Druhé miminko a rozpočet
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Určitě to zvládnete, financí máte, zdá se, dostatek, i když to není na vyskakování. Zkoušeli jste se podívat, jestli nemáte nárok na nějaké dávky? Neberte to tak, že je špatně je brát. Je to jistá forma vrácení daní. Budu ráda, pokud peníze z mých daní půjdou právě mladým rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pracuje.
Také můžete hýbat s délkou rodičáku, přinejhorším může jít dítě brzy do dětské skupiny a ty do práce.
Věkový rozdíl 2 roky je bezva, také máme, ze začátku to je intenzivní, ale neměnila bych, děti mají k sobě blízko <3
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, překonat jak sama píšeš se to asi dá. Záleží jaký máte standart žití. Vypadá, že celkem nízký. Jakou máte třeba podporu rodiny, kdyby bylo potřeba. Promyslet zda byste zvládli takové eventuality jako rizikové těhotenství (kam s prvním dítětem, výpadek příjmu). Rezerva 200 tis. mi nepřijde velká. Můžete dostat výpověď z nájmu a stěhování (kauce…) něco stojí. Porouchá se hodně auto. Ještě se zamyslet nad tím, že další dítě nemusí být úplně zdravé, nemusí být kojené, bude asi potřeba dvojkočár? Prostě promyslet scénář i pro ty horší varianty.
Držím palce ať se vám to podaří.
My měli málem dvě děti ani ne dva roky od sebe. Nakonec to nedopadlo. Ale bylo to za jiných podmínek. Vlastní oddlužené bydlení, rezerva přes milion a jeden slušný příjem. Nakonec máme děti od sebe dva a čtvrt roku, dařilo se a dokonce jsme počas rodičáku hodně našetřili. Malé děti zas tak nestojí, teď už mám dávno školáky tak to mohu porovnat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Tak když budete žít jako teď, že budete kupovat jídlo jen v akcích, nikam nebudete chodit atd, tak asi v pohodě. Já se vždycky musím pozastavit nad tou nenáročností rodičů, ale co potom ty děti? Na rodičáku je to pohoda, malé děti toho tolik nepotřebují, ale musíš počítat s tím, že třeba nebudeš kojit, a budeš muset kupovat UM. Takže bych sesnažilanavyšovat tu rezervu, a uvidíš jak to vyjde. Když budou děti zdravé, a ty půjdeš časem do práce, tak asi v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Za mě máte zbytečné úvěry, ale budiž, uznávám jen na bydlení. Druhé dítko také bude potřebovat věci, všechno po prvním mu nemusí vyhovovat…plus um a pleny, na tom jsem hodně ušetřila, protože kojím přes 2 roky…ale my třeba i rádi chodili na plavání miminek, na divadla, jezdíme na výlety a dovolené…nechtěla bych jet od výplaty k výplatě a mít pro děti jen základ. Starší dítě je velmi šikovný sportovec, tak to dále byl sokol, atletika, výbava na kolo, ve 3 letech kolo za 8tis, lyže, brusle,…nyní závodně dělá jiný sport a je to výbava na tréninky, výbava na soutěže, cestovné přes půlku republiky, startovné…ale jak už psali výše, pokud Vám stačí jednoduchý život a trávit čas doma, tak ano…já jsem radši měla děti jedno po druhém…ale třeba na ten sport je lepší, když jsou věkové blíže, že už se dříve může dělat vše společně ![]()
- Citovat
- Upravit
Podle me vám zbývá málo peněz. 17 tisíc na měsíc pro 4 lidi je nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě je to úplně v pohodě rozpočet. Mam tri starsi deti a tolik peněz mi jen tak, nezbývá. Kdyz jste skromní, víceméně všechno máte, tak bych to neresila a do druhého šla. Navic je to na 3 roky, než půjde starší do školy uz jsi v praci a financne je to zas jinde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina no, ono je to tak na 5 let, než půjde do školky to mladší…
Zakladatelko, tohle si musíte rozhodnout a spočítat primárně vy doma. Velice záleží na životním stylu a potřebách rodiny. Také na náročnosti jednotlivých dětí. Mohou se objevit zdravotní komplikace a pak to jenom lítá. Mě osobně to přijde hodně málo peněz. Ale objektivně uznávám, že jsem rozmazlená. Navíc teda s malými dětmi jsou ty náklady úplně někde jinde než pak se školáky. Ona stačí už školka. Třeba školka v přírodě je klidně 8 tisíc na dítě. To vám pak už v tom napnutém rozpočtu udělá pořádnou paseku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Male deti moc nestoji… taky ted cekame druhe (budou od sebe 2r a 9m).ikyz manzel nevydelava ani 30 tis, tak to zvladame.ano,nejezdime na zahran. dovolene, ale vylet apod si muzeme dovolit. Obavy mam spise, az deti nastoupi do skol, nebo az budou jednou na koleji..to jsou pak vydaje.ale to zas budu vydelavat i ja.
.vzdycky se to nejak zvladne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malé děti malé starosti, velké děti velké starosti. Klišé, ale 100% platné. Batole a předškolák tě nestojí skoro nic (i když je samozřejmě nutné počítat s výpadkem toho jednoho příjmu). Sranda nastává až s nástupem do školy a jak děti rostou ty výdaje se zvedají (kroužky, sportovní vybavení, soustředění, lyžáky, tábory…). Ano nic z toho není povinné, ale…
Takže přemýšlela bych nejen o tom, jak dokážete zvládnou ty 3 roky, ale co bude pak. Máš se kam vrátit do práce? Dokážete péči 2 školkové děti skloubit se svojí pracovní dobou (vyzvedávání ze školky, nemoci…)? O kolik si finančně polepšíte?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu píše: Více
No, tak zrovna skolka v přírodě je spis imaginární vydaj, neb jednak to není povinné a druhak valna vetsina skolek nikam nejezdí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, finanční stránka, co popisuješ, je v pohodě. Dá se hodně ušetřit, uskromnit. My jsme věděli, že chceme minimálně dvě děti a takto jsme nikdy nepočítali. Jsme ale přirozeně nastavení na věci z druhé ruky, nepotřebujeme k životu luxusní dovolené a značkové oblečení… atd. Máme tři děti a v průběhu mojí rodičovské a i dál se manžel vypracoval a vydělává velmi slušně. Já jsem si dokonce dodělala VŠ a změnila absolutně pracovní zaměření. Díky manželově aktivitě jsem mohla po rodičáku dělat na zkrácený úvazek, který jsem postupně navyšovala a teď, 6. rok v práci budu mít teprve plný.
Co se větších dětí týče, ano, kroužky někdy stojí dost, ale zase je to jen o domluvě. Většina dražších kroužků je i časově náročných a dítě pak už třeba další nemá. A je to jen o prioritách. Asi málokdo má doma tenisový talent, kterému platí soukromého trenéra.
Všechny dcery dělají nějaký sport + třeba ještě nějakou volnočasovku a stojí nás to teď aktuálně 3500/pololetí/1 dcera. Chodily ke koním, to bylo dražší. Ale když to rozpočítáš na měsíce, tak to tak šílené není. A hlavně, pak už budeš pracovat i ty.
Co neovlivníš, je to, jaké dítě se narodí. Nějaké zdravotní omezení může zamávat úplně se vším a obrátit život naruby.
Držím pěsti. Anonym - finanční informace.
- Citovat
- Upravit
Jo a máme od sebe první a druhou 20 měsíců a druhou a třetí 26 měsíců. Neměnila bych, období mateřské a rodičáku jsem si užila. Bylo to krásné životní období. Jsme na vsi, byly jsme pořád venku. U nás na vsi v té době bylo i hodně dětí, takže bylo pořád s kým co podnikat.
- Citovat
- Upravit
Moc všem děkuji za názory. Co se týče výdajů za mlíko apod, plně kojím, mléka je dost tak doufám že by to tak zůstalo. Jsme dost skromná rodina, já i chlap si nic moc nekupujeme, vše jsme stihli ještě před první dcerou. Takový ty radosti že já chtěla robota do kuchyně a jiné věci..značkové oblečení a jiné, na to jsme nikdy nebyli. V případě že by byla potřeba dokoupit dvojkočár a něco navíc pro miminko tak mám v záloze na prodej aktuální kočár za 30tisic. Co se týče hlídání kdyby se něco stalo nebo by bylo potřeba, máme k dispozici partnerovo maminku co je v důchodu a bydlí 3 paneláky od nás. Po navrácení do práce už to nebude takový, výlety, kroužky a jiné se zaplatí snadno. Nicméně moc díky, stoprocentně ještě hodně popřemýšlíme.
- Citovat
- Upravit
Dcera se narodila nedonošená a první rok jejího života mě vyšel na stodvacet tisíc. A to bylo ještě před covidem a inflací. Oblečení na tak malé dítě běžně neseženeš, musíš mít termosky, sterilizátor, elektrickou odsávačku, kupu lahviček, věci na zamrazování mléka, váhu na miminko, monitory dechu, speciální autosedačku, kupovat a vyhazovat mléka jedno za druhým, když ho nepije, příměsi do mléka proti refluxu, super teplý fusak atd. Samozřejmě bydlení ve větším městě nebo doprava denně do porodnice za miminkem. A v tvém případě ještě zajištění hlídání pro staršího po dobu klidně několika měsíců. A dále různé terapie, brýle, rovnátka, logopedie, ADHD, dyslexie atd. Tak jen píšu, co se může také stát a stačí, aby se dítě narodilo moc brzy. Mé kamarádky děti do roka nestály skoro nic - jen vytáhly prso. Ale život se může hodně zkomplikovat.
- Citovat
- Upravit
Zdravím, chtěla bych si počíst názory zkušených žen. Momentálně nastupuji na svůj první rodičák, dceři bude půl roku a já mám takové nutkání mít druhé miminko. Vždy jsem chtěla dvě děti a s příchodem první dcery se to ještě více projevilo. Má představa je věkový rozdíl 2 roky. Poslední dobou ale hodně přemýšlím a počítám jak bychom to vůbec zvládli. Za předpokladu, že zaplatíme nájem, energie, telefony, internet, úvěr na auto a mou splátku, zbývá nám na jídlo, drogerku apod 17 000kč. Po splacení mojí půjčky za cca 5měsíců nám bude zbývat necelých 19tisíc. Našetřeno máme 200tisíc. Veškerou výbavu máme. Kterou bych později postupně rozprodávala. Nově si malinko i přivydělávám a dávám to taky bokem, měsíčně prd, jak kdy, zatím jsem stihla schovat cca 12tisíc za 3 měsíce. Co se týče zábavy, koníčku apod, jsme hodně nenáročný, neutratíme skoro nic. Vařím levně, na 2-3 dny. Ráda nakupuji jídlo v akci.
Když by se nám zadařilo brzy, zažádala bych si o vyplacení zbytku prvního rodičáku a schovala na spořící účet. Vím že výdaje porostou tak jak porostou děti, po navrácení do zaměstnání už bych to tolik nehrotila. Ale ráda bych názor na to, zda se v naší situaci dá překonat ta doba na rodičáku..děkuji