmení. Třeba taková Amália Horáková by šla, Amália Isabell Horáková už mi přijde dlouhé a divné.
A jen poznámka - Isabel bych radši nechala napsanou s jedním L. Teď jsem se teda schválně koukla a existuje i se dvěma, ale v tomhle případě mi přijdou celkem zbytečná. Pokud tedy partner není ze země, kde se to tak píše běžně.
Kdybyste byli věřící, můžete dát 2. „top“ jméno při křtu, to se nikde oficiálně neuvádí, narozdíl od 2. jména, které bude mít i v rodném listu a musí ho všude vypisovat do ofiko dokumentů. Jak dlouhé máte k tomu příjmení? A je nějaké cizí nebo typicky české? Aby to nebyla úplná pěst na oko typu Amália Isabell Mráčková…
Ne že bych chtěla být zla ale to že zpravidla chceš ještě neznamená, že budeš. Sestra chtěla Aninku. Z aninky je prostě po pár měsících ukricena Anča. ![]()
Amálie je fajn. Hezká tvárná. K druhé
Stefanie. To se mi k ní hodí víc já Anabell, Izabel.
Já jsem jen nepochopila jestli ta tvoje slečna má mít dvě křestní jména nebo přemýšlíš už dopředu?
Pokud dvě tak nevím Amálie Lea? Amálie Mia? Osobně bych volila něco krátkého úderného. Nezapomeň že se ta holka bude muset ještě podepisovat.
@annali Máme slovenské příjmení. žijeme na Slovensku a naše příjmení tu radši dávat nechci. Ale můj manžel je Slovák, a proto nechci, aby to byla Amálie, protože by to bylo tady divné.
@Jahudka82 ano, ja sama jsem Kristýna Ludmila. A taky o tom přemýšlíme, že by byla buď Amália a po mé matce Kateřina, ale vzhledem k tomu, že žijeme na slovensku a muž je Slovák, dáme spíš po jeho, Lenka, aby to nebylo nějak československé.
Jakože takovou velkou polemiku nad jménem jsem neviděla ani nepamatuju. A ano, může mi to být jedno, ale já bych nechtěla, aby dítě muselo neustále vysvětlovat, jestli se píše s jedním l nebo dvěma nebo má na konci jiné písmeno než se čte atd.
Trošku se mi zdá, že to přeháníš a plníš si na jednom dítěti sny několika jmen, které se ti líbí. Nakonec uvidíš, že ji stejně budou lidi říkat často jinak a ani ji samotné se to tvoje ria nia lia nemusí líbit.
Trošku moc překombinované všechno včetně tvých přezdívek ze jména Kristýna.
@Malineka máš pravdu, to jo. díky za názor. asi jsem si to pořádně uvědomila. ale moji přezdívku neurazej! (jen sranda) ![]()
@kikacek neurážím ani ze srandy. Jen se mi zdá, že chceš tak moc být zajímavá nějakými přezdívkami, tak sis udělala ze svého jména jednu. Takhle chceš pokračovat i na svých dětech a máš vymyšleno dalších 50 přezdívek a variant, jak dítěti říkat.
Prostě všeho moc škodí. Jakože já nechápu spíš to, když dáš přeci třeba jméno Amálie, tak proč ji říkat Lia? Je snad Amálie ne? Jestli se to hrozně líbí Lia, tak dej Lia nebo dej ta Lea. Já mám třeba své jméno ráda ve své podobě a nemám ráda, když mi z toho někdo dělá zkratky a zkomoleniny. Tak stejně to může mít tvá dcera i tvé okolí. Můžou ji prostě celý život říkat Amálie.
@kikacek píše:
@annali Máme slovenské příjmení. žijeme na Slovensku a naše příjmení tu radši dávat nechci. Ale můj manžel je Slovák, a proto nechci, aby to byla Amálie, protože by to bylo tady divné.
Samozřejmě, nechtěla jsem, abys tu psala konkrétní příjmení. Jen si pro sebe zvážit, jestli ta prostřední Isabell k vašemu konkrétnímu příjmení sedí. Jak už jsem psala, Amália mi samo o sobě zní slovensky, takže bych to s tím zahraničním druhým jménem asi už nekomplikovala.
Amalia je strašný, takhle prznit krasne jméno Amalie
Zrovna tak všechna ta jména s koncovkou ia jsou prostě děs, už se prober konecne!